Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Bloomberg

Μπιλ Χουάνγκ: Ο ιδρυτής της Archegos κρίθηκε ένοχος για απάτη και χειραγώγηση της αγοράς

Ο Bill Hwang βγαίνει από το δικαστήριο της Νέας Υόρκης στις 10 Ιουλίου.Φωτογράφος: Yuki Iwamura/Bloomberg

Ο Bill Hwang βγαίνει από το δικαστήριο της Νέας Υόρκης στις 10 Ιουλίου. Φωτογράφος: Yuki Iwamura/Bloomberg

Ο ιδρυτής της Archegos Capital Management, Μπιλ Χουάνγκ (Bill Hwang), κρίθηκε ένοχος για τις ποινικές κατηγορίες που απορρέουν από την κατάρρευση της εταιρείας του το 2021, σε μία δίμηνη δίκη που καθήλωσε την Wall Street.

Τόσο ο ίδιος όσο και ο συγκατηγορούμενος του, πρώην οικονομικός διευθυντής της Archegos Πάτρικ Χάλιγκαν, καταδικάστηκαν για εξαπάτηση πελατών της Archegos, όπως η Credit Suisse και η UBS Group, λέγοντάς τους ψέματα σχετικά με τη συναλλακτική δραστηριότητα της εταιρείας και το επίπεδο κινδύνου του χαρτοφυλακίου της.

Επίσης, ο Χουάνγκ κρίθηκε ένοχος και για χειραγώγηση αρκετών μετοχών, συμπεριλαμβανομένης της ViacomCBS, αν και αθωώθηκε όσον αφορά μία μετοχή. Και οι δύο άνδρες καταδικάστηκαν ακόμη για συμμετοχή σε συνωμοσία απάτης.

Ελεύθερος με εγγύηση

Κάθε κατηγορία επισύρει μέγιστη ποινή φυλάκισης 20 ετών. Ο περιφερειακός δικαστής των ΗΠΑ Alvin Hellerstein όρισε την ανακοίνωση της ποινής των δύο ανδρών για τις 28 Οκτωβρίου.

Ο Χουάνγκ παραμένει ελεύθερος με εγγύηση ομόλογο 100 εκατομμυρίων δολαρίων, με εξασφάλιση 5 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά και δύο ακίνητα. Ο Χάλιγκαν είναι ελεύθερος με εγγύηση 1 εκατομμυρίου δολαρίων.

Ο ιδρυτής της Archegos αντέδρασε ήπια κατά την ανάγνωση της ετυμηγορίας, κρατώντας ένα πλαστικό μπουκάλι νερό και κοιτώντας ευθεία μπροστά του.  Μετά την έκδοση της ετυμηγορίας, σηκώθηκε και χαιρέτησε εγκάρδια τη σύζυγό του και άλλους υποστηρικτές του στην αίθουσα του δικαστηρίου πριν αποχωρήσει.

Οι δικηγόροι του αρνήθηκαν να σχολιάσουν, ενώ ούτε ο ίδιος δέχθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις.

Ένας από τους ενόρκους, ο οποίος ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος, δήλωσε ότι αμφιταλαντεύτηκε κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου μέρους της δίκης, επειδή εργαζόταν στη Wall Street για περισσότερες από τρεις δεκαετίες. Είπε όμως ότι ο Χουάνγκ καταδικάστηκε επειδή έκανε συναλλαγές σε τόσο μεγάλη κλίμακα και αυτό είχε ως αποτέλεσμα την χειραγώγηση των μετοχών.

Ο εισαγγελέας του Μανχάταν, Ντέμιαν Γουίλιαμς ανέφερε σε ανακοίνωσή του: «Αυτή η ετυμηγορία θα πρέπει να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα ότι αυτό το γραφείο θα συνεχίσει να εποπτεύει στενά τις χρηματοπιστωτικές αγορές και να θέτει γρήγορα προ των ευθυνών τους όσους νομίζουν ότι μπορούν να εξαπατήσουν το σύστημα».

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, οι ενέργειες του Χουάνγκ έδωσαν ώθηση στην αξία της Archegos, του οικογενειακού του γραφείου, που έφτασε μέχρι τα 36 δισ. δολάρια.

Ωστόσο, η βουτιά των μετοχών της Viacom τον Μάρτιο του 2021 οδήγησε σε ένα βίαιο selloff που εξανέμισε τα περιουσιακά του στοιχεία.  Οι πελάτες της Archegos έχασαν περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια και η καταστροφή αυτή έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην κατάρρευση της Credit Suisse το 2023.

Οι Χουάνγκ και Χάλιγκαν είναι πιθανό να ασκήσουν έφεση στις καταδίκες τους.

Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς του Μανχάταν απήγγειλαν κατηγορίες κατά των δύο ανδρών ένα χρόνο μετά την κατάρρευση της Archegos, αφού εξασφάλισαν τη συνεργασία του πρώην επικεφαλής trader της Archegos, William Tomita και του πρώην επικεφαλής κινδύνου, Scott Becker.

Και οι δύο άνδρες δήλωσαν ένοχοι και συμφώνησαν να καταθέσουν εναντίον των πρώην αφεντικών τους.

Διαβάστε επίσης:

Bill Hwang (Archegos): Ξεκίνησε η δίκη του ανθρώπου που χειραγώγησε τις αγορές – Το «colpo grosso» με τις τράπεζες

Archegos Capital Management: Πώς μία από τις μεγαλύτερες “αόρατες” περιουσίες παγκοσμίως, εξανεμίστηκε σε λίγες ημέρες

Στα 10 δισ. δολάρια οι συνολικές απώλειες των τραπεζών από την Archegos – Ζημιές άνω των 3,7 δισ. δολ. για Nomura και UBS