Nα αντικαταστήσει μια σειρά από θέσεις εργασίας με προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης, σχεδιάζει η γερμανική εφημερίδα Bild,  στο πλαίσιο της περικοπής δαπανών ύψους 100 εκατ. ευρώ.

Η εφημερίδα, «δυστυχώς θα αποχωριστεί συναδέλφους που έχουν καθήκοντα τα οποία στον ψηφιακό κόσμο εκτελούνται από την τεχνητή νοημοσύνη ή/και αυτοματοποιημένες διαδικασίες», ανέφερε η μητρική εταιρεία Axel Springer, σε ηλεκτρονικό μήνυμα προς το προσωπικό.

1

Ποιες θέσεις θα εκλείψουν

Οι ρόλοι των «συντακτών, του προσωπικού παραγωγής εντύπων, των επιμελητών, των διορθωτών και των επιμελητών φωτογραφιών δεν θα υπάρχουν πλέον όπως σήμερα», σύμφωνα με το email, το οποίο επικαλείται η FAZ.

Η Bild δήλωσε ότι θα επιδιώξει να αποφύγει τις αναγκαστικές απολύσεις όπου είναι δυνατόν, με στόχο να μειώσει το μισθολόγιο κατά «χαμηλό τριψήφιο αριθμό», ή περίπου 200 θέσεις εργασίας.

Ταυτόχρονα, ο Axel Springer πρόκειται να μειώσει τον αριθμό των περιφερειακών εκδόσεων.

Η Bild δήλωσε ότι θα επιδιώξει να αποφύγει τις αναγκαστικές απολύσεις όπου είναι δυνατόν, αλλά επιδιώκει να μειώσει το μισθολόγιο των συντακτών κατά χαμηλό τριψήφιο αριθμό, δηλαδή περίπου 200 θέσεις εργασίας, μειώνοντας τον αριθμό των περιφερειακών εκδόσεων που τυπώνει από 18 σε 12, αναφέρει η FAZ.

«Ξεπερασμένοι οι δημοσιογράφοι»

Ο επικεφαλής του ομίλου, Ματίας Ντέπφνερ σε επιστολή του προς τους εργαζόμενους, ανέφερε ότι ο εκδοτικός οίκος «θα αναπτυχθεί και ταυτόχρονα θα μειώσει τις θέσεις εργασίας» του, με «σημαντικές περικοπές στους τομείς παραγωγής, διόρθωσης και διοίκησης».

Τόσο η Die Welt όσο και η Bild «πρέπει να αναπτύξουν τις βιώσιμες ηλεκτρονικές συνδρομές τους», έγραψε, επισημαίνοντας ότι «τα δημοσιογραφικά στάνταρντ θα παραμείνουν υψηλά και θα φτάσουν ακόμη υψηλότερα».

Στην επιστολή του ο Ντέπφνερ προειδοποίησε ακόμη ότι «οι δημοσιογράφοι κινδυνεύουν να καταστούν ξεπερασμένοι από την τεχνητή νοημοσύνη, η οποία έχει τη δυνατότητα να κάνει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία καλύτερη από ποτέ – ή απλώς να την αντικαταστήσει, καθώς οι υπολογιστές που χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη, σύντομα θα είναι καλύτεροι στη συγκέντρωση πληροφοριών από τους ανθρώπους δημοσιογράφους».

Την ίδια ώρα, το συνδικάτο εργαζομένων Ver.di, επέκρινε τα σχέδια του oμίλου Axel Springer, υπογραμμίζοντας  ότι γίνονται «χωρίς οικονομική αναγκαιότητα και με σκοπό μόνο την υπερβολική προσδοκία κέρδους».

Daily Mirror και Daily Express  διερευνούν τη χρήση ΑΙ

O Springer δεν είναι ο πρώτος εκδότης που εξετάζει την τεχνητή νοημοσύνη. Το BuzzFeed ανακοίνωσε φέτος ότι σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τεχνητή νοημοσύνη για να «βελτιώσει» το περιεχόμενο και τα διαδικτυακά κουίζ, ενώ η Daily Mirror και η Daily Express στο Ηνωμένο Βασίλειο εξετάζουν επίσης τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης.

Εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, όπως το ChatGPT, μπορούν να δημιουργήσουν εξαιρετικά εξελιγμένο κείμενο από απλές προτροπές του χρήστη, παράγοντας οτιδήποτε, από δοκίμια και αιτήσεις εργασίας μέχρι ποιήματα και έργα μυθοπλασίας, αλλά οι απαντήσεις του είναι μερικές φορές ανακριβείς ή ακόμη και κατασκευασμένες.

Το Men’s Journal και ο τεχνολογικός ιστότοπος Cnet χρησιμοποιούν επίσης τεχνητή νοημοσύνη για τη δημιουργία άρθρων που αργότερα σαρώνονται για την ακρίβειά τους από ανθρώπινους συντάκτες – αν και το Cnet παραδέχτηκε τον Ιανουάριο ότι το έργο είχε περιορισμούς μετά από αναφορές ότι περισσότερα από τα μισά άρθρα έπρεπε να διορθωθούν.

Επιπλέον, τον Απρίλιο, οι εκδότες του γερμανικού περιοδικού Die Aktuelle απέλυσαν τον συντάκτη και ζήτησαν συγγνώμη από την οικογένεια του Μίκαελ Σουμάχερ, αφού δημοσίευσε μια συνέντευξη με τον θρύλο της Φόρμουλα 1 που είχε δημιουργηθεί εξ ολοκλήρου από τεχνητή νοημοσύνη.

Πηγή: Guardian 

Διαβάστε επίσης: 

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Θετική η εισήγηση για τη συγχώνευση Attica Group-ANEK

Η ιταλική Eni κοντά σε deal 5 δισ. δολαρίων για την εξαγορά της Neptune Energy

Λάμπρος Παπακωνσταντίνου (IDEAL Holdings): Γιατί εξαγοράσαμε τα Attica Stores

──────────────────

Εκλογές 2023