Αθανάσιος Δαγούμας, Πρόεδρος ΡΑΕ, ο Γιώργος Ιωάννου Διευθύνων Σύμβουλος του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, Αλέξανδρος Παπαλεξόπουλος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ECCO Intl, Γιάννης Γιαρέντης διευθύνων σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ, Ντίνο Μπενρουμπή Γενικός Διευθυντής Protergia
Τα προβλήματα του target model και ο ρόλος της ΡΑΕ κυριάρχησαν χθες στις συζητήσεις του συνεδρίου Athens Energy Dialogues, το οποίο ξεκίνησε τις εργασίες του χθες και θα διαρκέσει μέχρι σήμερα Τετάρτη 18/2/2021.
Οι θέσεις των φορέων αντικατοπτρίζουν τα δύο μέτωπα που έχουν διαμορφωθεί σε σχέση με το αν πρέπει να διορθωθούν αναδρομικά υπερβολικές χρεώσεις του πρώτου μήνα λειτουργίας του target model και σε σχέση με τις παρεμβάσεις στις οποίες πρέπει να προχωρήσει η ΡΑΕ.
Σε όρους “επενδυτικής ασφάλειας” οι υποστηρικτές της αναδρομικής διόρθωσης, πιστεύουν ότι εξασφαλίζεται η επενδυτική ασφάλεια με τη διόρθωση γιατί εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα του λογαριασμού των ΑΠΕ, του ΕΛΑΠΕ και οι πολέμιοι της αναδρομικής διόρθωσης…θεωρούν ότι η αναδρομική διόρθωση είναι αλλαγή κανόνων εκ των υστέρων και αποθαρρύνει τους επενδυτές.
Ντίνος Μπενρουμπή: Συγκυριακό το φαινόμενο και όχι αποτέλεσμα στρατηγικής
Σύμφωνα με τον κ. Ντίνο Μπενρουμπή , που είναι ο Γενικός Διευθυντής του Τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας (Protergia) της Mytilineos, οι υψηλές τιμές στις αρχές του Δεκεμβρίου στην αγορά εξισορρόπησης δεν ήταν αποτέλεσμα στρατηγικών, αλλά συγκυριών, λόγω των ευέλικτων μονάδων που ήταν σε συντήρηση, αλλά και των εξαιρετικά υψηλών τιμών σε όλη την Ευρώπη. Σημείωσε μάλιστα ότι αυτό συνέβη σε όλες τις αγορές και πάλι δεν οι τιμές στην ελληνική αγορά δεν ήταν τόσο υψηλές όσο σε αγορές του ευρωπαϊκού βορρά.
Σχετικά με τη ΡΑΕ σημείωσε ότι λειτούργησε υπό πίεση και σε πανικό και προχώρησε σε παρεμβάσεις που επηρεάζουν την ελεύθερη αγορά. Επεσήμανε ότι η ΡΑΕ θα έπρεπε να επιβάλει έναν μηχανισμό παρακολούθησης στην ημερήσια αγορά (DAM) διότι αυτή δίνει τη βάση για τη λειτουργία του target model και σε αυτήν την αγορά είναι που παρατηρούνται ιδιότυπες συμπεριφορές.
Όπως εξήγησε θα πρέπει να διερευνηθεί πως μια αγορά με μεγάλη συμμετοχή λιγνιτικων μονάδων, ήταν εξαγωγική, λόγω χαμηλής DAM από συστηματικά μη κοστοστρεφείς προσφορές. «Αν η αγορά της επόμενης μέρας δε λειτουργεί σωστά δε λειτουργεί τίποτε σωστά» είπε με έμφαση ο κ. Μπενρουμπή.
Η αγορά της επόμενης ημέρας αποτελεί την βάση για την λειτουργία του συνόλου των αγορών του target model και θα πρέπει να διερευνηθεί για παράδειγμα πως μια αγορά με μεγάλη συμμετοχή λιγνιτικών μονάδων ήταν εξαγωγική δημιουργώντας μεγάλες ανάγκες εξισορρόπησης. «Η αγορά εξισορρόπησης εξαρτάται από την αγορά της επόμενης μέρας. Δεν μπορεί η αρχή να αλλάζει συνεχώς του κανόνες. Αυτό θα αποθαρρύνει τους επενδυτές» ανέφερε.
Τέλος κατέληξε ότι δεν μπορεί η Ρυθμιστική Αρχή να αλλάζει συνεχώς τους κανόνες γιατί κάτι τέτοιο θα αποθαρρύνει τους επενδυτές όπως η Protergia.
Αλέξανδρος Παπαλεξόπουλος: Να δούμε το ρόλο των υδροηλεκρικών
O Αλέξανδρος Παπαλεξόπουλος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ECCO Intl και εκ των αρχιτεκτόνων του target model στη χώρα μας, σημείωσε ότι για την επίλυση των προβλημάτων που παρατηρούνται στο target model δεν χρειάζονται βεβιασμένες κινήσεις υπό καθεστώς πανικού, αλλά προσεκτική εξέταση και ανάλυση.
