ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το θεμελιώδη ρόλο της φαρμακοβιομηχανίας για την κοινωνία αλλά και τις δυνατότητές της, ανέδειξε μεταξύ άλλων η πανδημία, τη στιγμή που μια νέα εποχή έχει ήδη ξεκινήσει για τον κλάδο, ακολουθώντας τη ραγδαία πρόοδο της επιστήμης.
Η αύξηση του προσδόκιμου ζωής, η εμφάνιση νέων ασθενειών καθώς και η μεγάλη αύξηση του πληθυσμού που αποκτά κάθε χρόνο πρόσβαση στα φάρμακα, αναμένεται να διαμορφώσουν μια εξαιρετικά μεγάλη ζήτηση φαρμακευτικών προϊόντων τα επόμενα δύο χρόνια. Εντούτοις, συναρπαστικές αναμένεται να είναι οι εξελίξεις και στο πεδίο της προσφοράς, με τους μικρούς «παίκτες» να μπαίνουν πλέον στο παιχνίδι και την ψηφιακή τεχνολογία να διαμορφώνει ένα νέο τοπίο στον τομέα της υγείας και του φαρμάκου.
Τα παραπάνω τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Έλληνας CEO της Pfizer, Αλβέρτος Μπουρλάς, κατά τη διάρκεια του 31ου Greek Economic Summit, το οποίο διοργανώνεται από το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.
«Είμαστε σε μια επαναστατική περίοδο, την οποία θα αποκαλούσα «επιστημονική αναγέννηση», όπου η βιολογία και το digital συνδυάζονται και δημιουργούν μεγάλες δυνατότητες για την ανάπτυξη νέων μορίων, την κατανόηση της παθογένειας των ασθενειών και την παροχή ιατρικών λύσεων στον κόσμο», ανέφερε.
Όπως ο ίδιος σημείωσε, το μέλλον της επιστήμης αναμένεται να «στιγματιστεί» από δύο καθοριστικούς παράγοντες, που θα οδηγούν παράλληλα και τον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας.
«Έχουμε πλέον πληθώρα επιστημονικής γνώσης, η οποία αυξάνεται με λογαριθμικούς ρυθμούς, οπότε είναι αδύνατο πλέον η επιστήμη να αναπτύσσεται μόνο σε μεγάλα ακαδημαϊκά ή ιδιωτικά ινστιτούτα, όπως για παράδειγμα τα εργαστήρια της Pfizer ή το Χάρβαρντ.
Η επιστήμη θα αναπτύσσεται σε πολλαπλές τοποθεσίες, οι οποίες θα περιλαμβάνουν πολλά ακαδημαϊκά ινστιτούτα και πολλές startup Βιοτεχνολογίας. Έτσι θα υπάρχει μία ευκαιρία για μικρότερους «παίκτες», οι οποίοι θα μπορούν πλέον να διεκδικήσουν μία θέση στο τραπέζι, όταν πρόκειται για το ξεκίνημα εταιρειών Βιοτεχνολογίας, οι οποίες μπορούν εύκολα να αναπτυχθούν τώρα στην Ελλάδα ή για υψηλής τεχνολογίας ερευνητικά προγράμματα, τα οποία θα μπορούν να διεξάγονται σε μικρότερα ακαδημαϊκά κέντρα», ανέφερε ο CEO Pfizer.
Ειδική αναφορά έκανε στην ψηφιακή τεχνολογία, τονίζοντας ότι μεταμορφώνει τη φαρμακοβιομηχανία, μέσω της δυνατότητάς της να μεταμορφώνει κάθε μικρό κρίκο στην αλυσίδα αξίας: από τη βασική έρευνα, τον τρόπο με τον οποίο διεξάγονται οι κλινικές μελέτες, τον τρόπο με τον οποίο αναλύονται οι ασθένειες, την παραγωγική δυναμικότητα.
«Πλέον, πέραν των παραδοσιακών ειδικοτήτων, χρειαζόμαστε επιστήμονες δεδομένων και ένας από τους λόγους που δημιουργήσαμε μεγάλα hubs σε όλο τον κόσμο είναι το γεγονός ότι επενδύουμε πολλούς πόρους σε αυτό το πεδίο. Στο πλαίσιο αυτό, επιλέχθηκε και η Θεσσαλονίκη, προκειμένου να αναπτύξουμε το digital hub μας εκεί», σημείωσε ο Αλβέρτος Μπουρλάς και ανακοίνωσε την απόφαση της εταιρείας να προχωρήσει σε νέα επένδυση στη συμπρωτεύουσα, με τη δημιουργία νέου hub, που σε πρώτη φάση θα “ανοίξει” 350 θέσεις εργασίας.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΟΗΕ: Πρέπει να δούμε πώς αντιλαμβάνεται ο Τραμπ μια «συμφωνία» για την Ουκρανία
- Χαβιέρ Μιλέι: Θα αποχωρούσα από τη Μercosur για ένα ελεύθερο εμπόριο με τις ΗΠΑ
- Πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία Ρούμπιο με Φιντάν – Τι αναφέρει η Άγκυρα
- Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Συλλυπητήριο μήνυμα στον Ερντογάν για τα θύματα της τραγωδίας στο θέρετρο Καρτάλκαγια