Στη δύνη των πλειστηριασμών παραμένουν δύο άλλοτε ισχυρά ονόματα του εγχώριου κατασκευαστικού κλάδου, ο Μπάμπης Βωβός που έφυγε από τη ζωή τον χρόνο που μας πέρασε και ο Γιάννης Μαρούλης με την Ιόνιο Τεχνική.

Η εποχή που η χώρα οικοδομούνταν με φρενήρεις ρυθμούς και ο κατασκευαστικός κλάδος σημείωνε ρεκόρ έχει παρέλθει, με τους πρωταγωνιστές του παρελθόντος αυτού να βρίσκονται πλέον στη λίστα των πλειστηριασμών και τα σημαντικά περιουσιακά τους στοιχεία να αλλάζουν χέρια.

1

Μπάμπης Βωβός

Με δύο οικόπεδα και δύο ιδιοκτησίες στο «Atrina Center» εμφανίστηκε λοιπόν το όνομα του άλλοτε κραταιού κατασκευαστή Μπάμπη Βωβού, θυμίζοντας μας την άνοδο και την πτώση ενός νέου που ξεκίνησε από τα Φιλιατρά για να έρθει στην Αθήνα με όνειρα, για να φτάσει το όνομά του να γίνει σημείο κατατεθέν της πόλης.

Στις 9 Απριλίου 2025, πρόκειται να βγουν στο σφυρί δύο οικόπεδα στο Μαρούσι με οφειλέτρια την «Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική Ανώνυμη Εταιρεία & Σία Ο.Ε.» και επισπεύδουσα την ΑΑΔΕ.

Πρόκειται για ένα οικόπεδο στη θέση «Λογοθέτη» στο 541 Ο.Τ. επί της οδού Αιγιαλείας του Δήμου Αμαρουσίου, η συνολική έκταση του οποίου ανέρχεται στα 212,75 τ.μ. και η τιμή εκκίνησης στα 320.000 ευρώ.

Και για ένα οικόπεδο πάλι στη θέση «Λογοθέτη» στο 541 Ο.Τ. επί της οδού Αιγιαλείας του Δήμου Αμαρουσίου και έκτασης 283,66 τ.μ.. Το ακίνητο θα βγει σε πλειστηριασμό σε 440.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την κατασχετήρια έκθεση η εταιρεία με την επωνυμία «Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική Ανώνυμη Εταιρεία & Σία Ο.Ε» οφείλει στο δημόσιο περί τα 17.296.106,61 ευρώ, πλέον προσαυξήσεων και εξόδων.

Το επόμενο διάστημα πρόκειται να βγουν σε πλειστηριασμό δύο ακόμη περιουσιακά στοιχεία του Μπάμπη Βωβού και συγκεκριμένα σε βάρος της «Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική» τα οποία αφορούν δύο ακίνητα στο κτίριο «Atrina Center».

Το πρώτο σφυρί αφορά ένα γραφείο στο υπόγειο του κτιρίου Βήτα – Πύργος και πρόκειται να χτυπήσει στις 30 Απριλίου του 2025 με επισπεύδουσα τη doValue. Το ακίνητο, αποτελείται από ενιαία αίθουσα μετά WC, ενώ έχει επιφάνεια 179 τ.μ. και τιμή εκκίνησης τα 287.000 ευρώ.

Και ο δεύτερος πλειστηριασμός αφορά μια αποθήκη στον ίδιο κτίριο με επιφάνεια 310 τ.μ., με τιμή εκκίνησης τα 99.500 ευρώ αντίστοιχα.

Το κτίριο Atrina, η Giant του Μπάμπη Βωβού

Υπενθυμίζεται πως σε χέρια νέων ιδιοκτητών πέρασε και το ακίνητο του εκλιπόντα και γνωστού κατασκευαστή Μπάμπη Βωβού, επί της λεωφόρου Κηφισίας τον προηγούμενο χρόνο.

Το disaster story

Ο μεγάλος κατασκευαστής Μπάμπης Βωβός που με τα κτιριακά του έργα άλλαξε την όψη της Αθήνας σηματοδοτώντας μια νέα εποχή, έφυγε στις 13 Ιουλίου του 2024, αφήνοντας πίσω του μια αρχιτεκτονική κληρονομία αλλά και πλήθος ακινήτων στις λίστες των πλειστηριασμών.

Μεγάλωσε στα Φιλιατρά σε μια φτωχική οικογένεια και το 1950, περνά στο Πολυτεχνείο και έρχεται στην Αθήνα. Παράλληλα με τις σπουδές του εργάζεται ως πολιτικός μηχανικός και το 1957 φτιάχνει σε συνεργασία με δύο εργολάβους μια εταιρεία, μπαίνοντας στο παιχνίδι των κατασκευών, με αποκορύφωμα το 1968 όταν χτίζουν το υπουργείο Δημοσίων Έργων στην Αλεξάνδρας.