Ο Αλέξανδρος Παπαλεξόπουλος είναι ο Πρόεδρος και ο ιδρυτής της ECCO International Inc, μια εταιρεία συμβούλων ενέργειας που παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες σχετικά με το σχεδιασμό της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, συστήματα παραγωγής ενέργειας, συστήματα διαχείρισης ενέργειας και θέματα λογισμικού εντός και εκτός των ΗΠΑ. Η εταιρεία απευθύνεται σε ένα ευρύ φάσμα πελατών όπως ρυθμιστικές αρχές, κυβερνήσεις, επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, ανεξάρτητοι διαχειριστές συστημάτων κλπ.
Χαρακτήρισε ως βασικό πρόβλημα το price dumping στην αγορά επόμενης ημέρας στα πλαίσια μιας επιθετικής πολιτικής από ορισμένους παίκτες. Αυτό επιτρέπεται από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, αλλά αν γίνεται συνεχόμενα και συστημικά τότε θεωρεί ότι χρειάζεται η ΡΑΕ να το κοιτάξει σοβαρά.
Σε σχέση με τη συζήτηση για προσωρινά μέτρα, είπε ότι δεν συμφωνεί, καθώς δεν λύνουν το πρόβλημα σε βάθος χρόνου. Για παράδειγμα, υποστήριξε ότι χρειάζονται μηδενικές προσφορές και σε διαφορετική περίπτωση θα έχουμε καταστροφικό αποτέλεσμα γιατί θα αλλάξει η συμπεριφορά των συμμετεχόντων.
Ο κ. Παπαλεξόπουλος σημείωσε ότι πρέπει να δούμε αναλυτικά τι συμβαίνει στην αγορά επόμενης ημέρας όπου ξεκινούν τα προβλήματα και παρατηρήθηκαν υπερβολικές μειώσεις τιμών. Ανάμεσα στα θέματα που πρέπει να εξεταστούν για μια μόνιμη λύση είναι ότι δεν μπορούμε να έχουμε ΑΠΕ που δεν εκτίθενται στην αγορά ενώ πρέπει να δούμε και το ρόλο των υδροηλεκτρικών.
Τέλος, η εκτίμησή του είναι ότι πρέπει να δοθεί προσοχή και στη σύζευξη με τις άλλες χώρες και στις υπόλοιπες αγορές στα πλαίσια μιας μακροπρόθεσμης οπτικής.
Αθανάσιος Δαγούμας: Παρεμβάσεις για μόνιμη λύση των θεμάτων
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Αθανάσιος Δαγούμας, επισήμανε ότι η Αρχή εργάζεται με σύνεση για τα προβλήματα της αγοράς ηλεκτρισμού ώστε να προκύψει μια τεκμηριωμένη ανάδειξη λύσεων και ομαλή μετάβαση της αγοράς. Ο ίδιος, όπως είπε, ευελπιστεί ότι η ΡΑΕ θα έχει ένα δυναμικό ρόλο με παρεμβάσεις που θα λύνουν μόνιμα τα θέματα.
Στο πλαίσιο αυτό είναι που υλοποιείται το target model, η ΡΑΕ έχει εξάγει τα πρώτα συμπεράσματα και συνεργάζεται με τους φορείς για τις όποιες αποφάσεις. “Η Αρχή θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα και ευελπιστούμε να έχει ενεργό ρόλο και σε ευρωπαϊκό πλαίσιο, ελπίζω να ξεπεράσουμε τους προβληματισμούς της μετάβασης και να συνεχίσουμε”, κατέληξε.
Γιάννης Γιαρέντης: Να απομακρυνθεί ο κίνδυνος για τον ΕΛΑΠΕ ώστε να μην διακινδυνεύσουμε την επενδυτική ασφάλεια
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ κ. Γιάννης Γιαρέντης αναφερόμενος στις δυσλειτουργίες της αγοράς, τόνισε το target model ήρθε με τετραετή καθυστέρηση και η προσπάθεια που έγινε τον τελευταίο χρόνο επέτρεψε να κερδίσουμε το στοίχημα και να έχουμε επιτέλους από την 1η Νοεμβρίου την λειτουργεία της αγοράς με βάση το Ευρωπαϊκό μοντέλο. Δυστυχώς όμως μπήκαμε σε κανονική λειτουργεία χωρίς να δοθεί ο χρόνος για να γίνει η δοκιμαστική λειτουργεία (dry runs) για την αγορά εξισορρόπησης. Αυτό είχε μια οδυνηρή συνέπεια, που μεταφράσθηκε σε μεγάλες επιβαρύνσεις του ΕΛΑΠΕ, από τα κόστη εξισορρόπησης.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα πρέπει τόσο η Ρυθμιστική Αρχή όσο και η Πολιτεία να εξετάσουν όχι μόνο την διόρθωση του προβλήματος, αλλά επιπλέον να παρέμβουν αναδρομικά.
