Για τις προοπτικές της Κρήτης και τον ρόλο της στη συνδεσιμότητα ως κόμβος δεδομένων, τον αυξημένο ανταγωνισμό στον κλάδο των Data Centers αλλά και τα σχέδια της Digital Realty στην Ελλάδα, μίλησε στο mononews.gr ο Αλέξανδρος Μπεχράκης Managing Director της Digital Realty Ελλάδας.

H Digital Realty την περασμένη Τρίτη, εγκαινίασε το νέο της data center στο Ηράκλειο της Κρήτης, το Her1 με ισχύ 1MW, το οποίο, όπως δήλωσε ο κ. Μπεχράκης στόχος είναι την επόμενη τετραετία, να μεγαλώσει και να φτάσει τα 6,5MW. Ταυτόχρονα όμως, η Digital Realty έχει στραμμένο το ενδιαφέρον της στην ολοκλήρωση του 4ου Data Center της εταιρείας στην Αθήνα (Ath4), που τέλος του χρόνου αναμένονται τα εγκαίνια, αλλά και στις εργασίες που θα βάλουν μπροστά την κατασκευή του Ath5.

1

Παράλληλα ο κ. Μπεχράκης μίλησε και για τις επενδύσεις που γίνονται στο πεδία των Data Centers από μεγάλους παίκτες όπως η Microsoft, η Data4 ή η ΔΕΗ. Τονίζοντας ότι η Digital Realty είναι ο μεγαλύτερος παίκτης στην Ελλάδα και τον κόσμο και πως δεν ακολουθεί κανέναν, χωρίς όμως να λέει ότι είναι απαραίτητο και οι άλλοι να ακολουθούν την DR.

«Εγώ πιστεύω ότι κάποιες από τις επενδύσεις που ανακοινώνονται, σε κάποιο βαθμό, μικρότερο όμως από τα νούμερα που αναφέρονται, θα γίνουν. Εμείς όταν έχουμε κάτι καινούριο θα το ανακοινώσουμε και θα το κάνουμε κρίνοντας στο επίπεδο του τι χρειάζεται η αγορά και τι μπορούμε να δώσουμε στην αγορά» επισημαίνει.

Όσον αφορά τη στόχευση για νέες επενδύσεις, ο κ. Μπεχράκης αναφέρει ότι «κοιτάζουμε τα πάντα για νέες επενδύσεις, δεν υπάρχει όμως κάτι ανακοινώσιμο ούτε άμεσο πλάνο, τώρα σκέφτομαι το Ath4 και το Ath5. Στην Κρήτη θέλω να αναπτυχθώ πάρα πολύ γρήγορα και ελπίζω η τοπική κοινωνία και οικονομία να στηρίξει την προσπάθεια. Το να πετύχει η Κρήτη είναι δυνητικό game changer για όλη την Ελλάδα και την Βαλκανική» καταλήγει.

Οι προοπτικές της Κρήτης ως κόμβος δεδομένων

«Εμείς ακολουθούμε τους πελάτες μας, όλα αυτά τα χρόνια έχουμε ένα όραμα και θέλουμε να δούμε ποιες είναι οι ανάγκες της αγοράς που είναι η διασύνδεση των θαλάσσιων καλωδίων και η διασύνδεση της enterprise αγοράς της Κρήτης. Δουλέψαμε σε ένα πλάνο και το ακολουθούμε» επεσήμανε.

Όσον αφορά την αρχική δυναμική του Data Center στο Ηράκλειο που είναι 1MW αλλά και για την επέκταση στα 6,5MW, ο κ. Μπεχράκης είπε ότι «βάσει του πλάνου που σχεδιάσαμε κρίναμε ότι ήταν καιρός να κάνουμε αυτό το data center στους χρόνους που είχαμε πει ότι θα το κάνουμε, έχοντας τη δυνατότητα να επεκταθούμε κατά βούληση, μπορεί να είναι σε 1,5 χρόνο ή 4 αυτό θα εξαρτηθεί. Σε ένα κόσμο που αλλάζει πρέπει να είμαστε έτοιμοι να προσαρμόσουμε το μέγεθος του data ceneter τις ανάγκες και στο μέγεθος που χρειάζεται, ίσως και γρηγορότερα από 4 χρόνια». Αυτό όπως είπε, θα εξαρτηθεί από τις ανάγκες των πελατών και τις ανάγκες της αγοράς.

