Μεγάλο πρακτικό πρόβλημα σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους συνιστά η δυνατότητα ή μη ανάκλησης της καταγγελίας της σύμβασης εργασίας. Για παράδειγμα, αρκετές είναι οι επιχειρήσεις που εκ λάθους προέβησαν σε ανάρτηση εντύπου καταγγελίας σύμβασης στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ή που προέβησαν σε μία τέτοια ανάρτηση έχοντας ελλιπή πληροφόρηση σχετικά με τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις τους εκ της επιστρεπτέας προκαταβολής ή λοιπών φορολογικών ή ασφαλιστικών ελαφρύνσεων εν μέσω covid.
Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, οι επιχειρήσεις αναζητούν εφικτές λύσεις προκειμένου να ανακληθεί η καταγγελία της σύμβασης εργασίας του εργαζόμενου, αποφεύγοντας έτσι και τις δυσμενείς συνέπειες από τη μείωση του αριθμού των εργαζομένων, στο μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής.
Το πρόβλημα διογκώνεται, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο εργαζόμενος, που από σφάλμα καταγγέλθηκε η σύμβαση του, δεν εμφανίζεται στο πίνακα προσωπικού, στα στοιχεία του ΠΣ Εργάνη, γεγονός που επισύρει περαιτέρω πρακτικά προβλήματα, όπως η αδυναμία δήλωσής του σε αναστολή, η αδυναμία υποβολής του στο πρόγραμμα ΣΥΝ ΕΡΓΑΣΙΑ και επιπλέον, η αδυναμία του για νόμιμη και δικαιολογημένη μετακίνηση.
Από τις διατάξεις των άρθρων 167,168, 648, 669 Α.Κ., 1 και 3 του Ν. 2112/1920, 1, 3 παρ. 1, 5 του Β.Δ. από 16/7/1920 και 5 του Ν. 3198/1955 συνάγεται ότι η καταγγελία της σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου είναι μονομερής αναιτιώδης δικαιοπραξία που θεωρείται έγκυρη όταν γίνει εγγράφως και καταβληθεί η νόμιμη αποζημίωση.
Η καταγγελία αναπτύσσει την άμεση διαπλαστική της ενέργεια, σε περίπτωση που ασκείται από τον εργοδότη, από τη στιγμή που λαμβάνει γνώση ο παραλήπτης της, εργαζόμενος, κατά το άρθρο 167 Α.Κ.. Μετά την περιέλευσή της στον εργαζόμενο δεν μπορεί να γίνει ούτε ανάκληση αυτής από τον εργοδότη έστω και με τη συναίνεση του εργαζόμενου, αφού η ανάκληση έχει νομική ενέργεια μόνο αν γίνει προηγουμένως ή ταυτοχρόνως με την καταγγελία (άρθρο 168 Α.Κ.).
Επομένως, στις περιπτώσεις που η αναγγελία καταγγελίας της σύμβασης στο Σύστημα Εργάνη είναι προϊόν ανθρωπίνου σφάλματος και η τελευταία ουδόλως κοινοποιήθηκε ή απευθύνθηκε στον εργαζόμενο, τότε δύναται κατ’ εξαίρεση να ανακληθεί, με το σκεπτικό ότι η καταγγελία είναι δήλωση απευθυντέα, δηλαδή αναπτύσσει τα έννομα αποτελέσματά της, μόνο αν έρθει εις γνώση του αποδέκτη της.
Επιπλέον δε, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η αναγγελία της καταγγελίας της σύμβασης, δεν εμπεριέχει την αληθινή βούληση του εργοδότη, ο οποίος καμία πρόθεση δεν είχε να απολύσει τον εργαζόμενό του. Ως εκ τούτου, η πραγματική βούληση του εργοδότη διαφέρει ουσιωδώς από τη βούληση που εμπεριέχεται στην καταγγελία της σύμβασης, δηλαδή είναι αποτέλεσμα πλάνης, η οποία την καθιστά ως εκ τούτου άκυρη και μη παράγουσα έννομα αποτελέσματα.
Σε τέτοιες περιπτώσεις, προκρίνεται η έγγραφη ενημέρωση της αρμόδιας Υπηρεσίας του ΟΑΕΔ και του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, προκειμένου να αποκατασταθεί το ανωτέρω σφάλμα.
Διαβάστε ακόμη:
Εστίαση: «Ξέμειναν από… ρευστό» 4 στις 10 επιχειρήσεις – «Βουνό» τα χρέη που μαζεύτηκαν στην πανδημία
Πώς θα τιμολογηθεί η ύφεση 8,2% από το ταμπλό τις επόμενες μέρες
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δ. Καλαντώνη: Η ιστορία πίσω από την «Εξέλιξη Ζωής», οι δράσεις και οι στόχοι
- Attica Bank: Ανοίγει το παιχνίδι του ανταγωνισμού στις χρεώσεις
- Οι Έλληνες εφοπλιστές παρήγγειλαν εφέτος 230 πλοία – Ποιοι ναυπηγούν και ποιοι πούλησαν και αγόρασαν πλοία
- Άμεση Ανάλυση: Τι συμβαίνει με Optima Bank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, Profile, JP Morgan, MicroStrategy, Nike