Τις μηχανές του προκειμένου να παραγάγει φάρμακα για τον εφοδιασμό της τεράστιας αγοράς των ΗΠΑ ζεσταίνει το εργοστάσιο της Boehringer Ingelheim Ellas στο Κορωπί.

Η εταιρεία έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία λήψης έγκρισης απ’ τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), έτσι ώστε οι εξαγωγές να ξεκινήσουν μέσα στην επόμενη διετία.

Στο πλαίσιο αυτό, πρόσφατα, κορυφαία στελέχη της μητρικής εταιρείας, μεταξύ των οποίων και ο CEO και μέλος της ιδιοκτήτριας οικογένειας, Hubertus von Baumbach και ο Γενικός Διευθυντής της Boehringer Ingelheim Ellas Δημήτρης Αναγνωστάκης, ανακοίνωσαν στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, το νέο επενδυτικό πλάνο της εταιρείας, ύψους 80 εκ. ευρώ, σε βάθος πενταετίας.

Η επένδυση αφορά στην επέκταση της παραγωγικής μονάδας στο Κορωπί, προκειμένου να καλύψει τις ήδη αυξημένες ανάγκες που δημιουργούν οι θυγατρικές του Ομίλου σε όλο τον κόσμο και οι οποίες αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω με το επερχόμενο “άνοιγμα” στην αμερικανική αγορά. Περιλαμβάνει την ενίσχυση της παραγωγικής δυναμικότητας, με περισσότερα μηχανήματα, νέες πτέρυγες και νέα φάρμακα καθώς και με αύξηση του προσωπικού, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.

Με στόχο το 1 δις

Το εργοστάσιο στο Κορωπί αποτελεί ήδη ένα από τα 4 στρατηγικής σημασίας εργοστάσια του Oμίλου Boehringer Ingelheim, παγκοσμίως, απασχολώντας 545 εργαζόμενους υψηλών προσόντων και εφοδιάζοντας τις αγορές 70 χωρών.

Μόνο για την επέκτασή του, η Boehringer Ingelheim Ellas, επένδυσε 80 εκατ. ευρώ κατά τη  δεκαετία της οικονομικής κρίσης, με στόχο να αυξήσει τις εξαγωγές της, οι οποίες καταλαμβάνουν ως μερίδιο το 2,2% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών. Σημειώνεται ότι η εταιρεία ανήκει στους μεγάλους εξαγωγείς της Ελλάδας, παράγοντας 1 στα 4 φάρμακα που εξάγει η χώρα.

Το 2018 ολοκληρώθηκε η νέα παραγωγική μονάδα στο Κορωπί, μια επένδυση ύψους 40 εκατ. ευρώ, προκειμένου να μετατραπεί σε hub παραγωγής καινοτόμων αντιδιαβητικών φαρμάκων, καλύπτοντας έτσι ένα μεγάλο μέρος της διεθνούς παραγωγής του Ομίλου.

Η αξία των εξαγωγών της Boehringer Ingelheim Ellas αναμένεται να ξεπεράσει τα 600 εκατομμύρια ευρώ για το 2020, ενώ το 2021, με την εξαγωγή των νέων προϊόντων της στις ΗΠΑ,  εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει το 1 δις ευρώ.

Ισχυρή ώθηση στην οικονομία

Με σημείο εκκίνησης το 1966, η Boehringer Ingelheim Ellas, συγκαταλέγεται σήμερα στις 10 μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες και στους μεγαλύτερους εργοδότες της χώρας (ICAP).

Σύμφωνα με δημοσίευση της Wifor (2019), το επενδυτικό προφίλ αειφορίας της, σε στοιχεία του 2018, αφήνει ένα σημαντικότατο «αποτύπωμα» στην ελληνική οικονομία.

Η άμεση συνεισφορά της στο ΑΕΠ της Ελλάδας το 2018, με 310 εκατ. ευρώ, ανήλθε περίπου στο 8% της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας. Παράλληλα, «άνοιξε” σχεδόν 7.700  θέσεις εργασίας (άμεσες και έμμεσες) στην εγχώρια αγορά, συνεισφέροντας στην αειφόρο ανάπτυξη της χώρας. Το οικονομικό μέγεθος της έντασης των επενδύσεων στην Έρευνα και Ανάπτυξη (το πηλίκο του συνόλου των δαπανών σε R&D / συνεισφοράς της επιχείρησης στο ΑΕΠ),  ανήλθε στο 11%, ξεπερνώντας κατά πολύ το ποσοστό – στόχο της ΕΕ (3%), για το έτος 2020.

 «Κόμβος» καινοτομίας

H Boehringer Ingelheim Ellas είναι η μοναδική εταιρεία που παράγει καινοτόμα φάρμακα στην Ελλάδα, με το 1/3 του συνολικού τζίρου του Ομίλου να εξαρτάται από τα προϊόντα που παράγονται στη χώρα μας.

Όντας μία από τις θυγατρικές εταιρείες που πραγματοποιούν κλινικές μελέτες και έχοντας ως στόχο να παραμείνει ανάμεσα στις πιο καινοτόμες εταιρείες, την τελευταία δεκαετία, πραγματοποίησε επιπλέον επενδύσεις της τάξης των 10 εκατ. ευρώ, σε κλινικές μελέτες. Σήμερα, διαθέτει πάνω από 100 προ-κλινικά projects στο pipeline της και περισσότερα από 60 νέα μόρια, ενώ μέχρι το 2025 αναμένεται να έχουν λάβει έγκριση έως 15 νέα φάρμακα.

Η νέα επένδυση στο Κορωπί, ανακοινώθηκε σε ένα χρονικό σημείο “ορόσημο”, καθώς η συζήτηση για τη μεταφορά των τομέων R&D και παραγωγής της φαρμακευτικής βιομηχανίας στην Ευρώπη, έχει ήδη ξεκινήσει με πρωτοβουλία της ΕΕ.

Η μεταφορά στην Ευρώπη κρίθηκε αναγκαία μετά τις σημαντικές ελλείψεις φαρμάκων που παρουσιάστηκαν σε ευρωπαϊκές αγορές κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, λόγω του ότι οι περισσότερες δραστικές ουσίες παράγονται σε χώρες της Ασίας.

Σημειώνεται, ότι ήδη το 70% του R&D και των παραγωγών της Boehringer Ingelheim βρίσκεται σε ευρωπαϊκό έδαφος. Κατά την πρώτη φάση της πανδημίας, η παραγωγικότητα της εταιρείας στην Ελλάδα διατηρήθηκε στο 100%, εφοδιάζοντας απρόσκοπτα εγχώρια και ξένες αγορές.

Διαβάστε επίσης:

ΟΤΕ: Ετήσια μείωση κόστους 50 εκατ. από την εθελουσία, σε ετοιμότητα για τη διεκδίκηση εκ νέου του ευρωπαϊκού Champions League

Έπεσε στη θάλασσα το πρώτο LNG Carrier του Βαγγέλη Μαρινάκη

ACS: Η διπλή πρόκληση του lockdown και της Black Friday και η νέα επένδυση των 40 εκατ.