ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
«Φωτιά» πήραν τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, όταν ο Elon Musk έχασε τη θέση του ως ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο τον Δεκέμβριο από τον Bernard Arnault, τον Γάλλο επικεφαλής του ομίλου LVMH, ο οποίος εποπτεύει μια σειρά από επώνυμες εταιρείες πολυτελείας όπως τη Louis Vuitton και την Tiffany.
Ο αγώνας μεταξύ των δύο δισεκατομμυριούχων εξελίχτηκε σε ντέρμπι τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς το δίδυμο ξεπερνούσε εκ περιτροπής ο ένας την καθαρή αξία του άλλου, με τον Musk και τον Arnault, να κατέχουν επί του παρόντος περισσότερα από 200 δισεκατομμύρια δολάρια ο καθένας.
Ωστόσο, ο δρόμος προς μια εννιαψήφια καθαρή αξία για τον 75χρονο Arnault, ήταν ένα μακρύ και ταραχώδες ταξίδι.
Ξεκινώντας την πορεία του στον κόσμο της πολυτέλειας λίγο μετά την ολοκλήρωση ενός πτυχίου μηχανικού, κατέληξε να ελέγχει την LVMH ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, μια θέση που κατέχει εδώ και 34 χρόνια.
Η περιουσία του συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με ένα μερίδιο 97,5 στην Christian Dior, την κορυφαία εταιρεία στο χαρτοφυλάκιο της LVMH, η οποία ελέγχει περισσότερο από το 40% του ομίλου ετερογενών δραστηριοτήτων.
Ο δρόμος προς την κορυφή όμως, δεν είναι πάντα στρωμένος με ροδοπέταλα.
Ας δούμε μερικά από τα σκαμπανεβάσματα, τις βουτιές, αλλά και τα άλματα που βίωσε ο Arnault, για να καταλήξει τελικώς να κατέχει μία από τις μεγαλύτερες περιουσίες στην παγκόσμια ιστορία.
1997: Έναρξη στα 3,6 δισ. δολάρια
Η εναρκτήρια εμφάνιση του Arnault στην ετήσια λίστα δισεκατομμυριούχων Forbes, έγινε για πρώτη φορά το 1997, οκτώ χρόνια αφότου ανέλαβε τον έλεγχο της LVMH. Εκείνη την εποχή, αναφέρθηκε ότι είχε μια εκτιμώμενη περιουσία 3,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η πρώτη του σημαντική απόκτηση έγινε το 1984, όταν ο Arnault εκμεταλλεύτηκε τη χρεοκοπία της μητρικής εταιρείας Boussac του Christian Dior, προκειμένου να αγοράσει τη μάρκα για 15 εκατομμύρια δολάρια. Πούλησε το μεγαλύτερο μερίδιο του Christian Dior τα επόμενα πέντε χρόνια και άρχισε να αγοράζει μετοχές της LVMH, το πρόσφατο αποτέλεσμα μιας συγχώνευσης μεταξύ Louis Vuitton και Moet Hennessy.
Έγινε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος το 1989 αφού αύξησε το μερίδιό του για να πάρει τον έλεγχο και ο αναπτυσσόμενος όμιλος πολυτελών εταιρειών του, έφτασε τα 6 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα μέχρι το 1997.
2005: Το ορόσημο των 20 δισ. δολαρίων
Μια σημαντική αύξηση στα καθαρά έσοδα της LVMH έως το 2005, αύξηση 80% σε σύγκριση με το 2002, βοήθησε την προσωπική περιουσία του Arnault να ξεπεράσει για πρώτη φορά τα 20 δισ. δολάρια.
Σχεδόν τριπλασιάζοντας την καθαρή του περιουσία των 6,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2003, ο επικεφαλής του πολυτελούς ομίλου, επωφελήθηκε από τη σταθερά αυξανόμενη απήχηση της LVMH σε όλη την Ασία. Εξαιρουμένης της Ιαπωνίας, οι Ασιάτες πελάτες αντιπροσώπευαν το 18% των πωλήσεων της LVMH μέχρι τα μέσα του 2005, έναντι 15% το 2004.
2012: Διατηρεί σταθερά περίπου 41 δισ. δολάρια
Το 2010, το 2011 και το 2012, ο Γάλλος επιχειρηματίας είχε εκτιμώμενη περιουσία στα 41 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Forbes, ενώ το 2012, ήταν ο τέταρτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο και ο πλουσιότερος στη Γαλλία.
Η περιουσία του Arnault επωφελήθηκε από την αύξηση των κερδών της LVMH κατά 22% το 2012 και την επιτυχή ενσωμάτωση νέων εμπορικών σημάτων όπως η Bulgari.
Ωστόσο, οι λιγότερο επιτυχημένες εταιρείες του, όπως η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Carrefour, η οποία μειώθηκε κατά 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε αξία, εμπόδισε τον Arnault να ανέβει πιο γρήγορα στη λίστα των πλουσιοτέρων.
