ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σύμφωνα με το Bloomberg, τέσσερις μεγάλες επενδυτικές εταιρείες εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για τη χρηματοδότηση της κατασκευής αγωγού που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Κύπρο στην Αίγυπτο, σύμφωνα με Κύπριο αξιωματούχο που γνωρίζει την υπόθεση και ενεργοποιείται στον ενεργειακό τομέα.
Οι εν λόγω τράπεζες και επενδυτικοί οίκοι ζήτησαν από την κυπριακή κυβέρνηση περισσότερες πληροφορίες για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στο τεμάχιο “Αφροδίτη” της κυπριακής ΑΟΖ, δήλωσε ο Σ. Παπαγεωργίου, εμπορικός ακόλουθος στην κυπριακή πρεσβεία στο Ισραήλ χωρίς ωστόσο να παραθέσει λεπτομέρειες, χωρίς να αποκαλύψει τα ονόματα των εταιρειών.
“Το ενδιαφέρον από τους πιθανούς επενδυτές αποτελεί μία ένδειξη ακόμη ότι τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση”, δήλωσε ο Κύπριος αξιωματούχος σε συνέντευξή του στο Tel Aviv. Υπάρχουν ακόμη εμπόδια που θα πρέπει να ξεπερασθούν πριν υπογραφεί μια συμφωνία με τις εταιρείες. Στην ατζέντα των συζητήσεων περιλαμβάνεται η επαναδιαπραγμάτευση των δικαιωμάτων που θα πρέπει να καταβληθούν στο κυπριακό κράτος, ενώ Ισραήλ και Κύπρος προσπαθούν να επιλύσουν τη μεταξύ τους διαμάχη σχετικά με την οριοθέτηση του τεμαχίου “Αφροδίτη” και του γειτονικού ισραηλινού αποθέματος.
Οι υπουργοί Ενέργειας των δύο χωρών σημειώνουν μεθοδική πρόοδο για την επίλυση της διαφωνίας, προσπαθώντας να αποφύγουν τη διεθνή διαιτησία που θα μπορούσε να καθυστερήσει την επίτευξη λύσης, σχολίασε ο Σ. Παπαγεωργίου. “Υπάρχει θετικό κλίμα στις δύο ομάδες. Οι συζητήσεις δεν είναι επιθετικές και οι εμπλεκόμενες πλευρές έχουν καλές προθέσεις. Η Κύπρος εμπλέκεται και σε ένα άλλο φιλόδοξο σχέδιο για μεταφορά του φυσικού αερίου προς τη νότια Ευρώπη. Και σε αυτό το σχέδιο σημειώνεται πρόοδος με αργό αλλά σταθερό ρυθμό”, δήλωσε ο Κύπριος αξιωματούχος.
Αξιωματούχοι από τις τέσσερις εμπλεκόμενες χώρες στο σχέδιο του αγωγού East-Med –η Ελλάδα, το Ισραήλ, η Ιταλία και η Κύπρος- συναντήθηκαν στην Ιερουσαλήμ τον περασμένο μήνα για να συνεχίσουν τις εργασίες τους σε μία ξεχωριστή διακυβερνητική συμφωνία ενώ σχεδιάζουν μια νέα συνάντηση είτε στην Αθήνα είτε στη Ρώμη, πρόσθεσε. “Είναι μία επίπονη και δύσκολη διαδικασία. Όλοι όμως έχουν καθαρή εντολή από τις κυβερνήσεις τους να το φέρουν εις πέρας μέχρι το τέλος του έτους”, υπογράμμισε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