ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Έχει περάσει σχεδόν μία δεκαετία από την έναρξη της οικονομικής κρίσης και η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ μιλά πλεόν ξεκάθαρα για την πρόθεση της να κάνει τα πρώτα βήματα με στόχο την “εξομάλυνση” της νομισματικής της πολιτικής. Αυτό μπορούμε να το θεωρήσουμε ως μία ένδειξη ότι η οικονομική βελτιώνεται και η λήψη μέτρων στήριξης από τις τράπεζες δεν είναι πλέον αναγκαία.
Το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, γνωστό με την ονομασία Quantitative Easing (QE), είχε σχεδιαστεί για να μειώσει τα μακροπρόθεσμα επιτόκια δανεισμού αγοράζοντας αμερικανικά κρατικά ομόλογα και τίτλους που υποστηρίζονταν από στεγαστικά δάνεια (MBS). Οι ενυπόθηκοι τίτλοι είναι ομόλογα των οποίων οι ταμειακές ροές υποστηρίζονται από ιδιωτικά ενυπόθηκα δάνεια. Τα ομόλογα εκδίδονται από κυβερνητικούς οργανισμούς όπως οι Fannie Mae, Freddie Mac και Ginnie Mae, οι οποίοι παρέχουν κρατική εγγύηση για τις κύριες πληρωμές που πραγματοποιούν τα ομόλογα. Η Fed επέλεξε να αγοράσει αυτά τα ομόλογα, δεδομένου ότι θεωρούνται ασφαλή από πιστωτικούς κινδύνους, και η απόφαση αυτή οδήγησε άμεσα σε μείωση των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων. Μέσω του προγράμματος QE αγόραζε περίπου το 25% της νέας προσφοράς MBS κάθε χρόνο από το 2009.
Προκειμένου να αποφευχθεί η αναταραχή στις αγορές ομολόγων, το πρόγραμμα “εξομάλυνσης” της Fed δενπεριλαμβάνει την πώληση ομολόγων. Αντ ‘αυτού, η κεντρική τράπεζα θα μειώσει την επανεπένδυση των κύριων πληρωμών που λαμβάνει και θα επανεπενδύσει μόνο όταν οι πληρωμές υπερβαίνουν τα καθορισμένα ανώτατα όρια. Αρχικά, περιορίζει το ποσό επανεπένδυσης στα 6 δισε. δολάρια το μήνα για κρατικά ομόλογα και 4 δισεκατομμύρια δολάρια για MBS. Στη συνέχεια, ανά τρίμηνο, τα ποσά αυτά θα αυξηθούν κατά 6 δισ. δολάρια και 4 δισ. δολάρια αντίστοιχα, έως ότου φθάσουν τα 30 δισ. δολ. για κρατικά ομόλογα και 20 δισ. δολ. για MBS το μήνα, το Σεπτέμβριο του 2018. Αυτό σημαίνει ότι η Fed θα επανεπενδύει όλο και λιγότερο όσο τα όρια θα αυξάνονται. Η διαφάνεια στις αλλαγές αυτές θα επιτρέψει και στις δύο αγορές να συνεχίσουν να λειτουργούν ομαλά.
Τα MBS αποτελούν ένα μεγάλο μέρος της αμερικανικής αγοράς ομολόγων, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 30% του δείκτη Bloomberg Barclays US Aggregate Bond (πηγή: Bloomberg, στις 30/30/2017). Αν έχετε ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια ή ETF’s, τότε είναι πολύ πιθανό να περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιο σας και MBS.
Πρέπει, λοιπόν, να προχωρήσετε σε πώληση των MBS από τη στιγμή που η Fed θα αρχίσεινα αγοράζει λιγότερα; Μην βιάζεστε. Λάβετε πρώτα υπόψη σας τους παρακάτω παράγοντες.
Είναι αλήθεια ότι τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων θα μπορούσαν να αυξηθούν καθώς η Fed συνεχίζει να μειώνει τις αγορές τους και δεν υπάρχει διαθέσιμος αγοραστής στην αγορά. Όμως, τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων έχουν ήδη αυξηθεί από τις εκλογές στις ΗΠΑ και η αγορά έκτοτε έχει προεξοφλήσει την πρόθεση της Fed για “εξομάλυνση”, όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα.
Οι αποδόσεις των ενυπόθηκων τίτλων
Η Fed δεν είναι ο μόνος αγοραστής αυτών των ενυπόθηκων ομολόγων. Άλλοι επενδυτές, όπως τα αμοιβαία κεφάλαια, τα ETFs, οι ξένοι επενδυτές, οι τράπεζες και οι εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητα (REITs) θα μπορούσαν να διατηρήσουν τη ζήτηση για MBS σε υψηλά επίπεδα. Αν υποθέσουμε ότι η Fed επιτρέπει την ωρίμανση περίπου 168 δισ. δολαρίων το επόμενο έτος χωρίς επανεπένδυση, θα αντιπροσωπεύει μόλις το 3% της συνολικής αγοράς ενυπόθηκων δανείων ύψους 5,6 τρισ. δολαρίων (πηγή: Bloomberg, στις 30/2/2017).
Δεύτερον, υπάρχει μια μακροπρόθεσμη πολιτική να αποτελούν οι ενυπόθηκοι τίτλοι βασική τοποθέτηση ενός χαρτοφυλακίου που επενδύει σε ομόλογα. Ιστορικά, τα στεγαστικά δάνεια έχουν μικρότερη μεταβλητότητα και αποφέρουν περισσότερα έσοδα από τα κρατικά ομόλογα ίδιας χρονικής διάρκειας. Δες παρακάτω.
Το κείμενο είναι της Karen Schenone, CFA, i Fixed Income Product Strategist της BlackRock.
Πηγή: BlackRock Blog σε συνεργασία με το mononews.gr