«Είμαι από τα Φιλιατρά, παιδί πολύτεκνης οικογένειας βιοπαλαιστών. Είμαι ο Μπάμπης Βωβός, το όγδοο παιδί αυτής της φτωχής οικογένειας και δούλεψα σκληρά για να φτάσω μέχρι εδώ». Είναι τα λόγια που άκουγαν συχνά οι δημοσιογράφοι που έσπευσαν να πάρουν συνέντευξη ή μια δήλωση από τον εμβληματικό κατασκευαστή, τον βασιλιά του real estate για τρεις δεκαετίες.

Ο θάνατός του στις 13 Ιουλίου ήταν αθόρυβος, κανείς δεν έμαθε τίποτε, παρά μία εβδομάδα αργότερα από μια ανακοίνωση σε εφημερίδα από την οικογένεια.

1

Αθόρυβος θάνατος μιας θορυβώδους ζωής, όχι επειδή ο ίδιος το επεδίωκε. Αλλά γιατί οι δουλειές του, τα κτίριά του, τα project που ολοκλήρωσε και εκείνα που δεν τα κατάφερε, ήταν μόνιμο θέμα συζήτησης στους κύκλους του real estate.

Οι γυάλινοι ουρανοξύστες μισήθηκαν όσο λίγα κτίρια καθώς πολλοί είπαν ότι τα «Βωβοκτίρια» εξυπηρετούσαν τα οικονομικά και επιχειρηματικά δεδομένα του ιδιοκτήτη, αλλά αλλοίωσαν την αισθητική (αν είχε ποτέ) της Αθήνας. Κυρίως των βορείων προαστίων και της Λεωφόρου Κηφισίας, της «βασίλισσας» της κτηματαγοράς.

Το Atrina, το Agora, το Polis, το Monumental Plaza ήταν τα τέσσερα πρώτα μεγάλα έργα του Μπάμπη Βωβού εκεί στα χρόνια της Αλλαγής του ΠΑΣΟΚ. Και στη συνέχεια ακολούθησαν κι άλλα εμπορικά ακίνητα, malls, κατοικίες, γραφεία.

Πολλές οι ιστορίες που συνοδεύουν τον Μπάμπη Βωβό. Σκληρός επιχειρηματίας και άνθρωπος, δεινός διαπραγματευτής και πωλητής ακινήτων, πανέξυπνος και με εξαιρετικά καλές σχέσεις με τους ανθρώπους της εξουσίας και της Εκκλησίας.

Αλλά ταυτόχρονα κι ένας επιχειρηματίας που δεν κατάλαβε ότι η κρίση στην Ελλάδα ερχόταν ακάθεκτη μετά το 2004 κι αντί να κρατήσει άμυνες βγήκε επιθετικά… για να τα χάσει όλα.

Πολλές οι ιστορίες που τον συνοδεύουν. Άλλες αληθινές, άλλες αστικός μύθος. Για παράδειγμα, όσοι έκαναν ρεπορτάζ real estate στα χρόνια της παντοκρατορίας του ήξεραν τον μύθο ότι σε ένα από τα κτίρια στο Μαρούσι, μάλλον στο Monumental, ο Μπάμπης Βωβός είχε φτιάξει ένα… μνημείο, έναν τάφο, τον δικό του τάφο και είχε δώσει εντολή να ταφεί εκεί. Κάτω από τα δημιουργήματά του.

 

Με το γιο του, Άρη Βωβό

 

Ηταν επίσης σκληρός πατέρας κυρίως για τον γιο του Άρη, που ήθελε να τον βάλει από νωρίς στη δουλειά, αλλά ο τελευταίος ξέφευγε κάνοντας μια πολυτάραχη ζωή.

Σε μια από τις συναντήσεις του με δημοσιογράφους, όταν ο Μπάμπης Βωβός ανέλυε τα έργα που ετοίμασε, τόλμησε να πάρει το λόγο ο Άρης, ο γιος του και αμέσως ο σκληρός «πάτερ φαμίλιας» είπε μπροστά σε όλους. «Άρη σταμάτα, τώρα μιλάω εγώ», αφήνοντας άναυδους τους πάντες με τον τρόπο του.

