Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

AXIA για ΟΤΕ: Η μετοχή είναι φθηνή σε σχέση με τις ευρωπαϊκές εταιρείες

Αριστερά οι αναλυτές της AXIA Ventures Κωνσταντίνος Ζούζουλας (πάνω) και Στάθης Καπάρης (κάτω) - Δεξιά ο CEO του OTE, Κώστας Νεμπής

Αριστερά οι αναλυτές της AXIA Ventures Κωνσταντίνος Ζούζουλας (πάνω) και Στάθης Καπάρης (κάτω) - Δεξιά ο CEO του OTE, Κώστας Νεμπής

Η επενδυτική τράπεζα ΑΧΙΑ και οι Κωνσταντίνος Ζούζουλας, Στάθης Καπάρης και Αλέξης Χαΐδόπουλος επισημαίνουν ότι συνολικά ο ΟΤΕ δημοσίευσε ένα σταθερό σύνολο αποτελεσμάτων β’ τριμήνου. Η τιμή στόχος και η σύσταση για τη μετοχή είναι υπό αναθεώρηση.

Τα αποτελέσματα βοηθήθηκαν από την αύξηση των εσόδων ICT και κινητής τηλεφωνίας, αλλά τα αυξημένα έξοδα και η επίδραση του μίγματος κατέστειλαν το περιθώριο EBITDA. Για το σκοπό αυτό, η εταιρεία δήλωσε ότι η κρατική επιδότηση FTTH θα βελτιώσει την ανάπτυξη ιδιαίτερα το δ’ τρίμηνο του έτους.

«Μελλοντικά, αναμένουμε μικρές ανοδικές τάσεις από την εφαρμογή της κυβερνητικής επιδότησης FTTH ύψους περίπου 180 εκατ. ευρώ, η οποία θα συνεχιστεί μέχρι και το 2025. Αναμένουμε ότι οι δραστηριότητες ICT θα συνεχίσουν να είναι ισχυρές τις επόμενες περιόδους, αλλά πρόκειται για δραστηριότητες με χαμηλότερο περιθώριο κέρδους. Η πώληση της θυγατρικής στη Ρουμανία και η αυξημένη ορατότητα του νέου οράματος του CEO θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως θετικοί καταλύτες για τον ΟΤΕ στο μέλλον», εξηγεί η ομάδα ανάλυσης.

«Στην τηλεφωνική επικοινωνία ο ΟΤΕ ανέφερε ότι για τα επόμενα τρία χρόνια οι επενδύσεις θα παραμείνουν περίπου στα 600 εκατ. ευρώ, καθώς συνεχίζεται η ανάπτυξη του FTTH. Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να υπογραφούν συμφωνίες χονδρικής έκπτωσης όγκου με τη Vodafone και σε λίγες εβδομάδες με τη Nova, αποκρούοντας την ανταγωνιστική πίεση της ΔΕΗ από την ανάπτυξη υποδομών FTTH.

Η νέα συμφωνία διαμοιρασμού αθλητικού περιεχομένου συνδρομητικής τηλεόρασης με τη Nova θα τεθεί σε εφαρμογή έως το τέλος Αυγούστου και θα βελτιώσει τα έσοδα, θα μειώσει την αποχώρηση και θα οδηγήσει σε αυξημένα φορολογικά έσοδα για το ελληνικό δημόσιο.

Όσον αφορά την έξοδο από τη Ρουμανία, ο ΟΤΕ ανέφερε ότι το ενδιαφέρον από την πλευρά των αγοραστών παραμένει, η υπόθεση βρίσκεται επί του παρόντος στα χέρια των αρχών της Ρουμανίας και εξελίξεις θα μπορούσαν να αναμένονται μέσα στους επόμενους δύο μήνες. Ο ΟΤΕ διαπραγματεύεται με δείκτες αποτίμησης P/E και EV/EBITDA φέτος σε 10,8 φορές και 4,7 φορές αντίστοιχα, με σημαντικό discount σε σχέση με τις ευρωπαϊκές ομοειδείς εταιρείες.

Η εταιρεία διατηρεί πολύ χαμηλή μόχλευση, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των ταμειακών ροών της που παράγονται συνεχίζουν να επιστρέφουν στους μετόχους (μέρισμα και επαναγορά). Εξετάζουμε επί του παρόντος τη μετοχή και σχεδιάζουμε να δημοσιεύσουμε σύντομα έκθεση για την εταιρεία», καταλήγει η ΑΧΙΑ.

Διαβάστε επίσης

ΟΤΕ: Στα 283 εκατ. ευρώ τα προσαρμοσμένα κέρδη, αυξημένα κατά 5,3% το α’ εξάμηνο

Κώστας Νεμπής (ΟΤΕ): «Η αγορά είναι ανταγωνιστική αλλά δεν ανησυχούμε»

J.P. Morgan για ΔΕΗ και ΟΤΕ: Παραμένει αγοραστής στις μετοχές τους