ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στουρνάρας στο Bloomberg: Η ΕΚΤ πρέπει να μειώνει τα επιτόκια σε κάθε συνεδρίαση μέχρι το στόχο του 2%
Για όποιους ελπίζουν να δουν φως στην άκρη του τούνελ της πανδημίας εντός των επόμενων τριών έως έξι μηνών, οι επιστήμονες έχουν άσχημα νέα: ετοιμαστείτε για περισσότερα, από όσα έχουμε ήδη υποστεί, αναφέρει σε δημοσίευμα του το Bloomberg.
Με την έξαρση των κρουσμάτων θα κλείσουν σχολεία και θα ακυρωθούν μαθήματα. Oι εμβολιασμένοι τρόφιμοι οίκων ευγηρίας θα αντιμετωπίσουν ξανά τον φόβο νέων μολύνσεων. Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να ζυγίσουν το ρίσκο επιστροφής στο γραφείο, καθώς τα νοσοκομεία θα βρεθούν και πάλι στα όριά τους.
Σχεδόν άπαντες είτε θα μολυνθούν, είτε θα έχουν εμβολιαστεί πριν το τέλος της πανδημίας, συμφωνούν οι ειδικοί. Ίσως και τα δύο από αυτά. Λίγοι, πιο άτυχοι, θα κολλήσουν τον ιό πάνω από μια φορά. Η κούρσα μεταξύ των κυμάτων μετάδοσης που οδηγούν σε νέες μεταλλάξεις και της μάχης για παγκόσμιο εμβολιασμό δεν θα τελειώσει πριν ο κορονοϊός μας αγγίξει όλους, αναφέρει το άρθρο.
«Βλέπω τις συνεχείς εξάρσεις σε όλον τον κόσμο», επισήμανε ο Michael Osterholm, διευθυντής του Κέντρου Έρευνας και Πολιτικής Λοιμωδών Νοσημάτων στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα στη Μινεάπολη και σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν. “Η κατάσταση στη συνέχεια θα αποκλιμακωθεί, κάπως απότομα”, τόνισε. “Και στη συνέχεια θα σημειωθεί νέα αύξηση κρουσμάτων μέσα στο φθινόπωρο και τον χειμώνα του τρέχοντος έτους”, συμπλήρωσε.
Νέες εξάρσεις κρουσμάτων
Με δισεκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο να παραμένουν ανεμβολίαστοι και την μικρή πιθανότητα εξάλειψης του κορονοϊού, θα πρέπει να αναμένουμε νέες εξάρσεις σε σχολικές αίθουσες, μέσα μαζικής μεταφοράς και χώρους εργασίας τους επόμενους μήνες, την ώρα που οι οικονομίες πιέζουν για επανεκκίνηση. Ακόμη και την ώρα που τα ποσοστά ανοσίας αυξάνονται, θα υπάρχουν πάντα άνθρωποι ευάλωτοι στον ιό: νεογέννητα, άνθρωποι που δεν μπορούν ή δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν, ακόμη και άτομα που έχουν εμβολιαστεί αλλά υποφέρουν από υποκείμενα νοσήματα.
Οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι, αναφέρει το Bloomberg. Ένας βασικός κίνδυνος είναι το ενδεχόμενο ανάπτυξης μιας μετάλλαξης που θα αντιστέκεται στα εμβόλια, αλλά δεν είναι ο μόνος. Θα υπάρχουν πολλές μακροπρόθεσμες συνέπειες του κορονοϊού στην οικονομία, τις αγορές, τη φαρμακευτική βιομηχανία, τον κλάδο των ταξιδιών κλπ.
«Θα έχουμε μπροστά μας δύσκολες και πιο βατές περιόδους, τουλάχιστον για τα επόμενα χρόνια, όσο παράγουμε περισσότερα εμβόλια. Αυτό θα βοηθήσει σίγουρα. Αλλά η πρόκληση θα είναι η εξής: Πόσο μεγάλες θα είναι αυτές οι περίοδοι, ως προς την μεταξύ τους απόσταση;” αναρωτιέται ο Osterholm. “Δεν γνωρίζουμε. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι ο κορονοϊός είναι σαν μια δασική πυρκαγιά που δεν θα σταματήσει μέχρι να βρει το σύνολο του «ανθρώπινου ξύλου» που μπορεί να κάψει», περιγράφει.
Σύγκριση του Covid με τις άλλες πανδημίες
Οι πέντε καταγεγραμμένες πανδημίες γρίπης τα τελευταία 130 χρόνια, προσφέρουν κάποια δεδομένα για το πώς μπορεί να εξελιχθεί η CΟVID-19, σύμφωνα με την Lone Simonsen, επιδημιολόγο και καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Roskilde της Δανίας.