Μιλώντας για το πλάνο της Κρήτης ο Managing Director της DR στην Ελλάδα τόνισε ότι η Κρήτη δεν είναι τεράστια αγορά, οπότε το capacity δεν χρειάζεται να είναι μεγάλο. Το capacity στην Αθήνα που είναι μεγάλη αγορά, για περίπου 14 χρόνια ήταν κάτω από 1 MW. Τα νούμερα προσαρμόζονται ανάλογα με τις ανάγκες της αγοράς».

«Οι μεγάλες επενδύσεις είναι στα υποθαλάσσια, είναι σημαντικό να δημιουργήσεις έναν «μαγνήτη» και να πείσεις μεγάλους παίκτες ώστε να μπουν και να επενδύσουν».

«Τα υποθαλάσσια καλώδια δεν έχουν ανάγκη σε μεγάλα νούμερα capacity, μπορεί να έρθει ένα καλώδια που να θέλει 15-20 KW, δεν υπάρχει περίπτωση να έρθουν 50 καλώδια τα επόμενα 2 χρόνια, οπότε προς το παρόν, η ισχύ του data center είναι παραπάνω από αρκετή για να καλύψουμε τις ανάγκες των πελατών μας» επισημαίνει. «Έχουμε ικανή ισχύ για να καλύψουμε τις τηλεπικοινωνιακές ανάγκες και με το παραπάνω, έχουμε αρκετή ισχύ για να καλύψουμε τις ανάγκες των εταιρειών και οργανισμών της Κρήτης και έχουμε επιπλέον capacity για ανάγκες οι οποίες μπορεί να προκύψουν στο μέλλον. Αν οι ανάγκες αυξηθούν, θα προχωρήσουμε στην επέκταση».

Φυσικά ο κ. Μπεχράκης αναφέρθηκε και στο ταλέντο που υπάρχει στην Κρήτη, τις δομές της, που την κάνουν τόσο σημαντική στις επενδύσεις σε data center και υποθαλάσσια καλώδια.

«Στη Κρήτη υπάρχει καινοτομία στην τεχνολογία και πληροφορική και σε άλλους συγχρόνους τομείς. Υπάρχουν πανεπιστήμια με δυναμικό έρευνας και καινοτομίας και στην τοπική κοινωνία. Όλο αυτό που έχει δημιουργηθεί στην Κρήτη μπορεί να αναπτυχθεί, έχει δυναμική να δημιουργήσει κάτι μεγάλο, το οποίο δεν μπορώ να προβλέψω, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι μόνο θετικά μπορεί να εξελιχθεί. Και είμαστε έτοιμοι να το ακολουθήσουμε».

Ο ανταγωνισμός

Το Athens 5 είναι προχωρημένο, δουλεύουμε ένα τελικό πλάνο, δεν μπορώ να δώσω ακόμα χρονοδιάγραμμα, κάποια στιγμή όταν θα είμαστε έτοιμοι θα επικοινωνήσουμε, είμαστε μια εταιρεία που κάνει αυτά που λέει

«Είμαστε ο leader της αγοράς data centers στην Ελλάδα αλλά και στον κόσμο, ο στόχος μας δεν είναι να ακολουθούμε κάποιον, αλλά ούτε και να ακολουθεί κανένας εμάς» επισημαίνει ο κ. Μπεχράκης σε ερώτηση αναφορικά με το πώς βλέπει τον ανταγωνισμό και τις επενδύσεις από πολλές εταιρείες στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

Εμείς έχουμε να κάνουμε τη δουλειά μας, με βάσει τις δικές μας αναλύσεις για την προοπτική του πελατολογίου μας, των εταιρειών που θεωρούν ότι έχουμε το κατάλληλο «ταίριασμα».

