Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Bavarian Nordic: Ευρωπαϊκή χώρα παρήγγειλε εμβόλια για την ευλογιά των πιθήκων (mpox) – Άλμα για τη μετοχή

Πολ Τσάπλιν, Διευθύνων Σύμβουλος της Bavarian Nordic,

Πολ Τσάπλιν, Διευθύνων Σύμβουλος της Bavarian Nordic, (Πηγή: bavarian-nordic.com)

Εκτινάχθηκε πάνω από 12% στις πρωινές συναλλαγές της Πέμπτης, η μετοχή της δανέζικης εταιρείας βιοτεχνολογίας Bavarian Nordic, αφού ανακοίνωσε κέρδη άνω του αναμενομένου, αποκαλύπτοντας παράλληλα μια παραγγελία εμβολίων για την ευλογιά των πιθήκων (mpox) από μια ευρωπαϊκή χώρα που δεν κατονόμασε.

Ειδικότερα, η Bavarian Nordic ανέφερε έσοδα β’ τριμήνου 1,43 δισ. κορώνες Δανίας (213 εκατ. δολάρια) και λειτουργικά κέρδη 420 εκατ. κορώνες, πάνω από τις προσδοκίες των αναλυτών, σύμφωνα με το Reuters.

Επιπλέον, σε χθεσινή της ανακοίνωση, η εταιρεία σημείωσε ότι έχει κάνει συμφωνία για προμήθεια 440.000 δόσεων εμβολίου κατά του «mpox» σε μια ευρωπαϊκή χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε διεθνές επίπεδο για την ευλογιά τύπου «mpox» ή αλλιώς «ευλογιά των πιθήκων» που εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς στην Αφρική προσβάλλοντας κυρίως γυναίκες και παιδιά.

Ωστόσο, αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) υπογράμμισε τη Δευτέρα ότι η mpox, ανεξαρτήτως αν πρόκειται για το νέο ή το παλιό στέλεχος της ασθένειας, δεν είναι η νέα covid καθώς οι αρχές γνωρίζουν πώς να ελέγξουν την εξάπλωσή της.

Την ίδια στιγμή, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Bavarian Nordic, Πολ Τσάπλιν, αναφέρει ότι αυτή η παραγγελία σηματοδοτεί μια αυξανόμενη αναγνώριση από ορισμένες χώρες, της ανάγκης για μεγαλύτερη ετοιμότητα από το τελευταίο ξέσπασμα.

«Από το τελευταίο ξέσπασμα του mpox το 2022/23, η Bavarian Nordic έχει δημιουργήσει μια ισχυρή στρατηγική συνεργασία με ορισμένες αρχές, που έχουν αναγνωρίσει την ανάγκη να βελτιώσουν την ετοιμότητά τους κατά του ιού», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι η εταιρεία εξακολουθεί να έχει την ικανότητα να προμηθεύσει έως και 10 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, δύο εκατομμύρια από τις οποίες θα είναι διαθέσιμες κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους.

Όλα τα εμβόλια στο πλαίσιο της σύμβασης για την παραγγελία των 440.000 δόσεων θα παραδοθούν το 2024, ανεβάζοντας τη συνολική αξία των συμβάσεων στον τομέα Δημόσιας Ετοιμότητας κοντά στα 3 δισεκατομμύρια κορώνες Δανίας, σύμφωνα με την εταιρεία.

Ως εκ τούτου, η Bavarian Nordic επισημαίνει ότι θα μπορούσε να ανεβάσει τον πήχη για τα κέρδη και έσοδα του έτους σε 1,35 κορώνες Δανίας και περίπου 5,3 δισ. αντίστοιχα.

Διαβάστε επίσης: 

Ταϊλάνδη: Εντοπίστηκε κρούσμα της mpox στη χώρα – Ευρωπαίος ο ασθενής

ΠΟΥ: Η mpox δεν είναι η νέα covid, δήλωσε στέλεχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

mpox (πρώην ευλογιά των πιθήκων): Πρώτο κρούσμα στις Φιλιππίνες – Το στέλεχος του ιού μένει να εξακριβωθεί