Ξεκινά η δίκη του πρώην επικεφαλής της κεντρικής υπηρεσίας πληροφοριών της Γαλλίας ( DGSI ), ο οποίος κατηγορήθηκε εκτός άλλων για κατασκοπεία, κατά τη διάρκεια της απασχόλησής του στην LVMH του Bernard Arnault.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, μετά την αποχώρησή του από το δημόσιο, η LVMH προσέλαβε τον Squarcini με μηνιαίες αποδοχές έως και 45.000 ευρώ μεταξύ 2013 και 2016.

Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα, ο 68χρονος «Le Squale» (ο καρχαρίας), φέρεται να χρησιμοποίησε τότε τις διασυνδέσεις του και τον κρατικό μηχανισμό, προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση σε απόρρητες πληροφορίες για να κατασκοπεύσει τον Γάλλο ακτιβιστή δημοσιογράφο και πολιτικό, Francois Ruffin.

Ο Squarcini φέρεται επιπλέον να αξιοποίησε παρανόμως το δίκτυό του, για να κερδίσει επιχειρηματικές δραστηριότητες προς όφελος της LVMH.

Κατηγορείται ακόμη ότι απέκτησε και μοιράστηκε εμπιστευτικές πληροφορίες σχετικά με έρευνες για καταγγελίες της ανταγωνιστικής Hermès International, καθώς και άλλων υποθέσεων που επηρέασαν τον όμιλο LVMH.

Ανάμεσα στις κατηγορίες είναι και η προσπάθεια – μέσω αξιωματούχων – να αποκαλυφθεί η ταυτότητα ενός ατόμου που προσπαθούσε να εκβιάσει τον Arnault.

Bernard Arnault, Πρόεδρος LVMH
Bernard Arnault, Πρόεδρος LVMH

Γάλλοι ερευνητές σημείωσαν ότι ο Squarcini υποχρέωσε ακόμη και υπάλληλο του αεροδρομίου Le Bourget βόρεια του Παρισιού, να δώσει το “πράσινο φως” για την έκδοση ειδικών “pass” για τους πιλότους και το πλήρωμα καμπίνας του αεροσκάφους του Arnault, το οποίο σύμφωνα με ανακοίνωση πουλήθηκε το 2022.

Σημειώνεται ότι το 2016, ο Ruffin, κυκλοφόρησε ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο “Merci Patron!”, που περιελάμβανε μια κριτική στην LVMH και της δύναμης των πλουσίων, ενώ στοχοποιούσε τον ίδιο τον Arnault.

Ο Squarcini, ερευνήθηκε για διαφθορά, εκβίαση, παράνομη συλλογή πληροφοριών και παραβίαση της νομοθεσίας περί απορρήτου.

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, κατά τη διάρκεια της δίκης, θα αποκαλυφθούν πληροφορίες από τα χρόνια που ο Squarcini εργαζόταν ως επικεφαλής της γαλλικής Direction Centrale du Renseignement Intérieur (DGSI) και όταν στη συνέχεια ίδρυσε την δική του εταιρεία υπηρεσιών ασφαλείας, μέσω της οποίας χρέωσε την LVMH συνολικά 2,2 εκατομμύρια ευρώ σε τρία χρόνια.

Ωστόσο, οι δικηγόροι του Squarcini δήλωσαν ότι ο ίδιος “αμφισβητεί πλήρως” την εμπλοκή του στα αδικήματα.

Η δίκη που ξεκίνησε σήμερα, αναμένεται να διαρκέσει έως το τέλος Νοεμβρίου.

Ο διακανονισμός της LVMH

Παρόλο που ο Squarcini θα πρέπει να απαντήσει στις ερωτήσεις που θα τεθούν εντός δικαστικής αίθουσας στο Παρίσι, ούτε ο Arnault ούτε η LVMH εμπλέκονται στη συγκεκριμένη δίκη.

Ο λόγος είναι ότι η LVMH συμφώνησε να πληρώσει 10 εκατομμύρια ευρώ ως μέρος ενός διακανονισμού με τους εισαγγελείς το 2021, ο οποίος δεν περιελάμβανε την παραδοχή ενοχής στην υπόθεση.

Η αποδοχή αυτού του διακανονισμού από την LVMH, δεν σημαίνει παραδοχή η ενοχή, δήλωνε εκείνη την εποχή η Caroline Viguier, μία από τις δικαστές στο δικαστήριο του Παρισιού.

Bernard Arnault, Πρόεδρος LVMH
Bernard Arnault, Πρόεδρος LVMH

Η συμφωνία αντικατοπτρίζει την αναγνώριση των “ελλείψεων του παρελθόντος, που ανήκουν στο παρελθόν”, είχε αναφέρει η δικηγόρος της LVMH, Jacqueline Laffont.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Μάιο του 2021, ο Arnault. έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, με εκτιμώμενη καθαρή περιουσία 186,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ ξεπέρασε τον Τζεφ Μπέζος, ο οποίος διέθετε 186 δισ. δολάρια, αλλά και τον Έλον Μασκ, με περιουσία 147,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η περιουσία του Arnault εκτινάχθηκε από 76 δισεκατομμύρια δολάρια τον Μάρτιο του 2020 σε 186,3 δισεκατομμύρια δολάρια τον Μάιο του 2021, αφού οι αποδόσεις της LVMH, δεν επηρεάστηκαν αρνητικά από τις συνέπειες της πανδημίας covid-19.

Διαβάστε επίσης: 

LVMH: Θα πληρώσει επιπλέον φόρο 800 εκατ. ευρώ το 2025 για τη μείωση του γαλλικού χρέους

Rolex: Στα 50 δισ. δολάρια η εμπορική αξία όλων των μοντέλων Submariner που έχουν κατασκευαστεί

ABN Amro: Τα κέρδη ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις – Καθυστερεί η επαναγορά μετοχών