«Δεν κάνουμε όλοι το ίδιο πράγμα. Η Microsoft ή η Google είναι hyperscalers, δίνουν μεταξύ άλλων cloud υπηρεσίες. Εμείς κάνουμε άλλο πράγμα, δίνουμε collocation, monitoring, φυσική ασφάλεια. Οπότε δεν μπορούμε να πούμε για ανταγωνισμό» τονίζει.

«Διεθνώς αυτοί οι πάροχοι είναι πελάτες μας, έχουμε σχέσεις με όλους, με διαφορετικές μορφές, διεθνώς έχουμε πελάτες hypercalers. Γι αυτό και δεν το θεωρώ ανταγωνιστικό. Όλοι μαζί βοηθάμε να μεγαλώσει αυτή η αγορά».

Όσον αφορά τις επενδύσεις που έχουν ανακοινωθεί, ο κ. Μπεχράκης θεωρεί ότι δεν θα πραγματοποιηθούν στον βαθμό που έχουν ανακοινωθεί. «Περιμένουμε πράγματα αλλά θεωρώ ότι θα γίνουν λιγότερα πράγματα από αυτά που ανακοινώνονται, δεν είναι σωστό να κάνεις κάτι που δεν χρειάζεται κανείς, ή να το κάνεις πρώτος και πιο νωρίς».

Για Digital Realty-Lamda Hellix

Φυσικά, μας μίλησε και για την μετάβαση μετά την εξαγορά της Lamda Hellix, με πρόεδρο, βασικό μέτοχο και CEO τότε τον Απόστολο Κάκκο, αλλά και το τι είδαν οι Αμερικάνοι στην εταιρεία τότε και προχώρησαν στην εξαγορά.

«Το 2020 μόλις είχαμε αρχίσει να βλέπουμε φως στο τούνελ μετά την κρίση, εμείς ως Lamda Hellix δεν αντιμετωπίσαμε τόσο μεγάλο πρόβλημα γιατί αναπτυσσόμασταν μέσα στην κρίση, αλλά προφανώς και παρασυρθήκαμε, δεν βρίσκαμε ευκολά πελάτες» θυμάται ο κ. Μπεχράκης, ο οποίος ήταν υψηλόβαθμο στέλεχος της Lamda Hellix (πρώην Digital Realty Ελλάδας).

«Ανοίξαμε το Ath2 εν μέσω capital controls, είχαμε μεγάλες προδιαγραφές, ωστόσο δεν μας «έβλεπαν» οι μεγάλοι πελάτες, με το ζόρι να είχαμε πάρει 2-3 ξένους πελάτες. Μεγαλώσαμε κυρίως με τους Έλληνες, γιατί τότε οι ελληνικές εταιρείες έκαναν focus στο core business τους. Οι ξένοι είδαν μια εξωστρέφεια, μια Ελλάδα που ήθελε να φύγει από την κρίση, μια κυβέρνηση πιο φιλοεπενδυτική.

Η DR είναι μια εταιρεία υποδομών, δεν είναι μια εταιρεία που επενδύει για να πάρει τα χρήματα σε 2 χρόνια, νομίζω με διορατικότητα είδαν νωρίτερα από άλλους ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να κάνει step up και έχει αλλάξει ρότα. Είδαν στη Lamda Hellix μια εταιρεία ευρωπαϊκών προδιαγραφών, για αυτό και επένδυσαν.

Διαβάστε επίσης:

Digital Realty: Χαρτογραφεί την αγορά για νέες επενδύσεις σε Data Centers στην Ελλάδα

Γιώργος Στάσσης: Νέο ρόλο αποκτά η ΔΕΗ με το Mega Data Center – Θα ηγηθεί στη σύγκλιση τεχνολογίας και ενέργειας

Η μάχη στις τηλεπικοινωνίες μετά την είσοδο της Volton και οι κινήσεις της ΔΕΗ