Η μετοχή της LVMH έκλεισε την Τετάρτη με απώλειες 6,46%, ενώ από τον Απρίλιο έχει χάσει το 18,3% της αξίας της.

Ο πρόεδρος του ομίλου Μπερνάρ Αρνό, ο δεύτερος πλουσιότερος άνδρας στον κόσμο, έχασε πάνω από 6,4 δισ. δολάρια μέσα σε 24 ώρες, σύμφωνα με το Forbes, αν και ακόμα διατηρεί άνετα την απόσταση από τον τρίτο, τον Τζεφ Μπέζος, με συνολική περιουσία 179,1 δισ. δολάρια.

1

Η πολυτέλεια έχασε τη λάμψη της

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της LVMH για το γ’ τρίμηνο του 2023, οι αναλυτές έχουν βγάλει την ετυμηγορία τους: οι μετοχές πολυτελείας έχουν χάσει τη λάμψη τους.

Ήδη αρκετοί έχουν προχωρήσει σε πτωτικές αναθεωρήσεις για την ανάπτυξη του κλάδου πολυτελείας μέχρι το τέλος του έτους, με τον Αρνό να βλέπει την εταιρεία του από την πιο «ακριβή» της Ευρώπης, να χάνει πολλές πρωτιές, ακόμα κι από τους ευρωπαίους αντιπάλους της.

Σύμφωνα με το Reuters, η πεποίθηση των επενδυτών ότι οι super rich πελάτες των ειδών πολυτελείας είναι ανθεκτικοί στον πληθωρισμό, αρχίζει να εκλείπει.

«Ο αριθμός των εκατομμυριούχων μειώθηκε από 62,9 εκατομμύρια στο τέλος του 2021 σε 59,4 εκατομμύρια στο τέλος του 2022, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση πλούτου της UBS», αναφέρει το βρετανικό πρακτορείο, υπενθυμίζοντας ότι σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν η οικονομική επιβράδυνση της Κίνας και το σενάριο μιας ύφεσης στις ΗΠΑ, το οποίο παραμένει απειλητικό για τις αγορές.

Σε αυτό το κλίμα, η LVMH δείχνει πιο αδύναμη από τους ανταγωνιστές της. Η Hermes χάρη στο πιο πολυπόθητο απόκτημα, τις τσάντες Birkin, η τιμή των οποίων μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 250 χιλιάδες ευρώ, διατηρεί ισχυρή τη ζήτηση.

Οι απώλειες της  περιορίστηκαν στο 1,5% την Τετάρτη, όταν άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες όπως η Richemont είδε βουτιά 4% στη μετοχή της.

Απογοήτευση παρά τα εντυπωσιακά κέρδη

Μέχρι πρότινος οι ευρωπαϊκές εταιρείες πολυτέλειας αποτελούσαν το καλύτερο asset των ευρωπαϊκών αγορών. Ο Αρνό πέτυχε να γίνει ο πρώτος πρόεδρος ευρωπαϊκού ομίλου που μπήκε στη «χρυσή» δεκάδα των εταιρειών με τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία, σπάζοντας το φράγμα των 500 δισ. δολαρίων σε κεφαλαιοποίηση.

Η παραμονή της LVMH στη δεκάδα ήταν προσωρινή, καθώς από τον Απρίλιο του 2023 τα πρώτα σύννεφα στη πολυτέλεια άρχισαν να φαίνονται. Η ανάκαμψη από τους Κινέζους πελάτες , σχεδόν το 40% των πελατών του κλάδου, δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες.

Το παράδοξο ήταν ότι τα αποτελέσματα δεν ήταν άσχημα, όμως δεν ανταποκρίνονταν στις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Η αύξηση των πωλήσεων στους Κινέζους καταναλωτές έφτασε το 40% σε ετήσια βάση, η συνολική ανάπτυξη της περιοχής της Ασίας εκτός της Ιαπωνίας όμως επιβραδύνθηκε στο 11% από 34% το προηγούμενο τρίμηνο.

Συνολικά, τα έσοδα τους τρεις μήνες έως τον Σεπτέμβριο αυξήθηκαν μόλις 9% σε ετήσια βάση, μια αξιοσημείωτη επιβράδυνση από την αύξηση 17% των δύο προηγούμενων τριμήνων.

Ανατροπή από τις φαρμακοβιομηχανίες

Εκτός από τη μειωμένη ζήτηση, ο Αρνό έχει να αντιμετωπίσει κι ένα άλλο μέτωπο. Το ενδιαφέρον των επενδυτών για μία άλλη κατηγορία, πολύ μακριά από τη λαμπερά είδη πολυτέλειας: τις φαρμακοβιομηχανίες.

Κυρίως αυτές που δραστηριοποιούνται στα φάρμακα για τον διαβήτη και υπόσχονται μεγάλη απώλεια κιλών.

Η εικόνα στις ευρωαγορές την Τετάρτη ήταν χαρακτηριστική της νέας τάσης. Ο δείκτης των 10 μετοχών εταιρειών πολυτελείας έπεφτε πάνω από 2%, με τη LVMH να χάνει πάνω από 6%.

Η μετοχή της Novo Norcisk εκτοξεύτηκε στο 4,88% στο Χρηματιστήριο της Κοπεγχάγης και έφτασε πάνω από 5% στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Η σαρωτική έλευση των ενέσιμων φαρμάκων Ozempic και Wegovy της Novo Nordisk έχει ανατρέψει τις ισορροπίες στις ευρωαγορές, με την εταιρεία να καταλαμβάνει τη θέση της πιο πολύτιμης εταιρείας στην Ευρώπη, ξεπερνώντας σε χρηματιστηριακή αξία τη LVMH.

Διαβάστε επίσης:

Ευρωαγορές: Δεύτερη ημέρα ανόδου καθώς αποκλιμακώνονται οι αποδόσεις των ομολόγων

Βουλιάζει ο κλάδος πολυτελείας στην Ευρώπη- Στα 245 δισ. δολάρια το sell off

Οι επενδυτές σπεύδουν να προεξοφλήσουν ταχεία αποκλιμάκωση των πολεμικών επιχειρήσεων!