Το 1974 ο Μπάμπης Βωβός, μόνος του πλέον στον κατασκευαστικό στίβο, δημιουργεί τη «Μπάμπης Βωβός – Διεθνής Τεχνική» και το όνομά του μπαίνει πάνω σε κτίρια σε όλη την Αθήνα. Η λίστα με τα κτιριακά και όχι μόνο έργα είναι τεράστια. Από τα πιο σημαντικά έργα είναι το κτιριακό συγκρότημα στην Κηφησίας, το πρώτο γυάλινο κτίριο της Αθήνας, η ανακαίνιση του Προεδρικού Μεγάρου και ο Πύργος «Artina» το γυάλινο εμπορικό κέντρο στην Κηφισίας που κατασκευάστηκε το 1978 και το Agora το 1987 γεμίζοντας την Αθήνα με γυάλινα κτίρια.

Το 1999 η εταιρεία του μεγάλου κατασκευαστή σημειώνει τεράστια οικονομική επιτυχία που την οδηγεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Η πτώση ήρθε μετά τα φιλόδοξα σχέδια της οικογένειας, πλέον Βωβού καθώς στην εταιρεία είχε εισχωρήσει και ο γιος του ιδρυτή Άρης Βωβός, με τα σχέδια για τη δημιουργία εμπορικού κέντρου στο Βοτανικό.

Και ενώ τα σχέδια είχαν προχωρήσει το Συμβούλιο της Επικρατείας μπλοκάρει το έργο, γεγονός που σε συνάρτηση με την αύξηση του δανεισμού του Ομίλου οδήγησε στην πτώση της «Μπάμπης Βωβός – Διεθνής Τεχνική».

 Ο δανεισμός και οι οφειλές του μεγάλου κατασκευαστικού ομίλου ήταν υπέρογκες και το 2012 η εταιρεία κατέθεσε αίτημα ένταξης της εταιρείας στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα και λίγο αργότερα ο Μπάμπης Βωβός συλλαμβάνεται για χρέη στο δημόσιο.

Η κατολίσθηση της εταιρείας ήταν αναπόφευκτη με το χαρτοφυλάκιο ακινήτων του Ομίλου να περνάει στις τράπεζες, οι οποίες πλέον έχουν μεταβιβάσει μεγάλο μέρος του σε επενδυτές.

Ιόνιος Τεχνική

H Ιόνιος Τεχνική, του Γιάννη Μαρούλη, μια ακόμη κατασκευαστική εταιρεία που ξεχώριζε στο παρελθόν βρίσκεται επίσης αντιμέτωπη με τα σφυριά των πλειστηριασμών.

Συγκεκριμένα, στις 14 Μαΐου πρόκειται να βγει στο σφυρί ένα βιομηχανικό ακίνητο της στην περιοχή της Μάνδρας με τιμή πρώτης προσφοράς 2,22 εκατ. ευρώ και επισπεύδουσα την Galaxy IV Funding Designated Activity Company για ποσό οφειλής που ανέρχεται στα για ποσό οφειλής 1.025.738 ευρώ.

Σύμφωνα με την κατασχετήρια έκθεση το ακίνητο βρίσκεται στη θέση “Βόρρος”, της Δημοτικής Ενότητας Μάνδρας, του Δήμου Μάνδρας – Ειδυλλίας, στο 25ο χλμ. της Εθνικής Οδού Αθηνών Κορίνθου, σε αγροτεμάχιο με συνολική έκταση 18.649,00 τ.μ.. Εντός αυτού υπάρχει βιομηχανική εγκατάσταση που περιλαμβάνει 5 Κτίρια και 4 αποθήκες.

Συγκεκριμένα περιλαμβάνει «Κτίριο Κ1» που αποτελείται από ισόγειο αποθηκευτικό χώρο συνολικής επιφανείας 822,20 τ.μ., «Κτίριο Κ2» με ισόγειο κτίσμα γερανογέφυρας με μία γερανογέφυρα, αποθηκευτικός χώρος, κατασκευασμένο από σκυρόδεμα, επιφανείας 295,10 τ.μ., «Κτίριο Κ3» ισόγειο κτίσμα γερανογέφυρας, μεταλλικής κατασκευής, προκατασκευασμένο, βιομηχανικός χώρος με δύο γερανογέφυρες και με σύστημα πεπιεσμένου αέρα, επιφανείας 1.817,29 τ.μ., «κτίριο Κ4» με ισόγειο κτίσμα γερανογέφυρας μεταλλικής κατασκευής, προκατασκευασμένο, βιομηχανικός χώρος, με μία γερανογέφυρα και με σύστημα πεπιεσμένου αέρα, επιφανείας 710,38 τ.μ. και «κτίριο Κ5» με ισόγειο κτίσμα γερανογέφυρας μεταλλικής κατασκευής, προκατασκευασμένο, βιομηχανικός χώρος, με μία γερανογέφυρα και με σύστημα πεπιεσμένου αέρα, επιφανείας 363,75 τ.μ.

