• Business

    Boeing: Εξαγοράζει την Spirit AeroSystems για 4,7 δισ. δολάρια

    • Bloomberg
    Dave Calhoun, πρόεδρος και CEO Boeing

    Dave Calhoun, πρόεδρος και CEO Boeing


    Η Boeing Co. συμφώνησε να εξαγοράσει την Spirit AeroSystems Holdings για 37,25 δολάρια ανά μετοχή, σε μια συμφωνία εξ ολοκλήρου μετοχική, η οποία αποτιμά την εταιρεία στα 4,7 δισ. δολάρια.

    Η συνολική αξία της συναλλαγής ανέρχεται σε περίπου 8,3 δισ. δολάρια, συμπεριλαμβανομένου του καθαρού χρέους της Spirit, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας.

    Η ανταγωνίστρια Airbus θα αποκτήσει επίσης τμήματα της Spirit που κατασκευάζουν εξαρτήματα για τις δραστηριότητές της και η ευρωπαϊκή κατασκευάστρια αεροσκαφών θα καταβάλει ονομαστικό τίμημα 1 δολάριο για τα περιουσιακά στοιχεία, ενώ θα λάβει αποζημίωση 559 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με ξεχωριστή ανακοίνωση.

    «Πιστεύουμε ότι αυτή η συμφωνία είναι προς το καλύτερο συμφέρον του επιβατικού κοινού, των πελατών μας, των αεροπορικών εταιρειών, των εργαζομένων της Spirit και της Boeing, των μετόχων μας και της χώρας ευρύτερα», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Boeing, Dave Calhoun, στην ανακοίνωση.

    Η περίπλοκη τριμερής συναλλαγή επανενώνει την Boeing με την Spirit AeroSystems που αποσχίστηκε το 2005 στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας περικοπής κόστους και εξωτερικής ανάθεσης περιουσιακών στοιχείων.

    Το τίμημα που πληρώνει η Boeing είναι 30% πάνω από την τιμή κλεισίματος της μετοχής της Spirit στις 29 Φεβρουαρίου, την ημέρα πριν οι εταιρείες επιβεβαιώσουν ότι βρίσκονταν σε συνομιλίες για συγχώνευση.

    Η Airbus δήλωσε ότι σύναψε “δεσμευτική συμφωνία” με την Spirit, σύμφωνα με την οποία η αεροναυπηγική εταιρεία θα αναλάβει εγκαταστάσεις που κατασκευάζουν τμήματα της ατράκτου του A350 στο Κίνστον της Βόρειας Καρολίνας και στο Σεντ Ναζέρ της Γαλλίας. Επίσης, θα επιδιώξει να αγοράσει την παραγωγή των φτερών και της μεσαίας ατράκτου του A220 στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας και στην Καζαμπλάνκα του Μαρόκου, καθώς και την κατασκευή πυλώνων του A220 στην έδρα της Spirit, ανέφερε.

    Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα του επόμενου έτους. Η Boeing δήλωσε ότι αναλαμβάνει «ουσιαστικά όλες τις εμπορικές δραστηριότητες που σχετίζονται με την Boeing», καθώς και πρόσθετες εμπορικές, αμυντικές και άλλες δραστηριότητες.

    Η συμφωνία που επιτεύχθηκε μετά από μήνες διαπραγματεύσεων έρχεται καθώς η Boeing πλησιάζει σε ένα σημαντικό ορόσημο, τον διακανονισμό με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, ο οποίος ενδεχομένως να περιλαμβάνει την παραδοχή ενοχής σε σχέση με δύο συντριβές αεροσκαφών 737 Max που συνέβησαν το 2018 και το 2019.

    Η αμερικανική κυβέρνηση σχεδιάζει να απαγγείλει κατηγορίες στην Boeing, αφήνοντας την κατασκευάστρια αεροσκαφών να επιλέξει μεταξύ του να δηλώσει ένοχη ή να αναλάβει το ρίσκο να οδηγηθεί σε δίκη, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

    Η συναλλαγή της Boeing, μόλις ολοκληρωθεί, θα επανενώσει περιουσιακά στοιχεία που για δεκαετίες βρίσκονταν κάποτε κάτω από την ίδια στέγη, συγκεντρώνοντας χιλιάδες εργαζόμενους και δεκαετίες κοινής τεχνογνωσίας. Φέρνει επίσης ένα μακροχρόνιο πρώην ηγετικό στέλεχος της Boeing πίσω στην εταιρεία, καθώς οι διευθυντές αναζητούν νέο ηγέτη, με τον Calhoun να αποχωρεί στο τέλος του έτους.

    Ο διευθύνων σύμβουλος της Spirit Aero, Pat Shanahan, ήταν επί μακρόν στέλεχος της Boeing με μεγάλη εμπειρία στις εργοστασιακές λειτουργίες, γνωστός για τη συμβολή του στην ανατροπή του 787 Dreamliner μετά από ένα προβληματικό ξεκίνημα. Θεωρείται πιθανός υποψήφιος για να διαδεχθεί τον Calhoun στον κορυφαίο ρόλο της Boeing.

    Διαβάστε επίσης:

    NASA: Ακυρώθηκε η εκτόξευση του Starliner της Boeing λόγω τεχνικού προβλήματος

    Boeing: Μεγάλη απογοήτευση από την καθυστέρηση στις παραγγελίες – Τι δηλώνει ο CEO της Emirates

    Πέθανε ο πρώην CEO της Boeing Frank Shrontz – Η εποχή της καινοτομίας, η κρίση του Πολέμου του Κόλπου και οι μεγάλες συμφωνίες



    ΣΧΟΛΙΑ