• Business

    Bloomberg: H Red Bull εξετάζει την είσοδό της στο NBA με νέα ομάδα στο Λας Βέγκας

    Mark Mateschitz, ο κληρονόμος του 50% της Red Bull

    Mark Mateschitz, ο κληρονόμος του 50% της Red Bull


    Η Red Bull GmbH εξετάζει το ενδεχόμενο να υποβάλει προσφορά για μια νέα ομάδα μπάσκετ στο NBA, σύμφωνα με  άτομα που γνωρίζουν το θέμα και τα οποία μίλησαν στο Bloomberg, σε μια κίνηση που θα ενίσχυες σημαντικά την αθλητική αυτοκρατορία του γίγαντα των ενεργειακών ποτών.

    Οι συζητήσεις που, επί του παρόντος, οι οποίες επικεντρώνονται γύρω από ένα νέο franchise στο Λας Βέγκας, είναι εσωτερικές και σε πρώιμο στάδιο, ανέφεραν οι πηγές του Bloomberg, ζητώντας να μην κατονομαστούν καθώς πρόκειται για εμπιστευτικές πληροφορίες. Η τιμή θα είναι σημαντικός παράγοντας σε οποιαδήποτε πιθανή προσφορά, πρόσθεσαν.

    «Γενικά δεν σχολιάζουμε εικασίες σχετικά με το τι σχεδιάζουμε ή δεν σχεδιάζουμε», δήλωσε από την πλευρά του εκπρόσωπος της αυστριακής εταιρείας.

    Μια νέα ομάδα για το NBA θα μπορούσε να κοστίσει περισσότερα από 4 δισεκατομμύρια δολάρια, ειδικά στο Λας Βέγκας, το οποίο προσπαθεί να προσελκύσει αθλητικές ομάδες για να ενισχύσει τη γοητεία του ως τουριστικός προορισμός.

    Ο επίτροπος του ΝΒΑ, Άνταμ Σίλβερ, δήλωσε ότι το πρωτάθλημα θα στραφεί σε επέκταση αφού ολοκληρώσει έναν νέο γύρο συμφωνιών τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Το Λας Βέγκας και το Σιάτλ θεωρούνται και τα δύο φαβορί για τα νέα franchise για το NBA, με την Πόλη του Μεξικού να είναι επίσης υποψήφια.

    Η Red Bull έχει σημαντική εμπειρία στη διαχείριση αθλητικών ομάδων, έχοντας επενδύσει δισεκατομμύρια τα τελευταία χρόνια τόσο σε αθλητές όσο και σε franchise. Κατέχει ήδη δύο ομάδες της Formula 1, καθώς και ποδοσφαιρικούς συλλόγους συμπεριλαμβανομένων των New York Red Bulls του MLS και της RB Leipzig της Bundesliga.

    Πρόσφατα συμφώνησε στην αγορά μέρους της αγγλικής Leeds United καθώς και ενός μεριδίου στην ποδηλατική ομάδα Bora-Hansgrohe. Μια ομάδα του NBA θα ήταν πιθανότατα ένα από τα μεγαλύτερα assets.

    Δεν είναι σαφές πώς η Red Bull θα χρηματοδοτούσε μια τέτοια κίνηση, καθώς συνήθως αποφεύγει να αναλάβει χρέη. Ωστόσο, η εταιρεία συνέχισε να αυξάνει τις πωλήσεις στο κύριο προϊόν της. Πούλησε περισσότερα από 12 δισεκατομμύρια κουτιά από το ενεργειακό ποτό της το 2023, με τα καθαρά κέρδη να ξεπερνούν τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ για πρώτη φορά πέρυσι.

    Κάθε μία από τις τρεις τελευταίες ομάδες του ΝΒΑ που πωλήθηκαν αποτιμήθηκαν σε 3 δισεκατομμύρια δολάρια ή περισσότερο.

    Εάν η κίνηση προχωρήσει, η Red Bull θα ανταγωνιστεί αρκετούς «μνηστήρες», συμπεριλαμβανομένων νυν και πρώην παικτών του ΝΒΑ, όπως ο ΛεΜπρόν Τζέιμς. Η Samantha Holloway, της οποίας ο πατέρας έκανε δισεκατομμύρια ως συνιδρυτής της TPG Inc. , δημιουργεί επίσης μια κοινοπραξία για μια νέα ομάδα του NBA, με έδρα το Σιάτλ.

    Μια ομάδα NBA που ελέγχεται από μια εταιρεία καταναλωτών προϊόντων θα ήταν ασυνήθιστη. Τα περισσότερα franchise ανήκουν σε οντότητες που ενεργούν για λογαριασμό ιδιοκτητών με μεγάλη περιουσία.. Οι Boston Celtics, που στέφθηκαν πρόσφατα πρωταθλητές, ανήκουν στην Boston Basketball Partners LLC, έναν επενδυτικό όμιλο που αποτελείται από υποστηρικτές, συμπεριλαμβανομένων των στελεχών ιδιωτικών μετοχών Stephen Pagliuca και Bill Egan. Εάν η Red Bull αποφασίσει να υποβάλει προσφορά, οποιαδήποτε προσφορά θα πρέπει να εγκριθεί από το NBA.

    Η Red Bull επιβλέπεται από τον Mark Mateschitz, ο οποίος ανέλαβε την εταιρεία πριν από δύο χρόνια, μετά τον θάνατο του πατέρα του, Dietrich,  ο οποίος ήταν ο ιδρυτής της. Ο Mateschitz, ο οποίος έλαβε μέρισμα 582 εκατομμυρίων ευρώ πέρυσι, ενώ κατέχει το 49% των μετοχών. Μέλη της οικογένειας Thai Yoovidhya κατέχουν το υπόλοιπο 51%.

    «Τα αναπτυξιακά μας σχέδια για το 2024 προβλέπουν τη συνέχιση των θετικών εξελίξεων μέχρι στιγμής και – ως συνήθως για τη Red Bull – θα χρηματοδοτηθούν από λειτουργικές ταμειακές ροές», δήλωσε η εταιρεία τον Ιανουάριο κατά την αναφορά των προκαταρκτικών ετήσιων κερδών.

    Διαβάστε επίσης

    Ρωσία: Ρωσικές τράπεζες αντιμετώπισαν διακοπές σε τραπεζικές εφαρμογές μετά από κυβερνοεπίθεση

    Στην επιτροπή παραγωγής και εμπορίου της βουλής 5 μεγάλα έργα άνω των €650 εκατ.

    Γιώργος Προκοπίου (Dynagas LNG Partners): Συμφωνία για πώληση με επαναμίσθωση 4 LNG carriers έναντι 477,5 εκατ. δολ.



    ΣΧΟΛΙΑ