Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Εθνική τράπεζα: Κούρεμα στις προνομιούχες μετοχές

Εθνική Τράπεζα

Στα πλαίσια της εφαρμογής των μέτρων κατανομής βαρών (burden sharing) πριν τη χορήγηση κρατικής ενίσχυσης, οι προνομιούχες μετοχές του Δημοσίου, αξίας 1,35 δισ. ευρώ, μετατρέπονται σε νέες κοινές μετοχές Εθνικής Τράπεζας, με κούρεμα επί της ονομαστικής αξίας που ξεπερνά το 70%. Πιο συγκεκριμένα, χθες το βράδυ εκδόθηκε η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, με την οποία καθορίζεται ο συντελεστής μετατροπής για τις προνομιούχες μετοχές του Δημοσίου και τα λοιπά κεφαλαιακά μέσα, οι κάτοχοι των οποίων δεν τα αντάλλαξαν οικειοθελώς κατά τη διαδικασία της κατανομής βαρών (burden sharing) στην Εθνική Τράπεζα.

Η ΠΥΣ προβλέπει ότι οι προνομιούχες μετοχές του Δημοσίου μετατρέπονται σε κοινές μετοχές με κούρεμα επί της ονομαστικής αξίας της τάξεως του 75%.

Στο 30% της ονομαστικής τους αξίας μετατρέπονται σε κοινές μετοχές οι προνομιούχες μετοχές Αμερικής και άλλα κεφαλαιακά μέσα της ίδιας κατηγορίας.

Αντίθετα χωρίς κούρεμα αλλά με λήψη δεδουλευμένων τόκων μετατρέπονται υποχρεωτικά σε μετοχές οι εναπομείνασες 750 χιλ. ομολογίες κύριας εξασφάλισης.

Μόνο κατόπιν της εφαρμογής του burden sharing που προβλέπει ο 3864/2010, όπως ισχύει, είναι δυνατόν το ΤΧΣ να παράσχει κρατική ενίσχυση μέσω κοινών μετοχών (25%) και Υπό Αίρεση Μετατρέψιμων Ομολογιών (ή «CoCos»).