Ώθηση από ονόματα-κολοσσούς στον κλάδο των χρηματοοικονομικών παίρνει το εγχείρημα του Bob Diamond στον κλάδο της λιανικής τραπεζικής στην Αφρική. Η Atlas Mara, η εταιρεία που δημιούργησε ο πρώην επικεφαλής της Barclays, είδε τα έσοδά της από τις συναλλαγές σε συνάλλαγμα, ομόλογα και επιτόκια να κάνουν… άλμα το 2017 και, όπως είπε ο ίδιος ο Diamond, σε συνέντευξή του την Τρίτη, η εταιρεία έχει ήδη κερδίσει σημαντικούς πελάτες, όπως η Pacific Investment Management (PIMCO) και η Fidelity Investments, αλλά και η Wellington Management Group, η οποία είναι επίσης ένας από τους μεγαλύτερους μετόχους της.

«Από εκεί είναι που θα προέλθει ένα μεγάλο μέρος της ανάπτυξής μας», ανέφερε ο Diamond, προσθέτοντας: «Οι διεθνείς επενδυτές είναι ένα μικροσκοπικό κομμάτι της επιχειρηματικής μας δραστηριότητας αυτήν τη στιγμή και θα γίνουν τουλάχιστον 50% στο μέλλον».

Τα έσοδα από τις πωλήσεις και τις συναλλαγές σημείωσαν άνοδο 16% στα 26,7 εκατ. δολάρια το 2017. Το αποτέλεσμα αυτό ανέβασε τα έσοδα από το trading σε ποσοστό άνω του 10% των συνολικών εσόδων της εταιρείας.

«Για πολλές κατηγορίες πελατών στην Αφρική, αυτού του είδους η δραστηριότητα είναι κάτι καινούργιο, επειδή δεν γίνονται πολλές διασυνοριακές συναλλαγές», ανέφερε ο Diamond, ο οποίος, όπως γράφει το Bloomberg, ήταν ο άνθρωπος που μεγάλωσε σημαντικά τις δραστηριότητες της Barclays στην αγορά ομολόγων, κατά τη διάρκεια της θητείας του στην τράπεζα. «Όσο ανακάμπτει η οικονομία και ανακάμπτουν οι διασυνοριακές συναλλαγές, θα αυξηθεί σημαντικά η ανάγκη αντιστάθμισης των συναλλαγματικών κινδύνων», ανέφερε επίσης.

Το ενδιαφέρον είναι, όπως επισημαίνει το Bloomberg, ότι οι επιδόσεις που σημείωσε η Atlas Mara έρχονται σε αντίθεση με εκείνες της Barclays και άλλων κολοσσών της Wall Street, αφού τα έσοδα από συναλλαγές στην αγορά σταθερού εισοδήματος των μεγαλύτερων επενδυτικών τραπεζών του πλανήτη υποχώρησαν κατά 12%, στα 60 δισ. δολάρια, το 2017, καθώς πολλοί οργανισμοί, μεταξύ των οποίων και η Barclays, είχαν να παλέψουν με τη χαμηλή μεταβλητότητα στις αγορές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γιατί ένας πασίγνωστος στην Ελλάδα Αμερικανός τραπεζίτης αποφασίζει να μπει στην «ταπεινή» ιταλική τραπεζική αγορά;