ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σταθεροί ή φορητοί; Laptops ή desktops; Το δίλημμα μπροστά στο οποίο βρίσκονται όλοι όσοι αποφασίζουν να αγοράσουν νέο υπολογιστή. Με την κάθε κατηγορία να έχει διόλου αμελητέα πλεονεκτήματα και ολοένα και λιγότερο σημαντικά μειονεκτήματα, η απόφαση είναι ζόρικη. Τη σήμερον ημέρα πάντως, τα laptops δείχνουν να έχουν το πάνω χέρι. Ενσωματώνοντας πια τεχνικά χαρακτηριστικά εξίσου ισχυρά με εκείνα ενός desktop, έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν σε οποιαδήποτε απαίτηση συμπεριλαμβανομένων gaming και επεξεργασίας εικόνας και βίντεο.
Επιπρόσθετα, το συμπαγές τους μέγεθος επιτρέπει ακόμα και στα λιγότερο συμπαγή εξ αυτών να σε ακολουθήσουν έτσι ώστε να παραμείνεις παραγωγικός όπου κι αν βρίσκεσαι;
Λοιπόν; Αξίζει να επενδύσεις σε ένα laptop; Πάμε να το αναλύσουμε…
Τα πλεονεκτήματα
Ξεκινώντας με τα δυνατά σημεία των laptops, δεν γίνεται να μην αναφερθούμε στο σημαντικότερο όλων: τη φορητότητα. Μιλάμε για συστήματα που τα παίρνεις μαζί σου όπου κι αν πας, έχοντας την ευελιξία να τα χρησιμοποιήσεις παντού -από το σπίτι και το εξοχικό στο χωριό, μέχρι την καφετέρια και μέσα μεταφοράς όπως τρένα και αεροπλάνα. Στην πράξη θα έχεις τη δυνατότητα να εργαστείς όπου κι αν βρίσκεσαι και βέβαια να κάνεις ένα διάλειμμα παίζοντας ένα video game ή streamάροντας μια ταινία ή το τελευταίο επεισόδιο απ’ τη σειρά που παρακολουθείς μετά μανίας, να ενημερωθείς και να μείνεις σε επαφή με τα αγαπημένα σου πρόσωπα.
Τα παραπάνω μάλιστα δεν πρόκειται να σε περιορίσουν καθόλου. Ένα laptop άλλωστε διαθέτει πλήρες προφίλ συνδεσιμότητας -ασύρματης και ενσύρματης. Ως εκ τούτου θα σου επιτρέψει να συνδέσεις σε αυτό τα απαραίτητα περιφερειακά και αξεσουάρ για τη δουλειά σου, από μία δεύτερη -ή και τρίτη- οθόνη, πληκτρολόγιο και ποντίκι, μέχρι εξωτερική κάρτα γραφικών, επιπρόσθετους δίσκους, ακόμα και smartphone/tablet με κοινή χρήση οθόνης και προηγμένες δυνατότητες αλληλεπίδρασης. Τι σημαίνουν όλα αυτά; Πως αν βρεθείς στο γραφείο σου στο σπίτι ή τη δουλειά θα είσαι σε θέση να «εκτοξεύσεις» την παραγωγικότητά σου εκμεταλλευόμενος τα αξεσουάρ και τα περιφερειακά σου.
Για το τέλος αφήσαμε κάτι που δεν σίγουρα δεν περνά απαρατήρητο: τα τεχνικά χαρακτηριστικά. Τα σύγχρονα laptops «τρομάζουν» με την ισχύ και την απόδοσή τους. Οι προδιαγραφές τους είναι τέτοιες που τα ακριβότερα μοντέλα έχουν πλέον τη δύναμη να κοιτάξουν στα μάτια τα desktops, προσφέροντας εμπειρίες που μερικά χρόνια πριν δε θα μπορούσε ούτε να φανταστεί κανείς. Από 3D rendering και επεξεργασία βίντεο, μέχρι gaming σε 4K ανάλυση και δυσθεώρητα fps ή multitasking με τις πλέον απαιτητικές εφαρμογές, δεν υπάρχει τίποτα (σε λογικά πλαίσια πάντα) που να μην μπορεί να κάνει ένα laptop σήμερα.
