ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
O κ. Μπουρλά αποκάλυψε πως αυτήν τη στιγμή βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη / υπό ανάπτυξη 200 projects στη Θεσσαλονίκη, έκανε εκτενή αναφορά στην ανάπτυξη θεραπείας σε μορφή χαπιού για την Covid-19, στους λόγους που επελέγη η Θεσσαλονίκη για την ανάπτυξη των δύο hubs, που σύντομα θα γίνουν τρία, στην ποιότητα του επιστημονικού προσωπικού και των επαγγελματιών που στελεχώνουν τα κέντρα της Pfizer στη συμπρωτεύουσας, ενώ απέκλεισε την προοπτική επένδυσης σε μονάδα παραγωγής ή σε ανάλογο hub σε άλλη περιοχή της χώρας.
«Οι καινούργιες ιατρικές ανακαλύψεις θα συμβούν στον χώρο όπου συγκρούονται η ψηφιακή τεχνολογία με τη βιοτεχνολογία»
Αναλυτικότερα, ερωτηθείς εάν, μετά την υλοποίηση της μεγάλης αυτής πρωτοβουλίας, η Pfizer θα έβλεπε θα εξέταζε σενάρια περαιτέρω επέκτασης με άλλες ή παρεμφερείς δραστηριότητες στη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της προοπτικής να φέρει παραγωγική μονάδα στην Ελλάδα, ο κ. Μπουρλά υπογράμμισε ότι αυτήν τη στιγμή προέχουν οι επενδύσεις στην ψηφιακή τεχνολογία και τη βιοτεχνολογία και όχι σε μονάδες παραγωγής.
«Όλα τα εξετάζουμε κάθε φορά. Προσπαθούμε να είμαστε αναλυτικοί στη σκέψη μας και να παρακολουθούμε τους καιρούς, αλλά αυτήν τη στιγμή οι μεγαλύτερες επενδύσεις μας δεν γίνονται σε εργοστάσια -τα ήδη υπάρχοντα είναι αρκετά-, αλλά επενδύουμε δυναμικά στον χώρο της υψηλής τεχνολογίας – βιοτεχνολογικής και ψηφιακής. Διότι οι καινούργιες ιατρικές ανακαλύψεις θα συμβούν ακριβώς στον χώρο όπου συγκρούονται η ψηφιακή τεχνολογία με τη βιοτεχνολογία», ανέφερε συγκεκριμένα ο επικεφαλής της Pfizer.
Από τα 200 άτομα στα 700
«Έτσι ξεκίνησε η ιδέα για τη Θεσσαλονίκη», συνέχισε ο κ. Μπουρλά.
«Γιατί, επειδή ήταν ο τόπος καταγωγής μου, είχα την ευκαιρία να ξέρω το δυναμικό που υπάρχει σε αυτήν την πόλη και πόσο ανεκμετάλλευτο παραμένει και ξεκινήσαμε και δώσαμε την ευκαιρία που άξιζε η πόλη. Τα αρχικά μας σχέδια ήταν να προσλάβουμε 200 ανθρώπους. Να δημιουργήσουμε μόνο ένα κέντρο, ψηφιακό. Τα πράγματα πήγαν πολύ καλά και μείναμε ενθουσιασμένοι, ειδικά τα στελέχη που έκαναν τις προσλήψεις στη χώρα. Κι έτσι το 200 έγινε 350 και θα γίνει 400, θα το διπλασιάσουμε. Είμαστε ήδη στα 325 άτομα. Και επενδύσαμε φέρνοντας άλλο ένα κέντρο, το κέντρο εξυπηρέτησης, για τις επιχειρηματικές μας ανάγκες, και δημιουργούμε άλλο ένα κέντρο, το οποίο θα είναι επίσης άνω των 300 ατόμων. Θα έχουμε σε πολύ λίγους μήνες 700 άτομα, έχουμε ήδη γύρω στα 530-550 άτομα», τόνισε.
Το στοίχημα της θεραπείας σε χάπι για την Covid-19
Σε ό,τι αφορά την κυκλοφορία θεραπείας για την Covid-19, ο κ. Μπουρλά επισήμανε ότι υπάρχουν ήδη θεραπείες από άλλες εταιρείες, είτε με τη μορφή αντισωμάτων είτε με τη μορφή άλλων αντιιικών φαρμάκων, αλλά, όπως είπε, η διαφορά με τη θεραπεία που αναπτύσσει η Pfizer είναι ότι θα χορηγείται από το στόμα, θα είναι δηλαδή χάπι.