Προειδοποίησε επίσης ότι η επιβάρυνση του ΕΛΑΠΕ από τα αυξημένα κόστη της αγοράς εξισορρόπησης ελλοχεύει κινδύνους για τη βιωσιμότητα του Ειδικού Λογαριασμού και πρόσθεσε πως πρέπει να υπάρξει ρυθμιστική παρέμβαση, ώστε να μην δημιουργηθεί πρόβλημα και να διαφυλαχθεί το κλίμα επενδυτικής ασφάλειας στην αγορά των ΑΠΕ.
Τέλος, ο κ. Γιαρέντης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα ξεπεραστούν τα προβλήματα του TARGET MODEL, το οποίο όπως είπε “σαν ένα μικρό παιδί κάνει τα πρώτα του βήματα”. Βρισκόμαστε όμως σε καλό σημείο, η αρχή έγινε, πήγε καλά και τα δύσκολα τα αφήνουμε πίσω μας. Η αισιοδοξία υπάρχει για το μέλλον της αγοράς ενέργειας.
Αντώνης Κοντολέων (ΕΒΙΚΕΝ): «Ευθύνη των προμηθευτών τα υψηλά κόστη στην Αγορά Εξισορρόπησης»
Στις στρατηγικές παικτών της αγοράς απέδωσε τα υψηλά κόστη στην Αγορά Εξισορρόπησης ο Αντώνιος Κοντολέων, Πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ, αναφερόμενος σε πρακτικές τεχνηέντως υψηλών προσφορών στην Προημερήσια Αγορά. Σχολίασε δε ότι υπάρχει εναρμονισμένη προσπάθεια καθετοποιημένων παικτών με σκοπό να αυξήσουν τα τιμολόγια σε Υψηλή και Μέση Τάση.
Όπως είπε, θεωρεί δικαιολογημένη την παρέμβαση της ΡΑΕ αλλά ανεπαρκή καθώς τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής δεν θεραπεύουν πλήρως την κατάσταση. Κλείνοντας, υπογράμμισε ότι «δεν μπορεί να μετακυλίεται το κόστος στην ενεργοβόρο βιομηχανία».
Ιωάννου: Μέτρο και εγρήγορση στις αποφάσεις για την αγορά
Οι ρυθμιστικές παρεμβάσεις είναι αναγκαίες για να αντιμετωπιστούν συμπεριφορές που οδηγούν σε ανεπιθύμητα αποτελέσματα, σύμφωνα με το Διευθύνοντα Σύμβουλο του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, Γιώργος Ιωάννου. «Οι αγορές, είπε ο κ. Ιωάννου, έχουν ανάγκη παρακολούθησης και δεν πρέπει να βασίζονται μόνο στην αυτορρύθμιση.
Επίσης όμως τόνισε την αναγκαιότητα οι όποιες παρεμβάσεις στις ενεργειακές αγορές να έχουν μέτρο και να αποφεύγεται η διαρκής υπερρύθμιση αναφέρθηκε ο επικεφαλής του ΕΧΕ, Γ. Ιωάννου σχετικά με τις εξελίξεις στην Αγορά Εξισορρόπησης.
Ο κ. Ιωάννου σημείωσε ότι οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει να βρίσκονται σε συνεχή εγρήγορση έως ότου βρεθεί το βέλτιστο μοντέλο.
Γιάννης Γιαρέντης (ΔΑΠΕΕΠ): Ανησυχία για το ΕΛΑΠΕ
Ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ, Γιάννης Γιαρέντης, εξέφρασε την ανησυχία του για τις επιπτώσεις που έχουν οι αναταράξεις της Αγοράς Εξισορρόπησης στη βιωσιμότητα του Ειδικού Λογαριασμού των ΑΠΕ
«Βάζουμε μια επικίνδυνη νότα στη βιωσιμότητα του ΕΛΑΠΕ» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η ΡΑΕ θα πρέπει να προχωρήσει σε διορθώσεις στην λειτουργία της Αγοράς Εξισορρόπησης και μάλιστα αναδρομικά.
Επίσης, σημείωσε ότι δεν πρέπει να διακινδυνεύσουμε την επενδυτική ασφάλεια στον τομέα των ΑΠΕ για τα επόμενα χρόνια».
Ο κ. Γιαρέντης απέδωσε τα προβλήματα στην βιασύνη να λειτουργήσει η Αγορά Εξισορρόπησης χωρίς προηγούμενες δοκιμές σε πραγματικό χρόνο, αλλά εξέφρασε την αισιοδοξία ότι τα προβλήματα είναι πίσω μας.
Τέλος, σημείωσε ότι χρειάζεται αυτόματος μηχανισμός διόρθωσης της Αγοράς και ότι δεν πρέπει να επιδιωχθεί η αντιμετώπιση στρεβλώσεων με την δημιουργία νέων.
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση