ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα NFTs κυριάρχησαν στην αγορά, κατά την περίοδο έκρηξης της βιομηχανίας των κρύπτο, προκαλώντας εκνευρισμό και αγωγές από πολλά brands, που έβλεπαν τα σχέδιά τους σε ψηφιακούς πίνακες να πωλούνται έναντι χιλιάδων δολαρίων. Ένα από αυτά τα brands είναι η luxury τσάντα Birkin της Hermes, ένα απόκτημα-τρόπαιο για πολλές γυναίκες με ιδιαίτερα υψηλό αντίτιμο. Η τιμής της ξεκινάει από τα 10.000 ευρώ και μπορεί να αγγίξει και τα 200.000 ευρώ και οι λίστες αναμονής για την απόκτησή της μετράνε πολλά χρόνια.
Οι δημιουργοί της Birkin βρίσκονται στα δικαστήρια με έναν καλλιτέχνη, ονόματι Mason Rothschild, ο οποίος δημιούργησε 100 ψηφιακές εικόνες που τις ονόμασε MetaBirkins το 2021, τα οποία απεικόνιζαν τσάντες ακριβώς στο ίδιο σχήμα και στυλ με τη δημοφιλή τσάντα, καλυμμένες με γούνα. Τα NFTs (Non-fungible tokens), βασίζονται στην ίδια τεχνολογία blockchain με αυτή των κρυπτονομισμάτων. Απεικονίζουν αντικείμενα του πραγματικού ή του ψηφιακού κόσμου και κατά την περίοδο της φρενίτιδας των crypto εξελίχθηκαν για πολλούς σε έργα τέχνης, των οποίων η αξία εκτοξεύτηκε.
Μetaverse τέχνη ή αντιγραφή;
Η Hermes επιχειρεί να εμποδίσει τον καλλιτέχνη να χρησιμοποιεί το σήμα της κατηγορώντας τον ότι προσπαθεί να δημιουργήσει σύγχυση στους καταναλωτές, σε μία προσπάθεια να επωφεληθεί από το κενό νόμου μεταξύ των πραγματικών και των ψηφιακών πνευματικών δικαιωμάτων.
Η άλλη πλευρά έχει ισχυριστεί ότι πρόκειται για μία εικόνα που απεικονίζει το ζήτημα της εμφανούς κατανάλωσης και ότι είναι μια φανταστική τσάντα.
«Το έργο μου στο Meta Birkins στο σύνολό του ήταν ένα καλλιτεχνικό πείραμα για να εξερευνήσω πού βρίσκεται στην πραγματικότητα η αξία της τσάντας Birkin – στο χειροποίητο φυσικό αντικείμενο ή στην εικόνα που προβάλλει;» είπε ο κ. Rothschild σε μια νομική δήλωση.
Ο δικηγόρος του συνέκρινε το στυλ του πελάτη του με αυτό του Άντι Γουόρχολ, ενός ηγέτη στο κίνημα της ποπ αρτ των ΗΠΑ, ο οποίος είναι γνωστός για τις απεικονίσεις του σε κουτιά σούπας, μπουκάλια Coca-Cola και κουτιά Brillo Soap Pads.
Η Hermès μήνυσε τον κ. Rothschild τον Ιανουάριο του 2022, χαρακτηρίζοντάς τον «ψηφιακό κερδοσκόπο που επιδιώκει να πλουτίσει γρήγορα». Η εταιρεία υποστηρίζει ότι τα Meta Birkins έβλαψαν το εμπορικό σήμα της και προκάλεσαν σύγχυση τους καταναλωτές, και ο καλλιτέχνης επωφελήθηκε από την εικόνα του δημοφιλούς luxury brand.
Οι κόντρες με τα NFTs
Η Birkin δεν είναι η μόνη εταιρεία που αντιμετωπίζει το ανεξέλεγκτο metaverse, το οποίο προσφέρει δημιουργήματα, για τα οποία τα brands δεν έχουν δώσει την συγκατάθεσή τους.
Δεν είναι η πρώτη φορά που διάσημα brands επιτίθενται στο metaverse, όπως η περίπτωση της Nike η οποία κατηγόρησε την online αγορά StockX ότι προσπαθεί να συνδέσει το brand της με τη δημιουργία εικονικών παπουτσιών τα οποία πωλούσε ως NFTs, παράλληλα με την πώληση μεταχειρισμένων παπουτσιών Nike.
Τα πνευματικά δικαιώματα δεν περιορίζονται μόνο σε brands, αλλά και σε τραγούδια και ταινίες, με τον γνωστό ράπερ Jay J αλλά και τον διάσημο σκηνοθέτη Κουέντιν Ταραντίνο να λύνουν εξωδικαστικά τις υποθέσεις, ο πρώτος για ένα άλμπουμ του το οποίο ήθελε ο συνιδρυτής της εταιρείας του να το πουλήσει ως NFT και ο δεύτερος για πώληση ψηφιακών εικόνων από την ταινία του Pulp fiction, η οποία και ακυρώθηκε.
Η υπόθεση Birkin εναντιον NFTs πρόκειται για την πρώτη που φτάνει στα δικαστήρια και αφορά την παραβίαση εμπορικών σημάτων από τη δημιουργία NFTs.
Διαβάστε επίσης:
Gucci-Burberry: Τα luxury brands που δραστηριοποιούνται στη second hand αγορά
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άδωνις, ο «Ρομπέν των ασθενών»: Ασχολείται με τα προβλήματα και τα λύνει – Αρθρο παρέμβαση
- Προμηθευτές: Να πληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ τις παραπάνω απώλειες δικτύου- Στο 18% το 2022, επιπλέον 200 εκ. χαράτσι
- Θετικά υποδέχτηκαν οι Αγορές τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά ο πλανήτης αγωνιά
- Οινοποιία Τσάνταλη: Από τα σαλόνια του Κρεμλίνου στην πτώχευση