Ο Μπάμπης Βωβός στα 91 χρόνια που έζησε είδε πώς είναι η ζωή με τα σκαμπανεβάσματά της.

Από φτωχόπαιδο μιας επαρχιακής πόλης, πολιτικός μηχανικός στο Πολυτεχνείο, συνέταιρος σε μια μικρή τεχνική εταιρεία που ασχολούταν με τα ακίνητα της Μυκόνου, ιδρυτής της εταιρείας «Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική» το 1974, ιδιοκτήτης ενός χαρτοφυλακίου ακινήτων που λίγα χρόνια πριν από την κατάρρευση είχε αξία πάνω από 1,2 δις ευρώ σε τιμές πριν από 20 χρόνια.

Εζησε τη φτώχεια των παιδικών χρόνων, τη βιοπάλη για να γίνει μεγάλος, την αναγνώριση ως ένας από τους ισχυρότερους εργολάβους, τον πλούτο και τη δόξα και τελικά την απαξίωση.

Χρέη, πλειστηριασμοί, συλλήψεις και κράτηση στη φυλακή, απομόνωση και τελικά ο αθόρυβος θάνατος χωρίς τυμπανοκρουσίες. Πλήρης ημερών αλλά με ημέρες πικρές αλλά και ημέρες δοξασμένες.

Ο Μπάμπης Βωβός, αν και πάμπλουτος κάποια περίοδο, δεν είχε υιοθετήσει ένα χλιδάτο life style. Σε αντίθεση με τον γιο του Άρη, αλλά και τις κόρες του Τριήρη και Ναταλία, που ζούσαν σαν παιδιά ενός πλούσιου πατέρα που τα βρήκαν όλα έτοιμα.

Ειδικά ο Άρης Βωβός ήταν πάντα ο bon vivant νέος της εποχής του, που σπατάλησε εκατομμύρια για να γίνει ένας από τους κορυφαίους και γνωστούς οδηγούς αγώνων (ο έτερος ήταν ο Τζίγγερ – Γιάννης Βαρδινογιάννης). Αλλά και με ακριβά γούστα, ταξίδια σε εξωτικούς προορισμούς, πανάκριβα γιοτ και πάρτι που άφησαν εποχή.

Ο πατέρας τους, ο εμβληματικός κατασκευαστής σκεφτόταν μόνο τη δουλειά, τα κτίρια, είχε τετράγωνο μυαλό και λογική που είχε μόνο τις business στην πρώτη γραμμή.

Και γι’ αυτό δεν υιοθέτησε ποτέ το στυλ του νεόπλουτου, δεν ενόχλησε ποτέ με τον τρόπο ζωής του, όσο με τη δουλειά του.

Με τα γυάλινα κτίριά του που έφερε ως ιδέα από τις αμερικανικές μεγαλουπόλεις και που με τη βοήθεια του διάσημου αρχιτέκτονα Ι. Βικέλα, τα έκανε πραγματικότητα και στην Αθήνα.

Είχε φανατικούς φίλους, αλλά και πολλούς εχθρούς που τον κατηγόρησαν για τις αγαστές σχέσεις του με την Εκκλησία και με τους εκάστοτε υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ.

Εκμεταλλεύτηκε τη μεταφορά συντελεστή δόμησης για να κτίσει τα πανύψηλα κτίρια και να δομήσει τα τελευταία «φιλέτα» της Λ. Κηφισίας και αργότερα των νοτίων προαστίων.

Κι έμελλε από την πηγή των χρημάτων που έβγαλε, και ήταν πολλά, τα κτίρια δηλαδή, να καταστραφεί κιόλας.

Από το 2009, όταν και η Ελλάδα έμπαινε στη δίνη μιας πολυετούς κρίσης, ο Μπάμπης Βωβός άρχισε να έχει οικονομικά προβλήματα.

