Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Μπήτρος: Αυτή είναι η κρίσιμη ημερομηνία για να τρέξει η συμφωνία με τους πιστωτές

Ιωάννης Μπήτρος

Ιωάννης Μπήτρος

Στις 23/10 γράφει το… πινάκιο σύμφωνα με πληροφορίες ότι θα εξεταστεί η υπόθεση αναδιάρθρωσης δανεισμού της Μπήτρος.

Μία υπόθεση, όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές μέσα από την εταιρεία έπρεπε να είχε τακτοποιηθεί εδώ και χρόνια και πως είχε εμπλακεί εξαιτίας των τιτλοποιήσεων των δανείων από τις τράπεζες και η πώλησή τους στα  funds, τα οποία με την σειρά τους είχαν τις δικές τους εσωτερικές διαδικασίες πριν συναινέσουν στη λύση της αναδιάρθρωσης της Μπήτρος, η οποία, σημειωτέον, δεν έχει οφειλές στο Δημόσιο.

Οπότε, όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, υπάρχει συμφωνία των πιστωτών στο 100%.

Οι οφειλές της Μπήτρος ήταν προς την Eurobank, την Alpha και την Εθνική, στην οποία οφειλόταν το μεγαλύτερο μέρος, το 65% των υποχρεώσεων.

Το σκεπτικό που αποδέχθηκαν τα  funds είναι πως όταν έγινε η συμφωνία με την ΣΙΔΜΑ, στην οποία εισφέρθηκε ο μεταλλουργικός κλάδος και η Μπήτρος πήρε δάνεια, ο δανεισμός ήταν περί τα 115 εκατ. ευρώ.

Εξακοντίστηκε στα 176 εκατ. ευρώ με τους τόκους και τα δάνεια της ΣΙΔΜΑ που κι αυτά βεβαίως τοκίζονταν με την πάροδο του χρόνου.

Και μόνο το γεγονός ότι η Μπήτρος μιλάει με τα  funds, οι εκτιμήσεις της αγοράς αναφέρουν ότι το κούρεμα είναι δεδομένο για τα ποσά άνω των 115 εκατ. ευρώ, χωρίς να αποκλείεται και χαμηλότερο ποσό ως βάση.

Το ερώτημα είναι πως θα αποπληρωθούν τα ποσά αυτά.

Οι ίδιες πηγές από την Μπήτρος αναφέρουν ότι έχουν βγει προς πώληση δύο ακίνητα, στον Ασπρόπυργο και στην ΣΙΝΔΟ.

Το μάξιμουμ αποπληρωμής των δανείων προς τα funds πλέον υπολογίζεται εντός διετίας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι οποίες όμως, δεν ήθελαν να δώσουν πολλές λεπτομέρειες.

Πρόκειται για δύο ακίνητα σε βιομηχανικές περιοχές έντονου ενδιαφέροντος την περίοδο αυτή, αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Άρα λοιπόν, η Μπήτρος έχει διορία (;) τουλάχιστον δύο ετών από τα  funds πια, για να πουλήσει τα ακίνητα (οι πηγές αναφέρουν ότι αν χρειαστεί θα πουληθούν κι άλλα περιουσιακά στοιχεία) και τα έσοδα αυτά θα κατευθυνθούν στην αποπληρωμή των δανείων.

Διαβάστε επίσης

Μπήτρος: Οι υποθήκες, τα 161 εκατ. ζημιές (εις νέο), η συμφωνία με τις τράπεζες και οι 280 χιλ. μετοχές της Attica Bank

Μπήτρος: Συμφωνία εξυγίανσης με τους διαχειριστές δανείων για δύο θυγατρικές

Μπήτρος: Τη μη καταβολή μερίσματος για το 2023 αποφάσισε η ΓΣ