Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

«Μπαχαρικά ΛΙΡΑ»: Σε πλειστηριασμό η βιομηχανία στην Παλλήνη που ξεκίνησε από την Κυψέλη το 1959

Περιεχόμενα

Παραμένει στην λίστα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών η «ΛΙΡΑ Α.Ε.», η γνωστή βιομηχανία μπαχαρικών της οικογένειας Λυραράκη.

Συγκεκριμένα, το σφυρί αφορά το ακίνητο της βιομηχανίας μπαχαρικών Λίρα στην Παλλήνη, και πρόκειται να χτυπήσει για τέταρτη φορά στις 20 Νοεμβρίου του 2024, με τιμή εκκίνησης τα 5.866.400,00 ευρώ και επισπεύδουσα τη Παγκρήτια Τράπεζα, ενώ η κατάσχεση έγινε για το ποσό των 500.000 ευρώ, πλέον των τόκων και εξόδων εκτελέσεως.

Πρόκειται για μία από τις ιστορικότερες βιομηχανίες παραγωγής μπαχαρικών στην Ελλάδα, με την ιστορία της να ξεκινά πριν από 65 χρόνια σε ένα σπίτι στην Κυψέλη.

Συγκεκριμένα, το 1959 η οικογένεια του Ιωάννη Λυραράκη άρχισε να πουλάει συσκευασμένα μπαχαρικά από το σπίτι του στη Κυψέλη και έπειτα στα μπακάλικα και περίπτερα της περιοχής και της οδού Πατησίων, τότε που δεν υπήρχαν ούτε καν μίνι μάρκετ ίσως κάποια «έβγα» της εποχής.

Το 1965 η «Λίρα» από οικοτεχνία «μετονομάζεται» σε βιοτεχνία κάνοντας ένα μεγάλο άνοιγμα με την αγορά εξοπλισμού συσκευασίας, ενώ θεωρείται η πρώτη βιοτεχνία μπαχαρικών που φρόντιζε τα προϊόντα της να συσκευάζονται χωρίς να τα αγγίζει ανθρώπινο χέρι.

Προϊόντα όπως κανέλα, βασιλικός, γαρύφαλλο μοσχοκάρυδα και άλλα πολλά αγαπήθηκαν από τις Ελληνίδες νοικοκυρές και τα προϊόντα «Λίρα» απέκτησαν μια μόνιμη θέση στα ντουλάπια των σπιτιών.

Η δημοφιλία των προϊόντων έφερε το 1977 ένα ακόμα μεγαλύτερο βήμα για την οικογένεια Λυραράκη, με την εταιρεία να αποκτά ένα υπερσύγχρονο ιδιόκτητο εργοστάσιο 9.000 τ.μ. στην Παλλήνη Αττικής, το οποίο επέτρεψε στην εταιρεία να επεκτείνει τις δραστηριότητές της πέρα από την επεξεργασία και συσκευασία μπαχαρικών, στις συσκευασίες για λογαριασμό τρίτων μέσα από τα σύγχρονα μηχανήματα συσκευασίας με τα οποία εξοπλίστηκε με σκοπό την εδραίωση της στην Ελληνική αγορά.

Το εργοστάσιο διέθετε έναν εξελιγμένο εξοπλισμό  με σύγχρονα μηχανήματα συσκευασίας με τα οποία μας δίνουν τη δυνατότητα να συσκευάζουμε προϊόντα σε σκόνη, υγρή ή πολτώδη μορφή.

Τα χρόνια που ακολουθούν αναλαμβάνουν οι επόμενες γενιές της οικογένειας Λυραράκη και συγκεκριμένα ο υιός Κωνσταντίνος Λυραράκης και ως γενική Διευθύντρια η κόρη του Ελευθερία Λυραράκη.

Το 2002 η ΛΙΡΑ πιστοποιείται με ISO 9001 και HACCP απαραίτητο όπλο στις βιομηχανίες τροφίμων εν όψει των Ολυμπιακών αγώνων και των προκλήσεών του μέλλοντος και το 2006 γίνεται η πρώτη ελληνική εταιρεία μπαχαρικών που επενδύει στην εγκατάσταση εξελιγμένων βιομηχανικών μηχανημάτων αποστείρωσης προϊόντων διατροφής.

Η νέα τεχνολογία επιτρέπει στην βιοτεχνία να επιτύχει την πλήρη αποστείρωση μπαχαρικών και βοτάνων ώστε να αποφεύγονται οι βλαβερές συνέπειες για την υγεία.

Παρά τις φιλόδοξες προσπάθειες της οικογένειας Λυραράκη για την οικοδόμηση μια πρότυπης και τεχνολογικά πρωτοπόρας βιοτεχνίας, τα χρόνια των διαδοχικών κρίσεων οι αριθμοί για την εταιρεία ήταν αρνητικοί με τις πωλήσεις να μη ξεπερνούν τα 530.000 -680.000 ευρώ ετησίως.

Συγκεκριμένα, με βάση τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις για το 2021, ο τζίρος ανερχόταν στις 521.773 ευρώ με το τελικό αποτέλεσμα να είναι ζημίες ύψους 1,1 εκατ. ευρώ.

Πλέον, το μεγαλύτερο μέρος των εγκαταστάσεων του ακινήτου, συγκεκριμένα κατά τα 2/3 στην Παλλήνη είναι μισθωμένα από την  Περιφέρεια Αττικής για τις υπηρεσίες της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής.