Ενώ η μεγαλύτερη παγκόσμια επιδημία γρίπης διήρκεσε πέντε χρόνια, αποτελούνταν κυρίως από δύο έως τέσσερα κύματα μόλυνσης κατά τη διάρκεια δύο ή τριών ετών, είπε. Ο Covid ήδη διαμορφώνεται ως μια από τις πιο σοβαρές πανδημίες, καθώς ο δεύτερος χρόνος ολοκληρώνεται με τον πλανήτη να βρίσκεται στη μέση ενός τρίτου κύματος – και χωρίς το τέλος να είναι ορατό.
Είναι πιθανό λοιπόν, η CΟVID-19 να μην ακολουθήσει την ίδια διαδρομή με τις άλλες πανδημίες του παρελθόντος.
Άλλωστε, πρόκειται για ένα διαφορετικό, νέο και πιθανόν πιο μεταδοτικό παθογόνο. Και με απολογισμό 4,6 εκατ. θανάτων έως τώρα, είναι ήδη πάνω από δύο φορές πιο θανατηφόρος από οποιαδήποτε πανδημία υπήρξε από την Ισπανική Γρίπη του 1918 και μετά.
Παρά τα αρχικά υψηλά ποσοστά εμβολιασμού, χώρες όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ρωσία και το Ισραήλ φλερτάρουν με ρεκόρ κρουσμάτων. Ο εμβολιασμός βοηθά στον μετριασμό των κρουσμάτων σοβαρών περιστατικών και θανάτων, αλλά οι αυξανόμενες λοιμώξεις σημαίνουν ότι ο ιός αγγίζει τους νέους και άλλους που παραμένουν ανεμβολίαστοι, οδηγώντας σε αύξηση των ποσοστών σοβαρών νοσήσεων σε αυτές τις ομάδες.
Τα κράτη όπου ο εμβολιασμός ήταν πιο περιορισμένος – συμπεριλαμβανομένης της Μαλαισίας, του Μεξικού, του Ιράν και της Αυστραλίας – βρίσκονται στη μέση των μεγαλύτερων κυμάτων μέχρι τώρα, που πυροδοτούνται από τη μετάλλαξη Δέλτα. Με τον ιό να εξαπλώνεται ανεξέλεγκτος σε τεράστιες περιοχές του πλανήτη, δεν αποκλείεται να εμφανιστεί μια νέα μετάλλαξη.
Η ιστορία δείχνει ότι η κοινή πεποίθηση πως οι ιοί αυτόματα γίνονται ηπιότεροι με την πάροδο του χρόνου, είναι λάθος, σημειώνει η Simonsen. Αν και οι νέες μεταλλάξεις δεν είναι πάντα πιο σοβαρές από τις προηγούμενες, «οι πανδημίες μπορούν στην πραγματικότητα να γίνουν πιο φονικές, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη, όσο ο ιός προσαρμόζεται», πρόσθεσε.
Στην αρχή της πανδημίας, υπήρχαν σοβαροί λόγοι να πιστεύουμε ότι τα εμβόλια θα παρέχουν μακροχρόνια προστασία, όπως συμβαίνει με τα εμβόλια που κάνουν τα παιδιά για να αντιμετωπίσουν ασθένειες όπως η πολιομυελίτιδα.
Οι κορονοϊοί, αντίθετα, διαθέτουν έναν μηχανισμό «αυτοδιόρθωσης» των ενδογενών λαθών που προκαλούνται όταν ο ιός αναπαράγεται, μειώνοντας την πιθανότητα μεταλλάξεων που εμφανίζονται με τη διασπορά του από τον έναν άνθρωπο στον άλλο.
Ωστόσο, ο αριθμός των κρουσμάτων παγκοσμίως είναι τόσο μεγάλος, που οι μεταλλάξεις εμφανίζονται έτσι κι αλλιώς.
«Με την πανδημία, βλέπουμε μια τεράστια μολυσματική δύναμη», αναφέρει ο Kanta Subbarao, αξιωματούχος του ΠΟΥ στην Αυστραλία. «Αυτό έχει προκαλέσει μια ισορροπία με την ικανότητα του ιού να αυτοδιορθώνεται».
Ως εκ τούτου, η Covid μπορεί να εξελιχθεί περισσότερο σαν τη γρίπη, απαιτώντας συχνούς εμβολιασμούς για να υπάρχει αποτέλεσματικότητα όσο ο ιός εξελίσσεται.
Σύμφωνα με το bloomberg, kάποιοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο κορωνοϊός τείνει να γίνει απόλυτα ανθεκτικός απέναντι στην πρώτη γενιά των εμβολίων. Μια μελέτη από την Ιαπωνία, που δεν έχει ακόμη δημοσιευτεί, αναφέρει ότι οι δυνητικά επικίνδυνες μεταλλάξεις της Δέλτα συλλέγονται ήδη σε μια παγκόσμια βάση δεδομένων, που χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση τέτοιων εξελίξεων.
