ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Από τα 20,9 δισ. ευρώ ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που έχει παγώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, στην Ελλάδα αντιστοιχούν μόνο 212.201 ευρώ.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, ύστερα από 10 γύρους κυρώσεων της Ευρώπης εναντίον της Ρωσίας, υπάρχουν χώρες που έχουν «παγώσει» δισεκατομμύρια κι άλλες που καταγράφουν αμελητέα ποσά.
Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση μεταξύ των χωρών που έχουν εντοπίσει και παγώσει τα μικρότερα ποσά που αφορούν ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, με μόλις 212.201 ευρώ και ακολουθεί η Μάλτα με 22.470 ευρώ. Αντίθετα Βέλγιο και Λουξεμβούργο φαίνεται να έχουν παγώσει δισεκατομμύρια.
Εντατικοποίηση των ερευνών
Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι υπάρχουν πολύ περισσότερα assets που ανήκουν σε Ρώσους, που υπόκεινται σε κυρώσεις. Το 2019, οι άμεσες ρωσικές επενδύσεις στην ΕΕ υπολογίζονταν σε 136 δισ. ευρώ, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία.
Πολλά εξ’ αυτών έχουν εισέλθει μέσω τραπεζικών λογαριασμών Ρώσων υπηκόων, καθώς και από λοιπές επενδύσεις χαρτοφυλακίου, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι όλα τα ρωσικά κεφάλαια που έχουν εισέλθει στην ΕΕ συνδέονται με άτομα που υπόκεινται σε κυρώσεις.
Η διαδικασία ταυτοποίησης δεν είναι απλή, καθώς τα στοιχεία συχνά κρύβονται πίσω από περίπλοκες εταιρικές δομές ή μεσάζοντες. Ήδη η ΕΕ έχει επιβάλει κυρώσεις σε σχεδόν 1.500 άτομα, έχει περιορίσει τις εξαγωγές εκατοντάδων αγαθών και τεχνολογιών και έχει βάλει στο στόχαστρο πολλές από τις βασικές πηγές εσόδων της Μόσχας. Ωστόσο, ορισμένοι αξιωματούχοι ανησυχούν πως ο μηχανισμός επιβολής αυτών των μέτρων παραμένει αναποτελεσματικός.
Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν σε θέματα δικαιοσύνης Κρίστιαν Γουίγκαν είπε ότι το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων που δεσμεύτηκαν στην Ένωση έχει υπερτριπλασιαστεί από τον Απρίλιο του 2022, προσθέτοντας ωστόσο πως είναι άνιση η ενημέρωση που παρέχει καθεμιά από τις 27 κυβερνήσεις.
Επιχείρηση «πάγωμα ρωσικών assets»
Πριν από ένα χρόνο, η ΕΕ δημιούργησε μια ειδική ομάδα «πάγωμα και κατάσχεση» για τη βελτίωση του συντονισμού μεταξύ των κρατών μελών, τα οποία παραμένουν αρμόδια για την επιβολή των κυρώσεων της ΕΕ.
Αυτή η ομάδα εργασίας έχει κρίσιμο ρόλο στη μελέτη του τρόπου με τον οποίο το ποινικό και φορολογικό δίκαιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας και θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή ενός σημαντικού μέρους του έργου που έχει ήδη ξεκινήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «για τη χαρτογράφηση και τον εντοπισμό των παγωμένων περιουσιακών στοιχείων», δήλωσε τον περασμένο μήνα ο Επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ Ντιντιέ Ρέιντερς. «Αυτό είναι απαραίτητο για να σημειωθεί πρόοδος στους προβληματισμούς μας σχετικά με την πιθανή χρήση τέτοιων περιουσιακών στοιχείων».
Διαβάστε επίσης:
Μυστικές Υπηρεσίες ΗΠΑ: Η Κίνα θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τη Ρωσία
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Χάρης Βαφειάς: Αύξηση κερδών και μείωση εσόδων στο τρίτο τρίμηνο του 2024 για την C3is
- Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς): Εξετάζουμε το ενδεχόμενο να επενδύσουμε εκτός Ελλάδας – Η χώρα χρειάζεται ισχυρότερες τράπεζες
- Kristina Blahnik: Από την αρχιτεκτονική στην κυριαρχία του Manolo Blahnik και η μυστική συνταγή της επιτυχίας
- Επιτροπή Ανταγωνισμού: Εγκρίθηκε η απόκτηση της Αττικής Οδού από ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