Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Μπουλντόζες για έργα άνω των €2,5 δισ. έως τα τέλη του 2024 – Ποιοι μεγάλοι τα αναλαμβάνουν

Ο πρόεδρος και CEO της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Γιώργος Περιστέρης, CEO της Intrakat, Αλέξανδρος Εξάρχου, πρόεδρος και CEO της Metlen, Ευάγγελος Μυτιληναίος, CEO της ΑΒΑΞ, Κωνσταντίνος Μιτζάλης

Ο πρόεδρος και CEO της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Γιώργος Περιστέρης, CEO της Intrakat, Αλέξανδρος Εξάρχου, πρόεδρος και CEO της Metlen, Ευάγγελος Μυτιληναίος, CEO της ΑΒΑΞ, Κωνσταντίνος Μιτζάλης

Την εκκίνηση σημαντικών έργων αξίας άνω των 2,5 δισ. € και την προσθήκη τους στο ισχυρά πλέον χαρτοφυλάκια τους έως τα τέλη του 2024 αναμένουν οι μεγάλοι εγχώριοι κατασκευαστικοί όμιλοι, δηλαδή η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Intrakat, η ΑΒΑΞ και η Metlen. Πρόκειται για έργα που έχουν δημοπρατηθεί στο παρελθόν και γνωρίζουμε τους αναδόχους και πλέον εκτός από την ώρα των υπογραφών έχει έρθει και η στιγμή της υλοποίησής τους.

Σε αυτά πρωταγωνιστούν τα δημόσια έργα που έχει δημοπρατήσει κατά κύριο λόγο το υπουργείο υποδομών και μεταφορών και Περιφέρειες, αλλά δε λείπουν και τα ιδιωτικά έργα, καθώς έχουμε δει ουκ ολίγες φορές τους επικεφαλής των ομίλων να κάνουν λόγο για στροφή στα ιδιωτικά έργα τα οποία δεν υποφέρουν από τις παθογένειες των δημόσιων έργων.  Όπως για παράδειγμα η δημοπράτηση χωρίς ολοκληρωμένες μελέτες, οι προσφυγές μεταξύ των ενδιαφερομένων ή κατά των όρων των διαγωνισμών, και οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών που μεταφράζονται σε πολύμηνες δικαστικές μάχες στο ΣτΕ.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στην πρώτη θέση του ανεκτέλεστου- Ποια δημόσια έργα αναλαμβάνει

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η οποία διαθέτει το μεγαλύτερο ανεκτέλεστο έργων μεταξύ του ανταγωνισμού, αναμένεται να προσθέσει στο χαρτοφυλάκιό της έργα αξίας περίπου 380 εκατ. €.

Πιο συγκεκριμένα, η εισηγμένη προχώρησε την Παρασκευή 5 Ιουλίου στην υπογραφή του έργου ύδρευσης για την Πρέβεζα, την Άρτα και τη Λευκάδα συνολικής αξίας 140 εκατ. €.

Επιπλέον, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει επικρατήσει στον διαγωνισμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στον διαγωνισμό για τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στη Δυτική Θεσσαλονίκη με την αξία του έργου να διαμορφώνεται στα 240 εκατ. €.

Intrakat: Ιστορικό ανεκτέλεστο ύστερα από την εξαγορά της ΑΚΤΩΡ

Ο Όμιλος της Intrakat έχει πλασαριστεί στη δεύτερη θέση των κατασκευαστών βάσει της αξίας του χαρτοφυλακίου της ύστερα από την εξαγορά της ΑΚΤΩΡ τον περασμένο Νοέμβριο και πλέον βρίσκεται πάρα πολύ κοντά στην προσθήκη έργων αξίας 1 δισ. €.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα περισσότερα από τα προς υπογραφή και εκκίνηση έργα είναι κατά κύριο λόγο ιδιωτικά καθώς πρόκειται για Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), αλλά και σημαντικά project στο μεγαλύτερο ιδιωτικό έργο της χώρας μας δηλαδή το Ελληνικό.

Ξεκινώντας από το Ελληνικό η Intrakat έχει αναλάβει εξ’ ολοκλήρου μέσω της ΑΚΤΩΡ την ανάπτυξη την πρώτη φάση του Μητροπολιτικού Πάρκου (σ.σ. Αξίας 100 εκατ. €), ενώ συνεργάζεται μαζί με τη ΜΕΤΚΑ της Metlen για τις Αθλητικές εγκαταστάσεις αξίας 120 εκατ. €.

