Η περιουσία του Γάλλου μεγιστάνα Bernard Arnault έχει πληγεί φέτος περισσότερο από οποιουδήποτε άλλου δισεκατομμυριούχου του Bloomberg Billionaires Index, καθώς η ζήτηση για πολυτελή αγαθά συνεχίζει να μειώνεται.

Ο ιδρυτής του κολοσσού πολυτελών ειδών LVMH είδε την περιουσία του να μειώνεται κατά 20 δισεκατομμύρια δολάρια την περίοδο αυτή, υποχωρώντας στα 187 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την κατάταξη των 500 πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου.

Μετά από το ισχυρό πλήγμα που δέχθηκαν οι μετοχές του ομίλου λόγων των απογοητευτικών αποτελεσμάτων αυτής της εβδομάδα, οι απώλειες του Arnault ξεπέρασαν τα 18 δισεκατομμύρια δολάρια που έχασε ο πλουσιότερος άνθρωπος της Κίνας, Zhong Shanshan..

Στο μεταξύ, ο Elon Musk, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, υπέστη την μεγαλύτερη ημερήσια ζημιά, αν και η περιουσία του εξακολουθεί να ενισχύεται κατά 5% από τις αρχές του έτους.

Την Τετάρτη, ο πλούτος του συνιδρυτή της Tesla μειώθηκε κατά 21,7 δισεκατομμύρια δολάρια, αφού η κατασκευάστρια εταιρεία ηλεκτρικών αυτοκινήτων ανακοίνωσε απογοητευτικά αποτελέσματα τριμήνου, γεγονός που ώθησε αρκετούς αναλυτές να μειώσουν τις τιμές στόχους για την μετοχή, οδηγώντας την σε βουτιά 12%. Την μεγαλύτερη πτώση εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί η περιουσία του στα 240,5 δισ. δολάρια. Ακόμη και με την πτώση, παραμένει περίπου 37 δισ. δολάρια μπροστά από τον Jeff Bezos της Amazon.com Inc. που βρίσκεται στη δεύτερη θέση.

Ο 75χρονος Arnault έπεσε στην 3η θέση, ενώ μόλις τον περασμένο μήνα ήταν το πλουσιότερο άτομο στον κόσμο, μια θέση που απέκτησε μετά την πανδημία, όταν η παγκόσμια ζήτηση για αγαθά πολυτελείας αυξήθηκε κατακόρυφα.

Ο Zhong, εν τω μεταξύ, κινδυνεύει να χάσει την κορυφαία θέση στην πατρίδα του -την οποία κατέχει εδώ και σχεδόν τρία χρόνια- εν μέσω του εντεινόμενου ανταγωνισμού και των προκλήσεων στις δημόσιες σχέσεις του γίγαντα εμφιαλωμένου νερού του, Nongfu Spring Co.

Η συρρίκνωση της περιουσίας του Arnault έχει τις ρίζες της στην οικονομική δυσπραγία στην Κίνα, μια αγορά στην οποία βασίζεται εδώ και καιρό η βιομηχανία ειδών πολυτελείας.

Οι πωλήσεις της LVMH (Moet Hennessy Louis Vuitton) στην περιοχή που περιλαμβάνει την Κίνα μειώθηκαν κατά 14% το τελευταίο τρίμηνο, απογοητεύοντας τους επενδυτές, αφού μέχρι πρότινος ο όμιλος ήταν από τους πιο ανθεκτικούς του κλάδου.

Οι ενδείξεις ότι η φούσκα των ειδών πολυτέλειας ξεφουσκώνει γρήγορα ήρθαν από την Burberry Group  και την ιδιοκτήτρια της μάρκας κοσμημάτων Cartier, Richemont, η οποία ελέγχεται από τον Νοτιοαφρικανό δισεκατομμυριούχο Johann Rupert.

Η γαλλική ανταγωνίστρια της LVMH, ο όμιλος Kering, που ιδρύθηκε από τον Francois Pinault, 87 ετών, προειδοποίησε την Τετάρτη ότι τα κέρδη της θα μπορούσαν να μειωθούν κατά περίπου 30% το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Η εταιρεία πολυτελών ειδών, την οποία διευθύνει ο γιος του δισεκατομμυριούχου, αγωνίζεται να αντιστρέψει την πορεία της ναυαρχίδας του, Gucci, καθώς η περιουσία του έχει μειωθεί στο μισό τα τελευταία τρία χρόνια.

Για τον Arnault, η ύφεση συμπίπτει με την τοποθέτηση των πέντε παιδιών του σε θέσεις-κλειδιά του ομίλου LVMH και μια σειρά από συμφωνίες μέσω της εταιρείας private equity, L Catterton, που υποστηρίζεται από τον όμιλο.

Διαβάστε επίσης:

LVMH, Richemont, Hermes: Γιατί βουλιάζουν οι πολύτιμοι οίκοι πολυτελείας στην Ευρώπη;

LVMH: H Tag Heuer βρίσκεται σε συνομιλίες για την Χορηγία της Formula 1 – Πλήγμα για τη Rolex

LVMH (Louis Vuitton): Επιβράδυνση της αύξησης των πωλήσεων – Πλήγμα από την Κίνα