Αλλά το τελειωτικό χτύπημα ήρθε όταν αποφάσισε να μετατρέψει σε σύγχρονη γειτονιά τον «σκουπίδοτοπο» της Αθήνας, τον Βοτανικό. Πήρε δάνεια και θέλησε να κτίσει ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα στα Βαλκάνια, συνδυάζοντάς το με το γήπεδο του Παναθηναϊκού.

Το έργο μπλόκαρε στο ΣτΕ, αν και μισοτελειωμένο, τα χρέη άρχισαν να γίνονται βουνό, νέες δουλειές ο Βωβός δεν έπαιρνε και πλέον η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο.

Η πανίσχυρη Διεθνής Τεχνική, η οποία είχε μπει και στο Χρηματιστήριο, κατέρρευσε. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2011 οι βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις του ομίλου έφταναν τα 223 εκατ. ευρώ και το σύνολο των υποχρεώσεων του ξεπερνούσαν τα 873 εκατ. ευρώ.

Λογικό, ένα χρόνο μετά να κατατεθεί αίτηση πτώχευσης και να αρχίσουν να πωλούνται τα κτίριά του ή να βγαίνουν σε πλειστηριασμό.

Οι πανύψηλοι ουρανοξύστες στα βόρεια προάστια, το κτίριο της Λ. Συγγρού που στέγαζε τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας και τώρα είναι εκεί το Mega, το κτίριο της ΕΛΦΙΝΚΟ, το κτίριο στο κτήμα Θων στη συμβολή της Λ. Κηφισίας με τη Λ. Αλεξάνδρας, μια μοναδική έκταση 62 στρεμμάτων στην Πούντα Ζέζα Σουνίου, όπου ήθελε να φτιάξει πολυτελείς βίλες, το ημιτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα Stella Maris στον Γαλατά.

 

Το κτίριο Atrina, η Giant του Μπάμπη Βωβού

 

Ακόμη και το πολυτελέστατο σκάφος του, το Maria Pia, 42 μέτρων, πουλήθηκε στον Ανδρέα Στέγγο αντί 11 εκατ. ευρώ. Αλλά και το σπίτι του Μπάμπη Βωβού στο Ψυχικό είχε την ίδια τύχη.

Το οικόπεδο όπου ανεγέρθηκε η βίλα της οικογένειας Βωβού βρίσκεται σε ειδυλλιακό σημείο του Παλαιού Ψυχικού και αποκτήθηκε το 1969 με έκταση 1.053,61 τ.μ. και με σπίτι 650 τ.μ. Δέντρα περιποιημένα και πράσινα όλες τις εποχές, πισίνα, μπαρ, μπάνιο, διάδρομοι και ράμπες, παρτέρια με λουλούδια πάντα ανθισμένα, υπόγειο λουξ, βρίσκονται στο οικόπεδο για να οδηγούν στο ισόγειο των 250 τ.μ. με χώρο υποδοχής, χειμωνιάτικο και θερινό καθιστικό, μπάνια, κουζίνα, τραπεζαρία.

Στον πρώτο όροφο, ανάλογων τετραγωνικών με το ισόγειο, βρίσκονται έξι καλόγουστες και φωτεινές κρεβατοκάμαρες, τρία μπάνια, άνετο καθιστικό και σκεπαστές βεράντες με θέα σαν πίνακες ζωγραφικής εξαίσιους.

Η συγκεκριμένη βίλα είχε βγει πάλι σε πλειστηριασμό στις 13 Δεκεμβρίου 2017 στο Ειρηνοδικείο Χαλανδρίου με επισπεύδουσα την Alpha Bank και τιμή εκκίνησης τα 2,56 εκατ. ευρώ, αλλά εκείνη ημέρα, ο συμβολαιογραφικός σύλλογος είχε αποφασίσει αποχή και έτσι δεν πραγματοποιήθηκε.