Επίσης συμπεριλαμβάνονται «κτίριο Κ5β» και «Κτίριο Κ5α» . Συγκεκριμένα, πρόκειται για επέκταση του κτιρίου Κ5 το οποίο αποτελείται από ισόγειο κτίσμα μεταλλικής κατασκευής, προκατασκευασμένο, επιφανείας 101,85 τ.μ. Αποθήκη 1η από σκυρόδεμα, επιφανείας 193,20 τ.μ., αποθήκη 2α ισόγεια από σκυρόδεμα, επιφανείας 36,00 τ.μ., επέκταση της αποθήκης αυτής, αποθήκη 2β ισόγεια, επιφανείας 26,11 τ.μ. και αποθήκη 3 ισόγεια, από σκυρόδεμα, συνολικής επιφανείας 300,00 τ.μ., εκ των οποίων 133,00 τ.μ. είναι αποθήκη και 167,00 τ.μ. έχουν μετατραπεί σε γραφεία.

Και «Κτίριο Κ5α» που αφορά πρατήριο υγρών καυσίμων ιδιωτικής χρήσεως ισόγειο, μεταλλικής κατασκευής, προκατασκευασμένο, επιφανείας 42,64 τ.μ., με αντλία παροχής πετρελαίου κίνησης και με αντλία παροχής αμόλυβδης βενζίνης και δύο υπόγειες μεταλλικές δεξαμενές χωρητικότητας 20 κυβικών μέτρων της καθεμίας για αποθήκευση πετρελαίου κίνησης και άλλη μία υπόγεια μεταλλική δεξαμενή χωρητικότητας 10 κυβικών μέτρων για αποθήκευση αμόλυβδης βενζίνης.

To story

Το 2007 ο Γιάννης Μαρούλης, μέσω της εταιρείας «Πρόμαχος» αποκτά την ΑΕΓΕΚ η οποία έχει ήδη πτωχεύσει και την Ιόνιος Τεχνική, λαμβάνοντας μια θέση σε μεγάλα έργα όπως το Μετρό Θεσσαλονίκης και ο οδικός άξονας Άκτιο-Αμβρακία.

Στην «πιάτσα» των κατασκευών τον αποκαλούσαν «μετρ των εκπτώσεων» καθώς επί ΑΕΚΕΚ «χτύπαγε» συμφωνίες με μεγάλες εκπτώσεις, που μπορεί να ξεπερνούσαν και το 50%, φτιάχνοντας ένα ανεκτέλεστο με τους δύο κατασκευαστικούς βραχίονες που ξεπερνούσε τα 1,2 δισ. ευρώ.

Ωστόσο το μέλλον έφερε ανατροπές και δικαστικές διαμάχες.

Το μεγάλο έργο της κατασκευής του Μετρό Θεσσαλονίκης πήρε τον λάθος δρόμο. Η ΑΕΓΕΚ ενεπλάκη σε δικαστικές διαμάχες με την Aττικό Mετρό με στόχο αποζημιώσεις και τελικά με το έργο τελικά να πηγαίνει στην Άκτωρ.

Την εποχή αυτή η ΑΕΓΕΚ οδηγείται και πάλι στην πτώχευση και η Ιόνιος Τεχνική, αδυνατώντας να ολοκληρώσει το μεγάλο στοίχημα της Aμβρακίας Oδού, παύεται από το έργο.

Η κατασκευαστική δραστηριότητα για τον Γιάννη Mαρούλη, έπαψε από τα μεγάλα έργα της χώρας επιστρέφοντας στον τόπο καταγωγή του την Kεφαλονιά.

Από το 2016 η Ιόνιος Τεχνική κατατέθηκαν αιτήσεις πτώχευσης από την ΕΛΕΜΚΑ, τη ΔΟΜΥΛΚΟ, τη η Delta Partners και την Κύκλος.

Τον Ιανουάριο του 2018, η εταιρεία κηρύχθηκε σε πτώχευση με δικαστική απόφαση, ωστόσο, ο Γιάννης Μαρούλης προσέφυγε στο Εφετείο και στις 5 Δεκεμβρίου 2024 κατατέθηκε νέα αίτηση πτώχευσης, η οποία θα συζητούνταν τον Ιανουάριο.

Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα οικονομικά αποτελέσματα για το 2022, η Ιόνιος Τεχνική είχε μηδενικό κύκλο εργασιών, ενώ ζημίες ανέρχονται στα 188 εκατ. ευρώ, με τις υποχρεώσεις να ξεπερνούν τα 250 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 131,7 εκατ. αφορούν τραπεζικά δάνεια.

Αποτέλεσμα των αδύναμων μεγεθών για τις εταιρείες του Γιάννη Μαρούλι είναι να εμφανίζονται τακτικά στην πλατφόρμα των πλειστηριασμών οδηγώντας σημαντικά ακίνητα σε νέα χέρια.

Διαβάστε επίσης:

Πλειστηριασμοί: Εμβληματικά ακίνητα που άλλαξαν χέρια με μεγάλο «discount»

Σαρώνουν οι πλειστηριασμοί για πολυτελή ξενοδοχεία στα νησιά της Ελλάδας

Πλειστηριασμοί: Άλλαξαν χέρια οι εγκαταστάσεις του Ιπποδρόμου στο Μαρκόπουλο για 19,2 εκατ.