2013: Πτώση στα 29 δισ. δολάρια
Παρά το γεγονός ότι η περιουσία του παρέμεινε σταθερή τα προηγούμενα τρία χρόνια, ο Arnault σημείωσε δραματική πτώση το 2013, όταν η καθαρή του περιουσία έπεσε στα 29 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η ύφεση έριξε επίσης τον Arnault από τον τέταρτο πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο στο δέκατο. Παρόλο που οι μετοχές της LVMH δεν υπέφεραν εκείνη τη χρονιά, αντιθέτως αυξήθηκαν κατά 6%, η μειωμένη καθαρή θέση του μεγιστάνα αποδόθηκε σε «νέες πληροφορίες για το μερίδιο ιδιοκτησίας του» και σε μια «αναθεωρημένη μέθοδο αποτίμησης», σύμφωνα με το Forbes India.
Εκείνη την εποχή, ο Arnault αντιμετώπιζε επίσης δημόσια αντίδραση σχετικά με την αίτησή του για βελγική υπηκοότητα, την οποία ορισμένοι επέκριναν ως προσπάθεια αποφυγής των φορολογικών πολιτικών της Γαλλίας. Αν και αρνήθηκε της κατηγορίες, ο Arnault απέσυρε αργότερα την αίτησή του.
2018: Χρονιά – ρεκόρ με 72 δισ. δολάρια
Μετά από τέσσερα χρόνια με εκτιμώμενη καθαρή περιουσία που κυμαινόταν μεταξύ 33,5 και 41,5 εκατομμυρίων δολαρίων, η τύχη του Arnault άλλαξε το 2018.
Με περιουσία στα 72 εκατομμύρια δολάρια, εκτινάχθηκε επτά θέσεις στην κατάταξη του Forbes για να γίνει ο τέταρτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο και να διεκδικήσει ξανά τον τίτλο του ως ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ευρώπης, μία θέση που έχασε μετά το 2012.
Η άνοδος οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε μια χρονιά ρεκόρ για την LVMH. Την εποχή που τα έσοδά της εταιρείας πολυτελείας άγγιξαν τα 53,4 δισεκατομμύρια δολάρια, αύξηση κατά 9% από το 2017.
Για άλλη μια φορά, η ασιατική ζήτηση ωφέλησε τον Arnault. Οι Κινέζοι καταναλωτές αύξησαν τις δαπάνες τους για προϊόντα LVMH κατά διψήφιο αριθμό το δ’ τρίμηνο του έτους, εν μέρει λόγω της μείωσης των εισαγωγικών δασμών στα ρούχα κατά περισσότερο από το μισό.
2019: Ρεκόρ στο Euronext του Παρισιού
Ο Arnault βρέθηκε με τον Bill Gates και τον Jeff Bezos στο κλαμπ των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2019, ο πρώτος μεγιστάνας εκτός τεχνολογίας που το έκανε, αφού οι μετοχές της LVMH έφτασαν σε υψηλό ρεκόρ στο χρηματιστήριο Euronext του Παρισιού.
Οι μάρκες του πολυτελούς ομίλου έγιναν ακόμη πιο περιζήτητες από το κοινό καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, με την καθαρή περιουσία του Arnault να αγγίζει τα 107 εκατομμύρια δολάρια τον Ιούλιο και να ξεπερνά προσωρινά αυτή του Bill Gates, καθιστώντας τον τον δεύτερο πλουσιότερο άνθρωπο για μικρό χρονικό διάστημα.
Μέχρι το τέλος του 2019, η τιμή της μετοχής της LVMH είχε αυξηθεί κατά 54%. Παράλληλα, ο Arnault ανακοίνωσε τα σχέδιά του να αγοράσει την Tiffany & Co μέχρι το 2020, μια αγορά 16 εκατομμυρίων δολαρίων που αργότερα θα έπαιρνε τον τίτλο της μεγαλύτερης εξαγορά στην ιστορία της εταιρείας.
2021: 150 δισεκατομμύρια δολάρια εν μέσω Covid
Το 2021, ο Arnault έπεσε στο “παράδοξο του Covid”, καθώς εν μέσω πανδημίας, οι ορέξεις για πολυτελείς αγορές εκτοξεύτηκαν στα ύψη. Το ίδιο και η περιουσία του. Κατατάσσεται ως ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο από το Forbes με 150 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ ο όμιλός του είδε τις μετοχές του να αυξάνονται κατά 86%.
Μέχρι τον Μάιο του 2021, ο Arnault έγινε για λίγο ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο όταν ξεπέρασε τον Τζεφ Μπέζος με άλμα στην καθαρή του περιουσία στα 186 δισεκατομμύρια δολάρια, μετά τη διαπραγμάτευση της μετοχής της LVMH στο υψηλό όλων των εποχών.
Το α’ τρίμηνο του έτους είδε επίσης η εταιρεία του να σημειώνει αύξηση εσόδων κατά 52%, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2020.