Η ανάπτυξη θεραπείας σε μορφή χαπιού έχει, όπως είπε, μεγάλη σημασία από ιατρική άποψη, διότι τα ενέσιμα φάρμακα χρειάζονται νοσοκομειακό περιβάλλον, ή τουλάχιστον πολύ αυστηρά ελεγχόμενο περιβάλλον, για να χορηγηθούν.
«Τα χάπια τα παίρνεις στο σπίτι, κάτι που μπορεί να αλλάξει τελείως τα δεδομένα. Οι μελέτες για το χάπι βρίσκονται σε εξέλιξη. Είμαστε αισιόδοξοι ότι τα αποτελέσματα θα είναι θετικά, αισιοδοξία που πηγάζει από το γεγονός ότι η θεραπεία της Pfizer έχει σοβαρή αντιιική δράση, όπως δείχνουν οι μελέτες σε πειραματόζωα ή στο εργαστήριο. Στους δε ανθρώπους η φαρμακοδυναμική του σκευάσματος είναι τέτοια που συγκεντρώνεται σε ικανοποιητικές ποσότητες στους ιστούς στόχους και έχει εξαιρετικό προφίλ ασφάλειας, δηλαδή μπορείς να αυξήσεις τη δόση χωρίς να υπάρξει θέμα ασφάλειας», τόνισε.
Αυτοί οι δύο λόγοι είναι που κάνουν την Pfizer να αισιοδοξεί, αν και, όπως είπε, θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι να δούμε τα αποτελέσματα. Κάτι που αναμένεται, όμως, πριν από το τέλος της χρονιάς.
Επιχειρηματικό ρίσκο 1 δισ. δολαρίων
Παρόλα αυτά, γνωρίζοντας πόσο μπορεί να αλλάξει η ζωή του κόσμου αν υπάρξει αποτελεσματικό σκεύασμα για τη θεραπεία της Covid-19, η Pfizer, όπως ανέφερε ο κ. Μπουρλά, έχει ήδη ξεκινήσει να επενδύει στην παραγωγή του σκευάσματος, χωρίς να γνωρίζει καν αν τελικά θα εγκριθεί.
«Είναι μεγάλο το επιχειρηματικό ρίσκο, είναι 1 δισ. δολάρια», εξήγησε ο CEO της Pfizer, προσθέτοντας ότι τόσα θα χρειαστούν για να μπορέσει η εταιρεία να οργανώσει παραγωγικές μονάδες οι οποίες θα είναι σε θέση να αυξήσουν γρήγορα την παραγωγή.
«Εμείς θα είμαστε έτοιμοι, αν τα αποτελέσματα είναι θετικά», τόνισε εμφατικά ο επικεφαλής της Pfizer.
Ερωτηθείς δε αν υπάρχει προοπτική επένδυσης για την παραγωγή θεραπείας στην Ελλάδα ή συνεργασίας με την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, ο κ. Μπουρλά υπογράμμισε ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία είναι εξαιρετικά καλά ανεπτυγμένη και ότι υπάρχουν εταιρείες στην Ελλάδα που ασχολούνται με την παραγωγή φαρμάκων, οι οποίες έχουν εξαιρετική ποιότητα. Τόνισε μάλιστα ότι η Pfizer έχει ήδη σοβαρή παραγωγή και στην Ελλάδα μέσω συνεργατών. Απέκλεισε, όμως, την πιθανότητα παραγωγής στην Ελλάδα αυτήν τη στιγμή για τη συγκεκριμένη θεραπεία.
Τα σχέδια παραγωγής, όπως είπε, προχωρούν ήδη πάρα πολύ γρήγορα και περιλαμβάνουν υπάρχουσες ήδη εγκαταστάσεις της εταιρείας. Δεν γίνεται παραγωγή μέσω συνεργατών.
«Αυτός ήταν ο συντομότερος τρόπος για να μπορέσεις να φέρεις ένα φάρμακο το οποίο, αν πετύχει, θα σώσει πολλές ζωές όσο το δυνατόν πιο γρήγορα», είπε χαρακτηριστικά.
Η «ανθρωπογεωγραφία» της επένδυσης στη Θεσσαλονίκη
Όπως ανέφερε ο κ. Μπουρλά, η ποιότητα των ανθρώπων που στελεχώνουν τα hubs της Θεσσαλονίκης κάνει τον ίδιο εξαιρετικά υπερήφανο.
