ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα ερωτήματα για υποτιμητική κερδοσκοπία σε Πειραιώς και Εθνική, η δυνατή ΔΕΗ, τα ανέκδοτα με τις πρόωρες εκλογές, ο Σαμαράς και το μήνυμα Μητσοτάκη, οι οργισμένοι βιομήχανοι και ο παραλογισμός με το σπίτι του γιατρού στη Φιλοθέη
Το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία παρουσίασε θετικό ρυθμό ανάπτυξης, για τρίτο τρίμηνο στη σειρά, για πρώτη φορά σε διάστημα δέκα και πλέον ετών, σχολιάζει το Bloomberg, επισημαίνοντας ότι το γεγονός αυτό αποτελεί μια βάση για τις προσπάθειες που καταβάλλει η χώρα να βγει από το πρόγραμμα στήριξης το 2018.
Όπως σημειώνει, το ελληνικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,3% κατά τη διάρκεια του τριμήνου που έκλεισε τον Σεπτέμβριο, έχοντας αυξηθεί κατά 0,8%, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία, το β’ τρίμηνο του έτους. Σε ετήσια βάση, η αύξηση του ΑΕΠ ήταν 1,3%.
Αυτό που επισημαίνεται, όμως, είναι ότι ενώ το γεγονός ότι η Ελλάδα παρουσιάζει ανάπτυξη για τρίτο τρίμηνο στη σειρά παρέχει κάποια οικονομική σταθερότητα, η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης, σε σύγκριση με το β’ τρίμηνο, θα δυσχεράνει την επίτευξη του στόχου για ανάπτυξη 1,6% το 2017.
«Για να επιτύχει τον στόχο για ανάπτυξη 1,6% το 2017 συνολικά, η ελληνική οικονομία θα πρέπει τώρα να “τρέξει” με 1,2% κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους», σχολιάζει χαρακτηριστικά ο οικονομολόγος του Bloomberg Maxime Sbaihi. «Ο στόχος αυτός είναι υπερβολικά υψηλός: ο ρυθμός ανάπτυξης στο τέταρτο τρίμηνο είναι πιο πιθανό να διαμορφωθεί στο μισό (αντί του 1,2%). Αυτό σημαίνει ότι ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί μόλις στο 1,4% – πιο κοντά αλλά και πάλι κάτω από τον στόχο».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Bloomberg: Εφικτή η «καθαρή έξοδος» από τα Μνημόνια-Στις αγορές από τον Ιανουάριο για τουλάχιστον 6 δισ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σε αχαρτογράφητα νερά οι εταιρείες τεχνολογίας – Ποιοι λένε «Πρώτα η Ευρώπη»
- Χρηματιστήριο: Tι μπορεί να επαναφέρει ακόμα και σήμερα την αγορά, ποια χαρτιά πλήρωσαν την «μήνιν» των πωλητών
- Τα guts των Σαράντη και Φέσσα, γιατί είναι έξαλλοι στο ΜΜ με την Απαλαγάκη, η δωρεά του Πατέρα και οι νέες περιπέτειες των Coustas στις Σπέτσες
- Εύθραυστες ισορροπίες στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας: Οι σύμμαχοι, ο ρόλος του Τραμπ και η αστάθεια στις αγορές