Η σύλληψή του τον Νοέμβριο του 2012 για χρέη προς το Δημόσιο, οι οικονομικές δυσκολίες και ο κίνδυνος να χάσει την εκπληκτική κατοικία του Ψυχικού όπου διαμένει τον επηρέασαν ψυχολογικά, χωρίς να μείνει αλώβητη και η υγεία του. Αυτή την περίοδο ελάχιστοι άνθρωποι έρχονται σε επαφή μαζί του πέρα από τα παιδιά του.

Η ιστορία του Μπάμπη Βωβού

Πριν από μερικά χρόνια το mononews είχε γράψει: Ο Μπάμπης Βωβός ήταν το όγδοο παιδί μιας φτωχής οικογένειας από τα Φιλιατρά Μεσσηνίας.

Ο πατέρας του ήθελε να τον κάνει αγροφύλακα, ή κάτι που να θέλει έξοδα στις σπουδές και να χει σίγουρα εισοδήματα. Εκείνος, δε χωρούσε σε αυτό το όνειρο. Έδωσε εξετάσεις, πέρασε και σπούδασε στο Πολυτεχνείο, στο τμήμα των πολίτικων Μηχανικών, στις αρχές της δεκαετίας του ’50.

Έπιασε αμέσως δουλειά σ’ ένα τεχνικό γραφείο κι εκεί γνωρίστηκε με δύο Μυκονιάτες εργολάβους μπετόν, τους Γιάννη Ζουγανέλη και Παναγιώτη Φαμέλη, με τους οποίους θα συνεργαζόταν αργότερα στην ίδρυση εταιρείας, που θα του απέφερε τα πρώτα, πολύ καλά κέρδη.

Ήταν η εποχή, η δεκαετία του ’60, που όλη η Αθήνα οικοδομούνταν κι έτσι το βάπτισμα του πυρός θα ήταν απολύτως επιτυχημένο για τον νέο πολιτικό μηχανικό και επιχειρηματία, που αντιλήφθηκε αμέσως τις μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης του real estate.

Το 1963, στο μεταξύ, θα παντρευόταν με την αγαπημένη του σύντροφο, Μαίρη, με την οποία απέκτησαν τρία παιδιά, τον Άρη, την Νάταλι και την Άντα.

Από τα ονόματα των παιδιών του έδωσε το όνομα και στον πρώτο γυάλινο ουρανοξύστη του, το Atrina.

Το 1974, έχει ιδρύσει τη δική του εταιρεία, φτιάχνοντας το πρώτο κτίριο των γραφείων του στη λεωφόρο Κηφισίας 32, για το οποίο θεωρούσε πως έκανε όλα τα δυνατά λάθη μαζεμένα.

Ήταν και το πρώτο γυάλινο κτίριο που έφτιαξε. Τότε ταξίδευε συνεχώς και γέμιζε εικόνες, άποψη για γραμμές και αρχιτεκτονικά τοπία. Τη δεκαετία του 80 υλοποιεί το όνειρο του, να κάνει την λεωφόρο Κηφισίας, Μανχάταν και  φτιάχνει, από το 1977, τον πρώτο ουρανοξύστη αλά USA των βορείων προαστίων, το «Atrina Center», σε συνεργασία με Έλληνες, Αμερικανούς και Ιταλούς αρχιτέκτονες. Ακολουθούν τα εμπορικά συγκροτήματα του «Agora» και «Polis» και το κομψό «Monumental Plaza». Γυάλινοι όγκοι, ισορροπίες, επιβολή, σκούρα χρώματα, αντικατοπτρισμοί!

Η μεταφορά του συντελεστή δόμησης θα του επιτρέψει να δημιουργήσει μια αυτοκρατορία.

 

Με τη σύζυγό του Μαίρη

 

Τότε στην Κηφισίας δέσποζαν τα κτίριά του, τα οποία ξεχώριζαν και οι θεόρατες ταμπέλες με  το όνομά του. Και ήταν τότε, λοιπόν, που η λεωφόρος ονομαστέ Βωβούπολη, Βωβοστάν και Βωβοκιστάν.

Εργασιομανής, αποφασισμένος να καταφέρει, ακούραστος, καθολου κοσμικός, παντρεύτηκε την Μαίρη και απόκτησαν τρία παιδιά, τους κοσμικούς Άρη και την Άντα και την αθόρυβη και μετρημένη Ναταλία.

Η δεκαετία του ’90 υπήρξε, έτσι, η πιο δραστήρια και προσοδοφόρα περίοδος για την εταιρεία του Βωβού. Την ίδια στιγμή, όμως, που καθηγητές στο Πολυτεχνείο, απ’ όπου και ο ίδιος είχε αποφοιτήσει, έδειχναν καταγγελτικά τα δημιουργήματά του ως παραδείγματα προς αποφυγήν.

Φυσικά, αυτό ουδέποτε τον πτόησε. Στο κάτω κάτω, ποιος άλλος πολιτικός μηχανικός πριν απ’ αυτόν είχε βάλει την εταιρεία του στο Χρηματιστήριο, πράγμα που έγινε το 2001. Έτσι, ακόμη κι όταν ο νόμος για την μεταφορά
συντελεστή καταργήθηκε, εκείνος είχε εδραιωθεί πλέον και συνέχιζε ακάθεκτος προς την κορυφή.

Δέκα χρόνια αργότερα η κρίση των ακινήτων και ο δανεισμός των 120 εκατ. από την άλλη για να κατασκευάσει το mall στον Βοτανικό, τον οδηγούν στην κατηφόρα, που κορυφώνεται στα 2012 με αίτηση πτώχευσης.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν τα δεδουλευμένα, ακίνητα έχουν πλειστηριαστεί από τις τράπεζες για αποπληρωμή χρεών, ενώ κορυφώνονται τα προβλήματα της εταιρείας με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Ο εργασιομανής, ακούραστης πολίτικος μηχανικός και κατασκευαστής που ονειρεύτηκε μια γυάλινη κατοπτρική πόλη, δεν είναι πια ο άρχοντας της…

Η αρχή του τέλους δρομολογήθηκε το 2008, όταν και το Συμβούλιο της Επικρατείας έβαλε στον πάγο το τεράστιο πρότζεκτ κόστους 150 εκατ. ευρώ με τη διπλή ανάπλαση της λεωφόρου Αλεξάνδρας και του Βοτανικού, σύμφωνα με το οποίο ο όμιλος του Μπάμπη Βωβού θα έδινε οικόπεδο στον Βοτανικό για να κατασκευάσει το γήπεδο ποδοσφαίρου του Παναθηναϊκού, που θα έφευγε από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας, ενώ  θα δίνονταν στον όμιλο υψηλότεροι συντελεστές δόμησης για το εμπορικό κέντρο που είχε σχεδιαστεί να γίνει δίπλα στο γήπεδο ποδοσφαίρου.

Οι αντιδράσεις κατοίκων και φορέων οδήγησαν το έργο της ανάπλασης στο Συμβούλιο της Επικρατείας και το έργο δεν έγινε, οδηγώντας την  επιχείρηση του Μπάμπη Βωβού στην καταστροφή! Πτώχευση!

Σύλληψη το Νοέμβριο του 2012 για χρέη στο ΙΚΑ, όπου ο άνδρας που έφτιαξε μια αυτοκρατορία με χειροπέδες οδηγήθηκε από το γραφείο του στο Μαρούσι, στο τμήμα της περιοχής! Τελευταίο χτύπημα;

Ο πλειστηριασμός! Το γυαλί γινεται άμμος, ξανά… Η εταιρεία είχε ζημία 80,3 εκατ. ευρώ για το έτος 2011, αρνητικά ίδια κεφάλαια 21,8 εκατ. ευρώ, ληξιπρόθεσμο τραπεζικό δανεισμό  729,2 εκατ. ευρώ, ενώ οι πελάτες της Babis Vovos έχουν 46,9 εκατ. ευρώ ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις.

Το 2012, η εταιρεία «Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική» κατέθεσε αίτηση πτώχευσης, μη μπορώντας να αντεπεξέλθει στα χρέη που είχαν συσσωρευθεί. Όλα τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας, το ημιτελές mall του Βοτανικού, οι πέντε πολυτελείς κατοικίες στη Νέα Ερυθραία, η μεγάλη έκταση στο Σούνιο και άλλα ακόμη, συμπεριλαμβανομένης της ιδιωτικής κατοικίας του Βωβού στο Παλαιό Ψυχικό πέρασαν στις τράπεζες.

Και τότε ήταν που ο Μπάμπης Βωβός είχε συλληφθεί για πρώτη φορά και ήταν από τότε που εμφανίστηκαν τα προβλήματα υγείας στον πάλαι ποτέ ισχυρό άνδρα των κατασκευών.

Το 2020 ο Μπάμπης Βωβός συνελήφθη από στελέχη του τμήματος Αναζητήσεων της Ασφάλειας Αττικής μετά από εισαγγελική παραγγελία για χρέη.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, σε βάρος του τότε 88χρονου επιχειρηματία εκκρεμούσαν δύο καταδικαστικές αποφάσεις για φοροδιαφυγή.

Ο Άρης Βωβός και η χλιδάτη ζωή

Το 2018 το mononews είχε δημοσιεύσει ένα κείμενο για τον γιο του Μπάμπη Βωβού. Πολλά από εκείνα που ίσχυαν τότε, τώρα δεν υπάρχουν καθώς η οικογενειακή περιουσία λιγόστεψε, αλλά δεν στέρεψε…

Ο Άρης Βωβός γεννήθηκε στις 21 Οκτωβρίου 1964 στην Αθήνα και υπήρξε διευθύνων σύμβουλος της Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική. Στην εταιρία εργαζόταν από το 1992, αφού είχε ολοκληρώσει τις σπουδές του στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου.

Είχε αποφοιτήσει από το Βαρβάκειο Πρότυπο Λύκειο. Ο 54χρονος, σήμερα, άνδρας έχει πίσω του μια ζωή που πληροί όλα τα στερεότυπα των πλουσίων των περασμένων ματαιόδοξων δεκαετιών. Αγάπη για γρήγορα αυτοκίνητα, υπήρξε άλλωστε ικανότητος οδηγός ράλι, πανάκριβα, δυσεύρετα πούρα, περιβόητα παιχνίδια στο Καζίνο, γάμος στο Ekali Club, εξωτικά ταξίδια!

Υπήρξε ιδιοκτήτης της αλυσίδας των Costa Coffe που έκλεισαν

Λέγεται πως νοίκιαζε ιδιωτικό αεροσκάφος για να επισκεφθεί  για μια ημέρα τα καζίνο του Λας Βέγκας και επέστρεφε μέσα στο ίδιο 24ωρο. Δημιούργησε τα κλαμπ Liberty, Foggs, Bocca, το εστιατόριο του Ομίλου Βουλιαγμένης Nov Blue και, μαζί με την πρώην σύζυγό του, Βίκυ, το εστιατόριο Calvi στο Κολωνάκι και το Eviana στην Ερέτρια.

 

Ο ραλίστας Άρης Βωβός

 

Με την πρώην σύζυγό του ταξίδευαν στην Καραϊβική, και στα πολυτελή της θέρετρα για τις γιορτές των Χριστουγέννων και του Πάσχα. Λάτρευαν τα μπουζούκια, έκαναν τεράστιους λογαριασμούς σε λουλούδια, ενώ άφηναν παροιμιώδη μεγάλα πουρμπουάρ.

Το δικό του σπίτι βρισκόταν στο Κεφαλάρι και είχε ως πρότυπο ένα ιταλικό, εξαίσιο παλάτι.

Υπήρξε ο μοναδικός Έλληνας που αγόρασε τη γρηγορότερη Porsche παραγωγής που βγήκε ποτέ, την Carrera GT, πληρώνοντας 700.000 ευρώ, ενώ τη συλλογή του συμπλήρωναν μια Ferrari F430 και μια Porsche Cayenne.

Λέγεται, ακόμη, πως η προσωπική του σουίτα στο Καζίνο Λουτρακίου περίμενε τον Άρη τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, ενώ στην πριβέ ρουλέτα των VIPs έβαζε σε μία μόνο μπιλιά ακόμα και 200.000 ευρώ.

Η θαλαμηγός του, «Maria-Pia», που είχε το όνομα της μοναχοκόρης του, ήταν ένα πολυτελές απόκτημα 40 μέτρων, που κόστισε 11 εκατ. ευρώ.

Το πούλησε, ένα μόλις, χρόνο, μετά την αγορά του, στο μισό της αξίας του. Την ίδια τύχη είχαν και τα αυτοκίνητα, εκτός από μια  Cayenne.

Τα επεισόδια της ζωής τους θα μπορούσαν άνετα να γραφτούν σε βιβλίο. Σε ένα από αυτά φημολογείται πως η παρέα του βρισκόταν στη Σαρδηνία, έχοντας νοικιασμένη θαλαμηγό 40 μέτρων, η οποία έδεσε στο Κάπρι.

Όταν τον πληροφόρησαν ότι υπήρχε ένα καταπληκτικό μικρό εστιατόριο, του οποίου τα τραπέζια ήταν μονίμως κρατημένα από τον Αρμάνι, τον Καβάλι και έτερους διάσημους του διεθνούς jet set, ο Άρης χαμογέλασε και τους είπε: «Θα κλείσω τραπέζι για αύριο».

Όταν εκείνος συνάντησε τον μετρ και του ζήτησε τραπέζι, εισέπραξε την απάντηση ότι δεν υπάρχει διαθέσιμο.

Η επόμενη κίνησή του ήταν να βγάλει 1.000 ευρώ από την τσέπη του. Ο μετρ τού είπε ότι δεν υπάρχει τραπέζι, τα 1.000 ευρώ έγιναν 1.500, ύστερα 2.000 και κατόπιν 2.500!

Μόνο όμως όταν έγιναν 3.000 τα ευρώ ο μετρ γύρισε και του είπε τι ώρα θέλει να δειπνήσουν αυτός και η παρέα του την επόμενη μέρα!

 

Ο Άρης Βωβός με τη σύζυγό του

 

Ήταν ο μοναδικός Έλληνας που αγόρασε πριν από δέκα χρόνια τη γρηγορότερη Porsche παραγωγής που βγήκε ποτέ, την Carrera GT, πληρώνοντας το αστρονομικό ποσό των 700.000 ευρώ.

Κατά τι λιγότερα φέρεται να ξόδευε η εντυπωσιακή αδελφή του Άντα, μια extreme προσωπικότητα της κοσμικής Αθήνας, η οποία πλέον είναι άλλος άνθρωπος. Οι εποχές όπου επέστρεφε από την Ιταλία με τριάντα βαλίτσες γεμάτες ψώνια έχουν περάσει ανεπιστρεπτί, όπως και οι νύχτες όπου κατέλυε στο «Hotel de Russie» της Ρώμης. Η μεζονέτα της στο Κεφαλάρι νοικιάστηκε, μεγάλο μέρος της γκαρνταρόμπας της με διάσημες υπογραφές πουλήθηκε, ενώ η ίδια μένει πλέον σε διαμέρισμα και κυκλοφορεί ελάχιστα.

Νύχτες στο Λας Βέγκας

Και για εκείνον εξάλλου οι νύχτες στα καζίνο του Λας Βέγκας έχουν παρέλθει, εκεί όπου σύμφωνα με τον αστικό μύθο μπήκε πριν από πολλά χρόνια στην prive αίθουσα, χώρο στον οποίο κάθε παίκτης πρέπει να παίξει τουλάχιστον 1 εκατ. δολάρια.

Το ζευγάρι μαζί με την κόρη τους Μαρία-Πία κατοικεί σε έπαυλη που παραπέμπει σε παλάτσο της Ιταλικής Αναγέννησης στο Κεφαλάρι, με διακόσμηση που κάποιοι τη χαρακτηρίζουν «κραυγαλέα» ενώ άλλοι μιλάνε για «εξαιρετικής αισθητικής αποτέλεσμα».