Αυτήν τη στιγμή, όπως είπε:
- το 60% από τους ανθρώπους που προσλήφθηκαν είναι Θεσσαλονικείς που ζουν στη Θεσσαλονίκη,
- γύρω στο 15% είναι Έλληνες από άλλες περιοχές της χώρας που πήγαν στη Θεσσαλονίκη για να εργαστούν,
- ένα 15% είναι Έλληνες του εξωτερικού, που ζούσαν σε χώρες του εξωτερικού εργαζόμενοι εκεί και βρήκαν την ευκαιρία να επιστρέψουν στη Θεσσαλονίκη γι’ αυτήν την επένδυση
- και το 10% είναι προσλήψεις μη Ελλήνων που ήρθαν στη Θεσσαλονίκη για να δουλέψουν, συμβάλλοντας τόσο στην οικονομία όσο και στη διεθνή αναγνώριση της πόλης.
Τι περιμένουμε από τα hubs της Pfizer στη Θεσσαλονίκη
Σε ερώτηση εάν υπάρχουν σκέψεις για τη δημιουργία ανάλογου κέντρου με αυτό της Θεσσαλονίκης σε κάποια άλλη ελληνική πόλη και το συνολικό ύψος των επενδύσεων που προγραμματίζεται στην Ελλάδα, ο επικεφαλής της εταιρείας απάντησε ότι αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχουν σχέδια για επενδύσεις σε άλλη πόλη της χώρας.
«Ήδη προχωρήσαμε πολύ γρήγορα κι αυτό που έχει σημασία είναι να επιδείξουμε καλά αποτελέσματα από την επένδυση που έχουμε κάνει», τόνισε.
«Ήδη μπορούμε να επιδείξουμε πολύ καλά αποτελέσματα, γιατί είμαστε ευχαριστημένοι με τους ανθρώπους που προσλάβαμε, το επιστημονικό προσωπικό της χώρας, έχουμε εξαιρετικές συνεργασίες με το Αριστοτέλειο, με startup επιχειρήσεις στη χώρα γενικώς, όπου κι αν βρίσκονται αυτές, σε αυτόν τον τομέα. Όλο αυτό θα πρέπει, φυσικά, να καταλήξει σε πολύ επιτυχή projects, όπως η δημιουργία των αλγόριθμων που θα οδηγήσουν στην ανακάλυψη ενός νέου φαρμάκου, να έχουμε τη δημιουργία των νέων συστημάτων cyber security με τα οποία εργαζόμαστε. Είναι πολλοί οι τομείς στους οποίους εργαζόμαστε αυτήν τη στιγμή», εξήγησε ο κ. Μπουρλά.
Τόνισε δε ότι παρά τις καθυστερήσεις που έφερε η πανδημία, η εταιρεία ξεκίνησε με αρχικό στόχο να δημιουργήσει ένα ψηφιακό κέντρο 200 ατόμων και, παρόλα αυτά, τα δύο πλέον hubs απασχολούν ήδη περί τα 550 άτομα και ο στόχος έχει ανέβει στα 700 άτομα.
200 projects υπό ανάπτυξη
Σύμφωνα με τον κ. Μπουρλά, αυτήν τη στιγμή στο hub βρίσκονται σε εξέλιξη 200 παγκόσμια projects, με τη χρήση π.χ. αλγόριθμων και τεχνητής νοημοσύνης, σε ορισμένα από τα οποία η Θεσσαλονίκη παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο, ενώ σε άλλα υποστηρικτικό.
Πολλά από τα projects αυτά είναι εμπιστευτικά, λόγω του ανταγωνισμού, ενώ, όπως είπε, είναι νωρίς ακόμη για να μιλήσουμε για αποτελέσματα.
Αυτό που μετράει σήμερα η εταιρεία είναι η παραγωγικότητα, τόνισε ο κ. Μπουρλά.
Ο CEO της εταιρείας αναφέρθηκε και στην προοπτική ανάπτυξης κέντρου αριστείας, επίσης στη Θεσσαλονίκη και, συγκεκριμένα, στη δραστηριότητά της στον τομέα της κβαντικής υπολογιστικής (quantum computing), που αποτελεί την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και στον οποίο υπάρχει σήμερα πολύ περιορισμένη τεχνογνωσία παγκοσμίως.
«Η κβαντική υπολογιστική είναι πολύ περιορισμένη τεχνολογία στον κόσμο. Εντυπωσιάστηκα όταν μου είπαν ότι βρέθηκαν άνθρωποι να στελεχώσουν. Είναι πολύ μεγάλες οι προοπτικές και είναι πολύ σημαντικό project», είπε χαρακτηριστικά.
«Είναι μεγάλο το ύψος της επένδυσης της Pfizer»
Ο κ. Μπουρλά αναφέρθηκε και στη μελέτη του ΙΟΒΕ, που υπολόγισε ότι το οικονομικό αποτέλεσμα των επενδύσεων, σε ορίζοντα 10ετίας, θα ξεπεράσει τα 680 εκατ. ευρώ (0,4% του ελληνικού ΑΕΠ), ενώ συμπλήρωσε ότι στην περίπτωση επιχειρήσεων του βεληνεκούς της Pfizer, οι επενδύσεις παρακολουθούνται και από τους ανταγωνιστές.