Πληροφορίες για εν εξελίξει στελέχη που είναι ανθεκτικά στους εμβολιασμούς ή προκαλούν μεγαλύτερα ποσοστά θνησιμότητας δεν έχουν ακόμη επαληθευτούν.
«Πρόκειται για σενάριο που ελπίζουμε να μην επαληθευτεί”, αναφέρει η Simonsen. “Θεέ μου, τότε θα πρέπει να του κάνουμε όλο ξανά από την αρχή», καταλήγει.
Πώς θα τελειώσει ο κορονοϊός
Αυτό που δείχνει ξεκάθαρο είναι ότι η πανδημία δεν θα τελειώσει τους επόμενους έξι μήνες. Οι ειδικοί συμφωνούν σε γενικές γραμμές ότι η τωρινή έξαρση θα αναχαιτιστεί όταν οι περισσότεροι άνθρωποι, ίσως το 90%-95% του παγκόσμιου πληθυσμού, αποκτήσουν πιστοποιητικό ανοσίας, είτε μέσω εμβολιασμού, είτε επειδή νόσησαν.
Κομβικό στοιχείο, υπογραμμίζουν, θα πρέπει να είναι ο εμβολιασμός.
Μέχρι στιγμής, πάνω από 5,66 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίου έχουν παραδοθεί σε όλον τον κόσμο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, Ωστόσο η επιτυχία σε περιοχές όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Βόρεια Αμερική και η Κίνα κρύβουν την αποτυχία που έχει σημειωθεί σε άλλες χώρες. Στις περισσότερες χώρες της Αφρικής, έχουν δοθεί εμβόλια που καλύπτουν λιγότερο από το 5% του πληθυσμού με δύο δόσεις, ενώ στην Ινδία, καλύπτεται μόλις το 26%.
Η καθηγήτρια Ιστορίας της Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Erica Charters, επισημαίνει ότι η πανδημία θα τελειώσει σε διαφορετικό χρόνο στα διάφορα μέρη του πλανήτη, όπως συνέβη με προηγούμενες πανδημίες στο παρελθόν.
Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αποφασίσουν με ποιο ποσοστό της Covid μπορούν να συνυπάρχουν.
Οι προσεγγίσεις ποικίλλουν. Ενώ σε κάποιες χώρες στοχεύουν σε μηδενικά κρούσματα, είναι σχεδόν αδύνατο να εξαλειφθεί ολοκληρωτικά ο ιός.
Κράτη όπως η Δανία και η Σιγκαπούρη, που έχουν κατορθώσει να κρατήσουν τα κρούσματα σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, ήδη προχωρούν προς το μέλλον μετά την πανδημία, με λιγότερα περιοριστικά μέτρα.
Αντίθετα, χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία ανοίγουν παρότι τα νέα κρούσματα βρίσκονται κοντά σε επίπεδα-ρεκόρ.
Στο μεταξύ, η Κίνα, το Χονγκ Κονγκ και η Νέα Ζηλανδία εστιάζουν στην προσπάθεια τους να εξαφανίζουν τον ιό σε τοπικό επίπεδο. Συνεπώς, θα είναι, πιθανότατα, τα τελευταία μέρη του πλανήτη που θα αφήσουν πίσω τους την αναταραχή της πανδημίας.
«Το τέλος δεν θα είναι ομοιόμορφο”, τονίζει η Charters. Η πανδημία είναι ένα “βιολογικό φαινόμενο, αλλά είναι επίσης πολιτικό και κοινωνικό”.
“Ακόμη και τώρα έχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις”, εξηγεί.
Θα προκαλέσει αναστάτωση, αφήνοντας μία κληρονομιά διαρκείας για τα ερχόμενα χρόνια. Έως τότε, οι περισσότεροι από εμάς θα πρέπει να ετοιμαστούμε για πολλούς ακόμη μήνες στη σκιά της πανδημίας, αναφέρει το Bloomberg.
«Πρέπει να το προσεγγίσουμε με τα μάτια μας ανοιχτά και με μεγάλη ταπεινότητα”, καταλήγει ο Osterholm. “Οποιοσδήποτε πιστεύει ότι θα τελειώσουμε τις επόμενες ημέρες ή μήνες, κάνει πολύ μεγάλο λάθος”.
Διαβάστε ακόμα:
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Φοροελαφρύνσεις: Ποιοι θα δουν μείωση φόρου και τι αλλάζει στη διαδικασία υποβολής δηλώσεων
- Φουστανέλες και τσαρούχια, τα σκληρά χρόνια του Στέφανος κι ο Αλέξης με το κιάλι
- Αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις σήμερα
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς