• Business

    Birkenstock: 249 χρόνια ιστορίας, «σκόνταψαν» στη Wall Street

    • Bloomberg
    Oliver Reichert, CEO Birkenstock Group

    Oliver Reichert, CEO Birkenstock Group


    Η Birkenstock Holding, με τα 249 χρόνια ιστορίας, “σκόνταψε’ στη Wall Street την περασμένη εβδομάδα, σε ένα ντεμπούτο που θα μπορούσε να καθυστερήσει τις νέες αρχικές δημόσιες προσφορές (IPO).

    Ο κατασκευαστής σανδαλιών με σόλα από φελλό έκλεισε με πτώση 12,6% την Τετάρτη, παρουσιάζοντας τη χειρότερη εμφάνιση της πρώτης ημέρας IPO των ΗΠΑ του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.

    Εκτός από την προσφορά της AppLovin Corp. τον Απρίλιο του 2021, με την απώλεια 18,5% την πρώτη ημέρα, δεν υπήρξε χειρότερο ντεμπούτο.

    Η κακή συγκυρία φαίνεται να έχει εξουδετερώσει τη συντηρητική στρατηγική τιμολόγησης της Neustadt, της εταιρείας με έδρα τη Γερμανία και την εξάρτησή της από τους βασικούς επενδυτές.

    Επισκιάστηκε επίσης από την πρόσφατη άνοδο των πωλήσεων από την υπερπαραγωγή Barbie του Χόλιγουντ, όπου η Margot Robbie ανταλλάσσει τις γόβες της για ένα παλ ροζ ζευγάρι.

    Η IPO «σίγουρα δεν ήταν το ντεμπούτο που ήλπιζε η Birkenstock», δήλωσε ο Nicholas Smith, ανώτερος ερευνητικός αναλυτής της Renaissance Capital.

    Πρόσθεσε δε ότι η τρέχουσα αγορά είναι πιο “οξυδερκής” και αποστρέφεται τον κίνδυνο, ειδικά στον τομέα των καταναλωτών.

    Το κακό “timing”

    Το “timing” μπορεί μερικές φορές να είναι το παν όταν πρόκειται για μια δημόσια εγγραφή.

    Το ντεμπούτο της Birkenstock επηρεάστηκε  από μία πιθανή διακοπή των λειτουργιών της κυβέρνησης των ΗΠΑ, τις επίσημες αργίες σε Γερμανία και ΗΠΑ, τις καθυστερημένες εισαγωγές στην Ευρώπη και το ξέσπασμα του πολέμου στο Ισραήλ.

    Αυτοί οι παράγοντες, σε συνδυασμό με τα απογοητευτικά κέρδη από την έμμεση υποστήριξη από τη LVMH, λίγες ώρες πριν η νέα μετοχή ξεκινήσει να διαπραγματεύεται στη Νέα Υόρκη, έπληξαν την απόδοσή της.

    Ο όμιλος ετερογενών δραστηριοτήτων του Bernard Arnault, ο οποίος κατέχει ετικέτες όπως η Louis Vuitton και η Christian Dior, ανέφερε αύξηση 9% στα έσοδα του τρίτου τριμήνου, κάτω από το 11,9% που ανέμεναν οι αναλυτές.

    Ανέφερε επίσης ότι οι καταναλωτές ξοδεύουν λιγότερα, ειδικά στην Ευρώπη, μετά τα χρόνια “άνθησης” μετά την πανδημία.

    Τα αποτελέσματα μάλιστα παρέσυραν και άλλες μετοχές ειδών πολυτελείας.

    Αυτό έριξε μια σκιά στον τρόπο με τον οποίο ορισμένοι επενδυτές έβλεπαν την Birkenstock μετά το κλείσιμο το μεσημέρι της Τρίτης και  αυτό μπορεί να επιβάρυνε το ντεμπούτο της στο κλάδο τους εμπορίου.

    Με τις αγορές να έχουν ήδη κλονιστεί από τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή, ορισμένοι μεγαλύτεροι λογαριασμοί επανεξετάζουν τα δεδομένα, λένε οι ειδικοί.

    Ωστόσο, η Birkenstock αρνήθηκε να σχολιάσει.

    Γενική αστάθεια

    Η αστάθεια της παγκόσμιας χρηματιστηριακής αγοράς νωρίτερα τον Οκτώβριο, είχε ήδη αρχίσει να κλονίζει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, ακόμη και πριν από την IPO της Birkenstock, με την Triton να αναβάλλει νωρίτερα την προγραμματισμένη πώληση μετοχών της.

    Λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η διαπραγμάτευση της Birkenstock, η γαλλική εταιρεία λογισμικού Planisware ανέβαλε την IPO της στο Euronext Paris, επικαλούμενη τις δύσκολες συνθήκες της αγοράς.

    Την ίδια στιγμή, το βιβλίο παραγγελιών της Birkenstock καλύφθηκε περισσότερες από οκτώ φορές και έφτασε στην κορυφή την Τρίτη, σύμφωνα με γνώστες του θέματος.

    Η αποτίμηση της εταιρείας ανήλθε στα 9,3 δισ. δολάρια μετά την Αρχική Δημόσια Προσφορά της (IPO) στις ΗΠΑ.

    Από τη δημόσια εγγραφή η εταιρεία άντλησε το ποσό του 1,48 δισ. δολαρίων, αφού οι 32,3 εκατ. μετοχές της τιμολογήθηκαν συντηρητικά στα 46 δολάρια ανά μετοχή, ανοίγοντας τον δρόμο για μια ομαλή σχετικά είσοδο στο χρηματιστήριο.

    Όπως και οι άλλοι στην κατηγορία IPO του φθινοπώρου, η Birkenstock είχε παρατάξει τους επενδυτές ως μέρος μιας στρατηγικής για τη σταθεροποίηση της προσφοράς μέσω της διασφάλισης της ζήτησης.

    Ωστόσο, οι επενδυτές δεν έχουν οδηγήσει τις IPO του τελευταίου χρόνου σε μια σίγουρη νίκη.

    Η Instacart δοκίμασε επίσης αυτή τη στρατηγική και εξακολουθεί να διαπραγματεύεται 15% κάτω από την τιμή της IPO.

    Αυτό, θα μπορούσε να οφείλεται στο ότι αυτοί οι βασικοί επενδυτές, δεν χρειάζεται απαραίτητα να διατηρούν τις μετοχές τους, σύμφωνα με τον Josef Schuster, ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της IPOX Schuster.

    Τι μέλλει γενέσθαι

    “Έχουμε δει επίσης ότι ορισμένες από τις βασικές επενδύσεις, δεν υπόκεινται σε απαιτήσεις “lock up”, επομένως η κατανομή δεν μειώνει εξ ορισμού τη ρευστότητα”, ανάφερε ο Schuster.

    Επίσης, γίνεται λόγος για προτίμηση της Birkenstock να διαθέσει το 90% των μετοχών της IPO σε επενδυτές, μόνο για μεγάλο χρονικό διάστημα, ποσοστό μεγαλύτερο από το συνηθισμένο.

    Η εταιρεία και ο L Catterton επέμειναν από την αρχή ότι ήθελαν ένα βιβλίο γεμάτο ισχυρούς μακροπρόθεσμους επενδυτές και δεν τους ενδιέφεραν τα «βραχυπρόθεσμα» χρήματα, δηλαδή τα hedge funds.

    Αυτή η απόφαση θα μπορούσε να δώσει μια πτωτική πίεση στη μετοχή, λένε οι ειδικοί.

    Οι μετοχές υποχώρησαν περαιτέρω την Πέμπτη και ξανά την Παρασκευή, ακολουθώντας πτωτική πορεία από την τιμή της IPO σε σχεδόν 21%.

    Αυτό οδήγησε την εταιρεία σε χρηματιστηριακή αξία περίπου 6,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Σε κάθε περίπτωση, το ντεμπούτο αυτό, ωθεί ήδη άλλες εταιρείες που στόχευαν σε βραχυπρόθεσμες εισαγωγές να επανεξετάσουν τα χρονοδιαγράμματα τους.

    Ανάμεσα σε εκείνες που σχεδιάζουν IPO με πιο αργούς ρυθμούς, είναι η εκκίνηση cloud και ασφάλειας δεδομένων της Rubrik που υποστηρίζεται από τη Microsoft, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

    Διαβάστε επίσης:

    Epsilon Pay: Nέα υπηρεσία διαχείρισης εισπράξεων από την Εθνική Τράπεζα και τον Όμιλο της Epsilon Net

    Κομισιόν: Διαγωνισμός «ImagineEU» για σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης – Ποιους αφορά

    Κυβέρνηση: Το μήνυμα που «διαβάστηκε» και τα σενάρια ανασχηματισμού μετά τις ήττες στην κάλπη



    ΣΧΟΛΙΑ