«Το γεγονός ότι μία επιχείρηση κάνει αυτήν την επένδυση δημιουργεί ενδιαφέρον σε άλλες εταιρείες. Το γεγονός ότι ανεβάζουμε συνεχώς το ύψος της επένδυσής μας προκαλεί ενδιαφέρον», ανέφερε ο επικεφαλής της Pfizer.
«Έχω μιλήσει με όλους, με CEOs όλων αυτών των εταιρειών, από Cisco, από Amazon, από Microsoft, οι οποίοι ρώτησαν για τη δική μας εμπειρία και, φυσικά, τους είπα ότι είμαστε κατενθουσιασμένοι», ανέφερε, μεταξύ άλλων, συμπληρώνοντας, ωστόσο, ότι είναι πολύ σημαντικό να δούμε αποτελέσματα: «Διότι στον επιχειρηματικό τομέα όσο εύκολα έρχεται κάποιος, τόσο εύκολα μπορεί να φύγει, αν δεν έχει αποτελέσματα».
Ο κ. Μπουρλά εξέφρασε, ωστόσο, τη βεβαιότητα πως η επένδυση της Pfizer θα προσελκύσει όχι μόνο αυτούς που ακούγονται τώρα, όπως είπε χαρακτηριστικά, αλλά πολύ περισσότερους.
«Η Θεσσαλονίκη πήρε την επένδυση με το σπαθί της»
Η εταιρεία, όπως είπε ο Θεσσαλονικιός CEO, είχε πάρει ήδη την απόφαση να επενδύσει σε ψηφιακές τεχνολογίες πριν αναλάβει ο ίδιος τα ηνία της Pfizer. Αυτό, όμως, που ήταν σημαντικό στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης δεν ήταν γιατί γίνεται η επένδυση, αλλά γιατί επελέγη η Θεσσαλονίκη, καθώς ήταν μεγάλος ο ανταγωνισμός.
«Πολλοί θεωρούν ότι η Pfizer επένδυσε στη Θεσσαλονίκη επειδή είμαι Θεσσαλονικιός», είπε, προσθέτοντας, όμως, ότι «η Θεσσαλονίκη πήρε την επένδυση με το σπαθί της». Η δική του συμβολή ήταν μόνο ότι γνώριζε το επίπεδο και την ποιότητα του αναξιοποίητου επιστημονικού και επαγγελματικού δυναμικού που υπήρχε στην περιοχή.
«Ήξερα όχι μόνο ότι θα βρούμε τους επιστήμονες που βρήκαμε, αλλά και ότι θα είναι εξαιρετικά παραγωγικοί, ότι θα προσπαθήσουν και οι ίδιοι να αποδείξουν σε όλους ότι ναι, μπορούν. Αυτή ήταν η δική μου συμβολή», είπε ο κ. Μπουρλά, προσθέτοντας πως όλα τα υπόλοιπα είναι στο χέρι τους.
«Υπάρχουν νεαρά παιδιά με γνώση, έτοιμα να δείξουν στον κόσμο την καλή Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σχολιάζοντας δε το επενδυτικό κλίμα στη χώρα, ο κ. Μπουρλά είπε ότι είναι πάρα πολύ καλό, δηλώνοντας πολύ αισιόδοξος για το μέλλον.
Διαβάστε επίσης:
Μπουρλά (Pfizer): Μέσα στο 2021 τα αποτελέσματα για το χάπι κατά της Covid-19
Μητσοτάκης στα εγκαίνια της Pfizer: Κέρδος για την κοινωνία η επένδυση στην Θεσσαλονίκη
Άλμπερτ Μπουρλά (Pfizer) εκ βαθέων: «Είμαι πραγματικά Έλληνας και αυτό έκανε τη διαφορά»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ουκρανία: Ο νέος πύραυλος που εκτοξεύθηκε από τη Ρωσία έκανε πτήση 15 λεπτών με ταχύτητα μεγαλύτερη από Mach 11
- Βιομηχανία χρωμάτων: «Καμπανάκι» για τους ευρωπαϊκούς δασμούς στις κινέζικες εισαγωγές
- ΔΕΔΔΗΕ: Νέα εφαρμογή δείχνει πόση ενέργεια παράγεται από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας σε όλη την Ελλάδα
- Γεωργιάδης: Αυξημένοι από το 2019 οι προϋπολογισμοί για το ΕΣΥ, ψευδή τα περί υποστελέχωσης των νοσοκομείων, «συμμορία της μιζέριας» ο ΣΥΡΙΖΑ