Όσον αφορά τα ΣΔΙΤ η Intrakat έχει αναλάβει την ανέγερση των φοιτητικών εστιών στην Κρήτη και τη Θεσσαλία, καθώς και το νέο βιοκλιματικό κτίριο της Γενικής Γραμματείας Υποδομών στην Πειραιώς. Η συνολική αξία των έργων αυτών διαμορφώνεται στο μισό δισ.€

Από την άλλη πλευρά στα αμιγώς δημόσια έργα η Intrakat θα αναλάβει τα εγγειοβελτιωτικά έργα Αμβρακίας, το φράγμα Τσικνιά στη Λέσβο, επτά ΣΜΑ στην Πελοπόννησο και τη μονάδα απορριμμάτων στην Αιτωλοακαρνανία συνολικού προϋπολογισμού άνω των 190 εκατ. €.

Metlen: Επικεντρώνει μόνο σε ιδιωτικά έργα

Η Metlen επιστρέφει δυναμικά στη κατασκευή με ένα χαρτοφυλάκιο έργων αξίας 700 εκατ. € τα οποία θα αναλάβουν οι θυγατρικές της ΜΕΤΚΑ και Μ Παραχωρήσεις, που συστάθηκαν στα τέλη του 2022.

Σε αυτή την περίπτωση πρωταγωνιστούν μόνο τα ιδιωτικά project που αφορούν με το Ελληνικό, το ξενοδοχειακό έργο στην Κρήτη, το Λιμάνι Θεσσαλονίκης και τα ΣΔΙΤ στη Μακεδονία.

Αναλυτικότερα η ΜΕΤΚΑ, όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα, ανέλαβε το Παράκτιο εμπορικό κέντρο Riviera Galleria στο Ελληνικό έναντι 150 εκατ. €, το πεντάστερο resort Ikos Kissamos στα Χανιά με την επένδυση να διαμορφώνεται στα 125 εκατ. €, την επέκταση του 6ου προβλήτα του ΟΛΘ μαζί με την ΤΕΚΑΛ (σ.σ. Αξά 160 εκατ. €) και το ΣΔΙΤ για τα 17 σχολεία στην Κεντρική Μακεδονία αξίας 160 εκατ. €.

ΑΒΑΞ: Προσθέτει έργα 778 εκατ. €

Έργα αξίας 778 εκατ. € προσθέτει στο ανεκτέλεστο του ο Όμιλος ΑΒΑΞ ο οποίος συνεχίζει σταθερά την ανοδική πορεία του από το 2021 όταν ανέλαβε τη Γραμμή του Μετρό Αθήνας.

Τα περισσότερα από αυτά δεν είναι δημόσιο με την ΑΒΑΞ να ξεφεύγει από την πεπατημένη των δημόσιων διαγωνισμών και να κλειδώνει ένα σημαντικό κομμάτι από την πίτα των ιδιωτικών project.

Εκτός από την κοινοπραξία με τη ΜΕΤΚΑ για τις αθλητικές εγκαταστάσεις στο Ελληνικό η ΑΒΑΞ έχει αναλάβει σε συνεργασία με την  Rizzani de Eccher τις πρόδρομες εργασίες για το Ellinikon Mall. Πρόκειται για το έργο Early Contractor Involvement και οι δύο εταιρίες θα αναλάβουν και την κατασκευή του εμπορικού κέντρου με τον προϋπολογισμό του να εκτιμάτα στα 350 εκατ. €.

Ακόμα ένα ιδιωτικό έργο που αναλαμβάνει η εισηγμένη είναι το φωτοβολταϊκό πάρκο αξίας 42 εκατ. € στη Μεγαλόπολη για λογαριασμό της ΔΕΗ Ανανεώσιμες.

Όσον αφορά τα δημόσια έργα ο Όμιλος αναμένεται να συμβασιοποιήσει εντός των επόμενων τον οδικό άξονα Ιωάννινα-Κακαβιά αρχικής αξίας 386 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης

ΤΑΙΠΕΔ: Πότε θα ξεκινήσουν τα δύο logistics center σε Αττική και Θεσσαλονίκη- Ποιοι ισχυροί παίκτες πρωταγωνιστούν

Χρήστος Σταϊκούρας: Προχωρούν δύο έργα αξίας €340 εκατ. – Ποιοι μεγάλοι πρωταγωνιστούν

Κατασκευές: Τι ζητούν οι εταιρείες από τον Χρήστο Σταϊκούρα – Ποιο νομοσχέδιο έχει «κολλήσει» στη θεωρία