• Business

    Bosch: Αποκτά assets της Johnson Controls έναντι $8 δισ. – Μπαίνει στην αγορά κλιματιστικών

    • Bloomberg
    Stefan Hartung

    Stefan Hartung, Bosch (Πηγή: Linkedin)


    Nα αγοράσει τα περιουσιακά στοιχεία της μονάδας θέρμανσης και εξαερισμού της ταϊλανδέζικης Johnson Controls International για 8 δισεκατομμύρια δολάρια ετοιμάζεται η γερμανική Bosch, σε μία προσπάθεια να διαφοροποιηθεί από τον τομέα των λευκών συσκευών.

    Σύμφωνα με την εταιρεία, τα δύο μέρη έχουν υπογράψει δεσμευτικές συμφωνίες, ενώ το deal αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 12 μήνες, με την επιφύλαξη της έγκρισης των ρυθμιστικών αρχών.

    Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συμφωνία στην ιστορία της Bosch, σύμφωνα με το Bloomberg, η οποία αναμένεται να διπλασιάσει σχεδόν τις πωλήσεις της στον τομέα της οικιακής άνεσης στα 9 δισ. ευρώ από 5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με ανακοίνωσή της.

    Τι περιλαμβάνει η συμφωνία

    Ως μέρος της συμφωνίας, η Bosch θα αποκτήσει την πλήρη κυριότητα της κοινοπραξίας κλιματισμού της Johnson Controls με τη Hitachi, συμπεριλαμβανομένου του μεριδίου του 40% της ιαπωνικής εταιρείας.

    Το deal περιλαμβάνει ακόμη 16 μονάδες παραγωγής και 12 αναπτυξιακές μονάδες σε περισσότερες από 30 χώρες, βοηθώντας την Bosch να επεκταθεί σε νέες αγορές.

    «Με τη συμφωνία, θα επιτύχουμε μια παγκόσμια ηγετική θέση στην αγορά της θέρμανσης, του εξαερισμού και κλιματισμού», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Bosch, Stefan Hartung.

    «Ενισχύεται επίσης και η παρουσία μας στις ΗΠΑ και την Ασία», πρόσθεσε.

    Άνοδος στην παγκόσμια αγορά

    Η Bosch εκτιμά ότι η παγκόσμια αγορά για αντλίες θερμότητας, συστήματα εξαερισμού και κλιματισμού θα αυξηθεί κατά 40% μέχρι το 2030, καθώς, η αναπτυσσόμενη αγορά απαιτεί ολοένα και μεγαλύτερες επενδύσεις.

    Μάλιστα, η αμερικανική εταιρεία κατασκευής κλιματιστικών Carrier Global, πλήρωσε 12 δισεκατομμύρια ευρώ για να αναλάβει το μεγαλύτερο μέρος της γερμανικής οικογενειακής Viessmann, προκειμένου να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στα συστήματα κλιματισμού.

    Σημειώνεται ότι ως αντλία θερμότητας αέρα/νερού, ορίζεται μια νέα λύση θέρμανσης που παρέχει θέρμανση, ψύξη και ζεστό νερό χρήσης για ένα αποδοτικό σπίτι, αντικαθιστώντας τους λέβητες αερίου με ανανεώσιμη τεχνολογία.

    Διαβάστε επίσης: 

    Bosch: Ισχυρή ανάπτυξη 8,5% το 2023 στην Ελλάδα

    Ισχυρές επιδόσεις για τη Bosch στην Ελλάδα – Τι θα γίνει με το hub καινοτομίας

    CrowdStrike: Βουτιά άνω του 13% για τη μετοχή της εταιρείας που προκάλεσε παγκόσμιο blackout



    ΣΧΟΛΙΑ