Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Bloomberg

Biogen: Εξαγοράζει την Reata έναντι 7,3 δισ. δολαρίων

Christopher Viehbacher, CEO Biogen (Πηγή: biogen.com)

Christopher Viehbacher, CEO Biogen (Πηγή: biogen.com)

Σε μία κολοσσιαία εξαγορά προχωρά η Biogen, καθώς συμφώνησε να εξαγοράσει την Reata Pharmaceuticals, έναντι 7,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, προκειμένου να επεκτείνει το τμήμα θεραπειών σπάνιων ασθενειών.

Η εταιρεία βιοτεχνολογίας με έδρα το Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης, θα πληρώσει 172,50 δολάρια σε μετρητά για κάθε μετοχή της Reata, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εταιρεία.

Η συμφωνία υπόκειται σε έγκριση από τους μετόχους της Reata με έδρα το Plano του Τέξας και αναμένεται να κλείσει το δ’ τρίμηνο.

Την ίδια στιγμή, οι επενδυτές, που κατέχουν το 36% της δύναμης ψήφου της κοινής μετοχής της Reata, συμφώνησαν να υποστηρίξουν τη συμφωνία.

Σημειώνεται ότι η Reata έλαβε έγκριση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ τον Φεβρουάριο για το Skyclarys, την πρώτη εγκεκριμένη θεραπεία για την αταξία Friedreich, μια σπάνια κληρονομική ασθένεια που μπορεί να επηρεάσει παιδιά ηλικίας έως πέντε ετών και προκαλεί διαταραχή στο περπάτημα και τον συντονισμό.

Η εν λόγω θεραπεία, θα μπορούσε να καταγράψει πωλήσεις έως και 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τι προβλέψεις.

«Πιστεύουμε ότι η Biogen έχει τα θεμέλια για να επιταχύνει την παράδοση του Skyclarys σε ασθενείς σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Biogen, Christopher Viehbacher.

«Αυτή είναι μια μοναδική ευκαιρία για τη Biogen να ενισχύσει την βραχυπρόθεσμη αναπτυξιακή της πορεία», συνέχισε.

Ο Viehbacher, ο οποίος ανέλαβε τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου πέρυσι, υποσχέθηκε να επαναδιαμορφώσει την εταιρεία, η οποία ασχολείται εκτεταμένα με τη νόσο Αλτσχάιμερ.

“Δια πυρός και σιδήρου”

Η Biogen δεν ήταν η πιο κερδοφόρα εταιρεία όλα αυτά τα χρόνια. Το 2013, εξαγόρασε το υπόλοιπο μερίδιο του φαρμάκου για τη σκλήρυνση κατά πλάκας Tysabri έναντι 3,25 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το 2020, απέκτησε μειοψηφικό μερίδιο στη Sage Therapeutics Inc. για περίπου 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι μετοχές της έχουν υποχωρήσει περίπου 5% φέτος, δίνοντάς της αγοραία αξία περίπου 38 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ανέφερε ότι θα περικόψει 1.000 θέσεις εργασίας, ή περισσότερο από το 11% του εργατικού της δυναμικού, ενώ θα μειώσει τα λειτουργικά έξοδα, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις μειωμένες πωλήσεις από τη θεραπεία για τη σκλήρυνση κατά πλάκας, τη μεγαλύτερη κατηγορία φαρμάκων της.

Διαβάστε επίσης: 

P&G: Οι πωλήσεις τριμήνου σκαρφάλωσαν στα $20,55 δισ.

Υπουργείο Ενέργειας: Παρατείνεται μέχρι 31/12 το πλαφόν για τους ηλεκτροπαραγωγούς και η αναστολή της ρήτρας

Richemont: Εξαγοράζει το πολυτελές brand παπουτσιών Gianvito Rossi