Παρόλο που έπεσε ξανά στην τρίτη θέση λίγους μήνες αργότερα, η χρονιά σηματοδότησε την ανάδειξή του ως διεκδικητή του τίτλου του μεγιστάνα δισεκατομμυριούχου.
2022: Ξεκινά η κούρσα προς την κορυφή με 185 δισ. δολάρια
Αν και η αρχική κατάταξη του Arnault στο Forbes το 2022 τον είχε για άλλη μια φορά τον τρίτο πλουσιότερο άνθρωπο με 158 δισεκατομμύρια δολάρια, η άνοδός του επιταχύνθηκε μέχρι τον Δεκέμβριο.
Ενώ οι μετοχές της LVMH σημείωσαν άνοδο σχεδόν 18% το β’ εξάμηνο του 2022, ο Έλον Μασκ, ο οποίος τότε κατατάσσονταν ως ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, κατέρρευσε όταν η μετοχή της Tesla βούτηξε κατά σχεδόν 57%, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Καθώς η καθαρή περιουσία του Μασκ έπεσε στα 185,3 δισεκατομμύρια δολάρια, ο Arnault έγινε προσωρινά ο πλουσιότερος μεγιστάνας με 185,4 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ο Arnault ξεπέρασε για τα καλά τον Μασκ αργότερα μέσα στον μήνα, όταν η περιουσία του αυξήθηκε στα 188 δισεκατομμύρια δολάρια σε σύγκριση με τα 177 δισεκατομμύρια δολάρια του Μασκ.
2023: 225 δισ. δολάρια…..προς το παρόν
Ξεκινώντας δυναμικά τη χρονιά, ο Arnault έφτασε στην κορυφή της ετήσιας λίστας δισεκατομμυριούχων του Forbes, με έσοδα και κέρδη ρεκόρ για την LVMH και καθαρή περιουσία 211 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθιστώντας τον το τρίτο άτομο που ξεπέρασε τα 200 δισεκατομμύρια δολάρια μετά τους Μασκ και Μπέζος.
Τον Απρίλιο, η LVMH άνοιξε επίσης τη ναυαρχίδα της Tiffany, το ανανεωμένο κατάστημα στο Μανχάταν, λίγο πριν γίνει η πρώτη ευρωπαϊκή εταιρεία που άγγιξε ποτέ την αγορά 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Όμως, η τύχη του Γάλλου επιχειρηματία ανατράπηκε τον Μάιο, όταν έχασε 11 δισεκατομμύρια δολάρια σε μια μέρα μετά την πτώση των μετοχών της LVMH κατά 5%.
Ενώ διατήρησε τη θέση του ως ο πλουσιότερος, οι ανησυχίες για τη μείωση της επιθυμίας για προϊόντα πολυτελείας που προκλήθηκαν από την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας ώθησαν σε πώληση των μετοχών της LVMH από τους επενδυτές.
Στη συνέχεια, ο Arnault αντιμετώπισε περισσότερες προκλήσεις τον Ιούνιο, όταν τα σχέδιά του για την κατασκευή ενός αποκλειστικού πολυτελούς ξενοδοχείου στο Μπέβερλι Χιλς, απορρίφθηκαν από ντόπιους ψηφοφόρους που ανησυχούσαν για πιθανή υπερανάπτυξη στην περιοχή.
Επιπλέον, νωρίτερα αυτόν τον μήνα, αφού η μετοχή της Tesla έφτασε στο υψηλότερο επίπεδό της το 2023 μέχρι στιγμής, ο Μασκ κατάφερε να ανακτήσει τη θέση του ως ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, με 220,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε σύγκριση με τα 216 δισεκατομμύρια δολάρια του επικεφαλής της LVMH.
Από τις 14 Ιουνίου 2023, ο Μασκ παραμένει μπροστά με 233,6 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ ο Arnault βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 225,1 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Forbes.
Όμως, λαμβάνοντας υπόψη τη μαχητικότητα του Arnault για την κορυφή, τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμη.
Πηγή: observer.com
Διαβάστε επίσης:
Bernard Arnault: Πώς ο Mr Louis Vuitton έχασε 11 δισ. δολάρια σε μία ημέρα
Φρανκ Λόιντ Ράιτ: Ο σπουδαίος αρχιτέκτονας που βίωσε μια μεγάλη τραγωδία
──────────────────
Εκλογές 2023
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πηγές ΥΠΕΞ: Δεν συζητήθηκε κανένα θέμα κυριαρχίας στη συνάντηση με τον Φιντάν
- Βραζιλία: Ποινική δίωξη σε Μπολσονάρου και 36 άλλα πρόσωπα για απόπειρα πραξικοπήματος
- Πιστόριους: Απόφασή μου να μην είμαι υποψήφιος καγκελάριος με το SPD
- Γκάρι Γκένσλερ (Πρόεδρος SEC): Παραιτείται την ημέρα της ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