Έως τον Απρίλιο του 2023 ως μοναδικός σύμβουλος-διαχειριστής της εταιρείας εμφανιζόταν ο κ. Ιωάννης Λυραράκης, ενώ στην παρούσα φάση με βάση τα στοιχεία του ΓΕΜΗ έχει συγκροτηθεί προσωρινό Δ.Σ.

Το ακίνητο

Το ακίνητο βρίσκεται σε εκτός σχεδίου περιοχή της Παλλήνης, προς το Πικέρμι, στη θέση «Κάτω Χαρβάτι», στο 17ο χιλιόμετρο της λεωφόρου Μαραθώνος.

Σύμφωνα με τα προσκομισθέντα στοιχεία, πρόκειται για αγροτεμάχιο συνολικής επιφάνειας 6.975 τ.μ.

Εντός του αγροτεμαχίου υπάρχουν διαμορφώσεις όπως ασφαλτοστρώσεις, στέγαστρα, θυρωρείο και λοιπά βοηθητικά κτίρια και είναι περιφραγμένο περιμετρικά με τοιχία από οπλισμένο σκυρόδεμα.

Το κτίριο χτίστηκε βάσει οικοδομικής άδειας του 1976 που αφορούσε ανέγερση νέου ισογείου εργοστασίου μετά διωρόφου κτιρίου γραφείων, συνολικής επιφάνειας 3.100,64τ.μ. (2.394,40 τ.μ. εργοστάσιο και 706,24 τ.μ. γραφεία) καθώς και δεύτερης οικοδομικής άδεις του ίδιου έτους για την προσθήκη Α΄ και Β΄ ορόφων, τμήματος υπογείου και δώματος συνολικής επιφάνειας 5,628,12τ.μ.

Οι επιφάνειες του κτιρίου αναλύονται ως εξής:

Α) Υπόγειο συνολικής επιφάνειας 182,00 τ.μ.

Β) Ισόγειο συνολικής επιφάνειας 2.508,00 τ.μ., εκ των οποίων τα 1.943,00 τ.μ. αφορούν τους χώρους που είναι μισθωμένοι στη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής και τα υπόλοιπα 565 τ.μ. χώρους συσκευαστηρίου.

Γ) Α’ όροφο συνολικής επιφάνειας 2793τ.μ. εκ των οποίων τα 2,617,00τμ αφορούν τους χώρους που είναι μισθωμένοι στην Νομαρχία Ανατολικής Αττικής και τα υπόλοιπα 76,00τμ χώρους συσκευαστηρίου.

Δ) Β΄ όροφο συνολικής επιφάνειας 2467τ.μ. αφορούν τους χώρους που είναι μισθωμένοι στη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής και δώμα συνολικής επιφάνειας 1995,53τ.μ.

Η συνολική επιφάνεια του κτιρίου είναι 9.945,53 τ.μ., με τα 7.027,00 τ.μ. να αφορούν μισθωμένους χώρους στη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής, ως χώροι γραφείων, τα 2.736,53 τ.μ. χώρους εργαστηρίου και κατοικία δώματος και 182 τ.μ. μισθωμένους χώρους στάθμης υπογείου.

Τo κτίριο είναι χωρισμένο σε ανεξάρτητες οριζόντιες ιδιοκτησίες, ενώ βάσει των οικοδομικών αδειών πρόκειται για ενιαίο βιομηχανικό και επαγγελματικό κτίριο.

Όπως διαπιστώθηκε κατά την εσωτερική αυτοψία, δεν υπάρχει σαφής διαχωρισμός των οριζοντίων ιδιοκτησιών όπως αυτές περιγράφονται στους τίτλους ιδιοκτησίας, καθότι έχει γίνει ανακατανομή των χώρων προς εξυπηρέτηση των αντίστοιχων επιχειρήσεων που στεγάζονταν και στεγάζονται στο ακίνητο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εκτίμησης ο φέρων οργανισμός του κτιρίου είναι κατασκευασμένος από οπλισμένο σκυρόδεμα ενώ φαίνεται να βρίσκεται σε αρκετά καλή κατάσταση και πιθανών θα ήταν άμεσα διαθέσιμο για χρήση.

Τα σφυριά

Το πρώτο σφυρί για την οικογένεια Λυραράκη χτύπησε στις 23 Νοεμβρίου του 2023 ωστόσο αναβλήθηκε.

Το επόμενο είχε προγραμματιστεί για τις 13 Μαρτίου του 2024 με τιμή εκκίνησης τα 7,3 εκατ. ευρώ που κατέληξε και αυτό άγονο ελλείψει πλειοδοτών.

Ο τρίτος πλειστηριασμός έγινε στις 25 Απριλίου τ0υ 2024, ενώ η τιμή πρώτης προσφοράς παρέμεινε στα 7.333.000 ευρώ.

Το τέταρτο σφυρί έρχεται σχεδόν έναν χρόνο μετά την εμφάνιση του ακινήτου στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και συγκεκριμένα στις 20 Νοεμβρίου του 2024 με τιμή εκκίνησης αισθητά μειωμένη από την αρχική στα 5.866.400,00 ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Ποια γνωστά βιομηχανικά και βιοτεχνικά ακίνητα βγαίνουν σε πλειστηριασμό

Σε πλειστηριασμό η ΣΕΒΑΘ, η θρυλική βιομηχανία της Θράκης – Οι σκιές της κατάρρευσης

Πλειστηριασμοί: Η ιστορική ποτοποιία της Πάτρας «5Ε» βγαίνει στο σφυρί μαζί με 112 ακίνητα – Τα 200 χρόνια ιστορίας