Ακόμη ένα έτος με πτώση στα κέρδη της προέβλεψε η Bayer, ενώ προς το παρόν δεσμεύεται να φέρει βελτιώσεις στους τρεις κλαδους της -τα φαρμακευτικά προϊόντα, την υγεία και τη γεωργία- και όχι να τα αποσχίσει από την εταιρεία, όπως είχε αρχικά ανακοινώσει.

Ειδικότερα, ο φαρμακευτικός κολοσσός ανέφερε ότι τα βασικά του κέρδη ενδέχεται να μειωθούν έως και 5,10 ευρώ (5,53 δολάρια) ανά μετοχή το 2024 από 6,39 ευρώ πέρσι, χαμηλότερα από ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές.

Τα EBITDA μειώθηκαν κατά 13% στα 11,7 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ και οι πωλήσεις αναμένεται επίσης να είναι μειωμένες.

Οι προοπτικές για νέα πτώση προκύπτουν ως αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων χαμηλών τιμών για τα γεωργικά προϊόντα και του ανταγωνισμού που αντιμετωπίζουν τα κορυφαία φάρμακά της.

Στο κενό και πάλι οι προσπάθειες του Anderson

Η δυσοίωνη πρόβλεψη είναι ένα ακόμη πλήγμα για τις προσπάθειες του Διευθύνοντος Συμβούλου του φαρμακευτικού κολοσσού, Bill Anderson, ο οποίος εδώ και καιρό, προσπαθεί να δει πώς να αυξήσει την αξία της εταιρείας.

Στην προσπάθειά του αυτή, εξέταζε και το ενδεχόμενο απόσχισης είτε του τμήματος Consumer Health είτε του τμήματος Crop Science του διαφοροποιημένου ομίλου, αποκλείοντας όμως τη διάσπαση στα τρία.

Η γερμανική εταιρεία θα επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση τεσσάρων «προβληματικών τομέων» -το χρέος, τις δικαστικές διαμάχες, τη γραφειοκρατία και τη λήξη των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας φαρμάκων της- προτού εξετάσει αλλαγές στο επιχειρηματικό της μοντέλο με την ονομασία «Dynamic Shared Ownership», δηλώνει ο Anderson.

Μάλιστα, έχει τονίσει στο παρελθόν ότι: «Προτεραιότητά μας είναι να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις μας, να ενισχύσουμε την απόδοση και να δημιουργήσουμε στρατηγική ευελιξία».

Η εταιρεία έχει επίσης περικόψει χιλιάδες θέσεις εργασίας.

«Βαρίδι» το Roundup

Ο Anderson προσπαθεί να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη των επενδυτών, καθώς απομακρύνθηκαν λόγω των δικαστικών περιπετειών που έχουν προκύψει  για το φυτοφάρμακο Roundup, τις οποίες η Bayer “κληρονόμησε” με την εξαγορά της Monsanto για 63 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η συγκεκριμένη συμφωνία, “βάρυνε” την εταιρεία με ένα τεράστιο χρέος από χιλιάδες αγωγές, οι οποίες ισχυρίζονται ότι το Roundup – ένα προϊόν της Monsanto – προκάλεσε καρκίνο σε κάποιους ανθρώπους που το χρησιμοποίησαν.

Ωστόσο, ο Anderson χαρακτήρισε το ζιζανιοκτόνο «ασφαλές» και «απαραίτητο», επισημαίνοντας ότι η μη διαθεσιμότητά του, θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των αγροτών.

Προχώρησε ακόμη στη μεγαλύτερη μείωση μερίσματος στην ιστορία της (κατά 95%), ενώ πρότεινε τρεις νέους ανεξάρτητους υποψηφίους για το διοικητικό συμβούλιο, συμπεριλαμβανομένου του ακτιβιστή επενδυτή Jeffrey Ubben.

Υπενθυμίζεται ότι πέρσι το καλοκαίρι, αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις για τα κέρδη, κυρίως λόγω των δυσοίωνων προοπτικών στα τμήματα crop science και φαρμακευτικών προϊόντων, οι οποίες άσκησαν παράλληλα πιέσεις στην μετοχή.

Διαβάστε επίσης: 

Bayer: Αντιμέτωπη με νέο πρόστιμο «μαμούθ» $2,25 δισ. – Βουτιά 6% για τη μετοχή

ΔΑΑ: Άλμα 18,4% στην επιβατική κίνηση τον Φεβρουάριο

Noval Property: Καθαρά κέρδη 64,6 εκατ. ευρώ για το 2023