ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το ράλι της ΤΙΤΑΝ, το νέο Βατερλώ της Απαλαγάκη, το κινεζικό μαρτύριο για τον Μάνο, τα υπερόπλα Πιτσιλή, η αλήθεια για τη Μιράντα Πατέρα και ο γάτος Dollar, ο αεικίνητος Πιέρ και ο θαρραλέος πολιτικός με την κομμώτρια
Η πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ αποτελεί εδώ και καιρό φιλοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς επιδιώκει να μειώσει το κόστος αναχρηματοδότησης του χρέους της. Η συζήτηση για το σχέδιο επανέρχεται στο προσκήνιο καθώς η χώρα βρίσκεται πλέον πιο κοντά στην εκπλήρωση μιας πρώτης δέσμης των μεταμνημιονιακών δεσμεύσεων, η οποία πιθανόν θα επιτρέψει την εκταμίευση δόσης περίπου 1 δισεκατομμυρίου ευρώ (1,12 δισ. δολαρίων) κατά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την Παρασκευή.
Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα δεν έχει υποβάλει μέχρι στιγμής κάποιο επίσημο αίτημα στο ΔΝΤ για πρόωρη αποπληρωμή, αλλά η κυβέρνηση εξετάζει ένα τέτοιο βήμα, υποστηρίζει το Bloomberg επικαλούμενο δύο Έλληνες αξιωματούχους.
Η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ θα μειώσει τις δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια, δεδομένου ότι τα δάνεια των ΔΝΤ είναι ακριβότερα από εκείνα που έλαβε η χώρα από την ευρωζώνη ή ακόμη και από το κόστος δανεισμού της από τις αγορές.
Η κίνηση αυτή θα μπορούσε επίσης να ενισχύσει το πολιτικό κεφάλαιο του Τσίπρα ενόψει των φετινών βουλευτικών εκλογών, καθώς θα ενισχύσει τα σημάδια ότι η οικονομία είναι ισχυρότερη και ότι η χώρα μπορεί να αρχίσει να απογαλακτίζεται από τους πιστωτές της.
Ο ρόλος της Ευρωζώνης
Η πρόωρη αποπληρωμή θα χρειαστεί πρώτα το «πράσινο φως» της Ευρωζώνης. Κι αυτό γιατί ως πιστωτές της Ελλάδας, οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης θα πρέπει να αποποιηθούν του δικαιώματός τους να εξοφληθούν πρόωρα κατ’ αναλογίαν. Αυτή η εξαίρεση έχει δοθεί ξανά σε χώρες που ήταν υπό πρόγραμμα, όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.
Αξιωματούχοι της ΕΕ σημειώνουν ότι η Ελλάδα δεν έχει υποβάλει ακόμη επίσημο αίτημα για πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ. Αλλά κι αν ακόμη το κάνει δεν είναι σίγουρο ότι η ευρωζώνη θα συνταχθεί στο πλευρό της.
Αυτό επειδή, σύμφωνα με το Bloomberg, κάποιες χώρες μπορεί να είναι επιφυλακτικές για το κατά πόσον η πρόωρη εξόφληση θα είναι επωφελής οικονομικά για την Ελλάδα και δεν θα αντικαταστήσει απλά το χρέος του επίσημου τομέα με τον επίσης ακριβό δανεισμό από τις αγορές. Παρά την ανάγκη να αποδείξει ότι η μείωση στο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους από την ανταλλαγή αυτή θα είναι σημαντική, η Αθήνα ίσως επίσης χρειαστεί να πείσει τους πιστωτές της ότι τα σχέδιά της για οικονομική αναδιάρθρωση παραμένουν φιλόδοξα.
Χώρες, όπως η Γερμανία, που επέμεναν να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, μπορεί να διστάσουν να εγκρίνουν ένα βήμα που θα ελαχιστοποιήσει τη εμπλοκή του ταμείου, εξήγησαν οι αξιωματούχοι. Οι χώρες αυτές επεδίωξαν στο παρελθόν τη συμμετοχή του ΔΝΤ ως σφραγίδα αξιοπιστίας στο ελληνικό πρόγραμμα στήριξης.
Επιπλέον, οι πρόσφατες καθυστερήσεις στην εκπλήρωση των όρων που συνδέονται με τη μεταμνημονιακή εποπτεία, συμπεριλαμβανομένης της μακράς διαμάχης για το νέο πλαίσιο προστασίας των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, μπορεί να τρομοκρατήσουν τους επενδυτές, οι οποίοι ανησυχούν για τον αντίκτυπο στις προβληματικές ελληνικές τράπεζες και φοβούνται ότι μπορεί να είναι προάγγελος σπατάλης ενόψει των φετινών εκλογών.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Γέννησε η Αλεξάνδρα Νίκα – Πατέρας για πρώτη φορά ο Κωνσταντίνος Αργυρός
- Μετρό Θεσσαλονίκης: Στα 3 δισ. ευρώ το κόστος της βασικής γραμμής του μετρό
- Γιάννης και Δήμητρα Κούστα: Στη βραδιά μπάρμπεκιου για τα γενέθλια της Σοφίας Καρβέλα στη Νέα Υόρκη
- Χρηματιστήριο: Γιατί οι επενδυτές στράφηκαν σε Τιτάν, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Coca Cola, Cener και Μυτιληναίο