Τα μειονεκτήματα
Η αγορά ενός laptop όμως δε θα μπορούσε να έχει μόνο θετικά. Υπάρχουν, βλέπεις, και κάποια αρνητικά τα οποία θα πρέπει να λάβεις πολύ σοβαρά υπ’ όψιν σου αφού ενδέχεται να επηρεάσουν σημαντικά την όποια απόφασή σου (και λέμε «ενδέχεται» διότι στο τέλος όλα υπόθεση προτεραιοτήτων και επιλογών είναι). Το τελευταίο δυνατό σημείο που αναλύσαμε ήταν τα τεχνικά χαρακτηριστικά τα οποία ωστόσο αποτελούν και τρόπον τινά αδυναμία των laptops. Όσο κι αν προσπαθήσουν τα τελευταία, δεν πρόκειται να φτάσουν ποτέ τα desktops τα οποία έχουν και θα έχουν ξεκάθαρα το προβάδισμα, τουλάχιστον για το κοινό των power users, εκείνων δηλαδή που αναζητούν κάτι πραγματικά ισχυρό.
Ένα laptop επιπρόσθετα δεν προσφέρει ιδιαίτερες επιλογές παραμετροποίησης. Οι κατασκευαστές λανσάρουν νέες σειρές με συγκεκριμένες προδιαγραφές και εσύ απλά διαλέγεις την πρόταση που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σου. Οι λύσεις laptops που κυκλοφορούν στην αγορά είναι τυποποιημένες και στις περισσότερες περιπτώσεις καλύπτουν τις πιο συνηθισμένες ανάγκες. Αν όμως αναζητάς κάτι πολύ συγκεκριμένο, τότε το πιθανότερο είναι πως θα δυσκολευτείς να το βρεις, εν αντιθέσει με τα desktops όπου έχεις πάντα την ευχέρεια να στήσεις το σύστημα της αρεσκείας σου κομμάτι-κομμάτι, εστιάζοντας στα υποσυστήματα και τις δυνατότητες που σε ενδιαφέρουν περισσότερο.
Στα μειονεκτήματα των φορητών υπολογιστών συγκαταλέγεται και η σχέση τιμής/απόδοσής τους, πάντα συγκριτικά με τους σταθερούς. Εδώ δε χρειάζονται ιδιαίτερες επεξηγήσεις: αν συγκρίνεις ένα laptop με ένα desktop παρόμοιων τεχνικών χαρακτηριστικών, το δεύτερο θα είναι πάντα φθηνότερο (κάτι το οποίο δεν προκαλεί έκπληξη φυσικά αφού το ακριβότερο laptop προσφέρει φορητότητα και ευελιξία). Αυτό ίσως να αποτελέσει πρόβλημα για εκείνους που κοιτούν πρωτίστως το λεγόμενο «value for money» στις αγορές τους, αφού εν γνώσει τους θα κληθούν να πληρώσουν πιο ακριβά ένα συγκεκριμένο σετ χαρακτηριστικών απ’ ότι εάν προτιμούσαν τη σταθερή του εκδοχή («χάνοντας» όμως αλλού, όπως προείπαμε).
Η επιλογή
Για να απαντήσουμε στην ερώτηση που κάναμε στον πρόλογο, δεν υπάρχει σωστό και λάθος, ναι ή όχι στο αν αξίζει να επενδύσεις σε ένα laptop. Πρόκειται για μία από τις δύο επιλογές που έχεις όσον αφορά στην αγορά νέου υπολογιστή και που όπως εξηγήσαμε έρχεται με τα θετικά και τα αρνητικά της. Εσύ αυτό που οφείλεις να κάνεις είναι να τα ζυγίσεις αμφότερα, να αποσαφηνίσεις τις προτεραιότητές σου και βάσει των «θέλω» σου να κάνεις την κατάλληλη για ‘σένα επιλογή. Σε κάθε περίπτωση είμαστε σίγουροι ότι το σύστημα που θα επιλέξεις θα ‘ναι σούπερ, σταθερό ή φορητό.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δ. Καλαντώνη: Η ιστορία πίσω από την «Εξέλιξη Ζωής», οι δράσεις και οι στόχοι
- Attica Bank: Ανοίγει το παιχνίδι του ανταγωνισμού στις χρεώσεις
- Οι Έλληνες εφοπλιστές παρήγγειλαν εφέτος 230 πλοία – Ποιοι ναυπηγούν και ποιοι πούλησαν και αγόρασαν πλοία
- Άμεση Ανάλυση: Τι συμβαίνει με Optima Bank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, Profile, JP Morgan, MicroStrategy, Nike