Η Άντα Βωβού, το απόλυτο fashion icon

Η Ναταλία Βωβού απέφευγε κάθε κοσμική εμφάνιση και τα φωτογραφικά φλας, σε αντίθεση με την αδελφή, την ωραία Άντα, που υπήρξε απόλυτο fashion icon των περασμένων δεκαετιών, μια δική μας, εγχωρία εκδοχή της Πάρις Χίλτον, που κάθε της έξοδος κοσμούσε όλες τις κοσμικές στήλες των πολλών -τότε- life style περιοδικών.

Προκλητικές εμφανίσεις, ελάχιστα ρούχα, επίσης καπνίστρια πούρων και με αγάπη στα πάρτι, λάτρευε τα ρούχα, ενώ έσπευδε σε όλα τα σημαντικά ντεφιλέ μόδας του κόσμου, φτιάχνοντας μια γκαρνταρόμπα αμύθητης αξίας που δεν προλάβαινε καν να φορέσει.

Λέγεται πως κάποτε στη Μύκονο, διέθεσε 200 χιλιάδες για ψώνια στα μαγαζάκια του νησιού.

Η πόζα της Άντας με την φίλη της Τζένη Χρυσογόνου-Κουμαντάρου στο αεροδρόμιο της Αθήνας με ένα θεόρατο βουνό από αποσκευές μετά την επιστροφή τους από τη Ρώμη, μπορεί να θεωρηθεί ως η απόλυτη εικόνα μιας φευγαλέα μάταιης και κενόδοξης εποχής.

Ζούσε σε ένα φαραωνικό ανάκτορο 1.000 τ.μ. στο Κεφαλάρι, όπου έμενε η ίδια και τα αμέτρητα μοντελάκια της. Ταξίδευε για σπα, χειμερινές διακοπές, εξωτικούς προορισμούς, στα πλέον περιβόητα θέρετρα του πλανήτη.

 

Άντα Βωβού

 

Αργούσε (πολύ) στα ραντεβού γιατί επιμελούνταν κάθε λεπτομέρεια της.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κάποτε ένας διάσημος πλαστικός χειρουργός, σύντροφος της τότε, την περίμενε  να ετοιμαστεί έως 2.30 ώρες με αποτέλεσμα να πηγαίνουν στα καλέσματα μετά τη 1 το πρωί.

Με έναν άλλο σύντροφο πιλότο έκλεισαν μια μαγική απόδραση σε υπερπολυτελές σπα, το πρώτο βράδυ τσακωθήκαν, αναχώρησαν και οι δυο και το θέρετρο έψαχνε ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό.

Τα τελευταία χρονιά δεν κάνει πια καμία κοσμική εμφάνιση. Έκανε μπαζαρ πουλώντας τα σινιέ της ρούχα.

Ζει σε ένα κανονικό, απλό διαμέρισμα. Κάπου κάπου, τη βλέπουν στην Κηφισιά να βγάζει βόλτα τα λευκά της, μικρόσωμα σκυλάκια, αδιάφορη για τα βλέμματα, αλλά πάντα προκλητικά ντυμένη με καυτά σορτς, μπουστάκια, ασημένιες κορδέλες σα στεφάνια στα μαλλιά ή με ψηλοτάκουνες γόβες  και γούνες.

Για την Άντα, το πάρτι δείχνει όχι μόνο να τέλειωσε νωρίς, αλλά και να μη της λείπει πια καθόλου…

Διαβάστε επίσης:

Τράπεζες: Οι τελευταίες εκθέσεις των αναλυτών που αυξάνουν τις τιμές στόχους

Πώς να εξασφαλίσετε αύξηση 250 ευρώ στη σύνταξη σας πριν τα 67

Φωκίων Καραβίας (Eurobank) – Αυστηρό μήνυμα στην Κύπρο: Δεν θα αυξηθεί το τίμημα της δημόσιας πρότασης για την Ελληνική Τράπεζα