ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
H επενδυτική τράπεζα ΑΧΙΑ και οι αναλυτές Στάθης Καπάρης, Αλέξης Χαϊδόπουλος και Κωνσταντίνος Ζούζουλας εξηγούν ότι η Lamda Development παρουσιάζει μια μοναδική επενδυτική περίπτωση στο ελληνικό χρηματιστήριο, προσφέροντας ένα μείγμα σταθερής επιχείρησης εμπορικών κέντρων και μια μεγάλη ευκαιρία δημιουργίας αξίας στο έργο του Ελληνικού που θα μπορούσε να αποφέρει υψηλές πιθανές αποδόσεις στους επενδυτές.
Η ΑΧΙΑ επανεκκινεί την κάλυψη της Lamda Development μετά τη μεταφορά της κάλυψης σε νέο αναλυτή, λαμβάνοντας μια πολύ συντηρητική προσέγγιση στις παραδοχές της για το βασικό σενάριο.
Η ΑΧΙΑ καταλήγει σε τιμή στόχο στα 11,5 ευρώ ανά μετοχή που αντιπροσωπεύει περίπου 65% περιθώριο ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα διαπραγμάτευσης.
Οι αναλυτές διερευνούν επίσης ένα αρνητικό σενάριο που εξακολουθεί να προσφέρει περιθώριο ανόδου 36%, ενώ η τιμή στόχος του θετικού σεναρίου είναι 16,0 ευρώ ανά μετοχή ή περίπου 129% περιθώριο ανόδου.
Το Ελληνικό είναι ένα τεράστιο έργο με πολλές παραμέτρους οι οποίες έχουν αλλάξει από το 2021 όταν ξεκίνησε το έργο.
Η εκτέλεση του έργου έχει προχωρήσει, και η ορατότητα έχει βελτιωθεί σημαντικά, παρά κάποια δικαιολογημένη καθυστέρηση λόγω του μεγέθους του έργου, αλλά από την άλλη πλευρά, ο συνολικός πληθωρισμός έχει επηρεάσει το κόστος κατασκευής και τις τιμές πώλησης των κατοικιών.
Έχουν παρατηρηθεί μεγάλες αυξήσεις των επιτοκίων που τιμωρούν υπερβολικά τα μακροπρόθεσμα έργα, όπως το έργο του Ελληνικού και μειώνουν την όρεξη των επενδυτών για ακίνητα περιουσιακά στοιχεία.
Η ΑΧΙΑ θεωρεί τα τρέχοντα επίπεδα τιμών αδικαιολόγητα. Αντιστρέφοντας την τρέχουσα τιμή της μετοχής, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι πρέπει να γίνουν κάποιες πολύ σκληρές λειτουργικές παραδοχές (που δεν υποστηρίζονται από τα πραγματοποιημένα δεδομένα) για να δικαιολογηθούν τα σημερινά επίπεδα τιμών. Αυτά τα επίπεδα, κατά την άποψή τους, θα μπορούσαν να υπονοούν μία από τις ακόλουθες ακραίες παραδοχές:
- Το πραγματικό κόστος των κτιρίων και των υποδομών για το Ελληνικό εκτοξεύεται. Θα αυξηθεί κατά 25% σε σχέση με τον αρχικό προϋπολογισμό της Lamda, ενώ οι τιμές πώλησης θα παραμείνουν στα επίπεδα του προϋπολογισμού και η Lamda θα αγνοήσει πλήρως τους δείκτες αναφοράς και θα συνεχίσει να χτίζει χωρίς διορθωτικές ενέργειες για τα επόμενα 15 χρόνια. Η ΑΧΙΑ το θεωρεί απίθανο.
- Η τιμή πώλησης των έργων του Ελληνικού πέφτει. Θα μειωθεί κατά 20% σε σχέση με τις αρχικές παραδοχές της Lamda, ενώ η Lamda θα συνεχίσει να χτίζει απτόητη για τα επόμενα 15 χρόνια. Επίσης απίθανο.
- Η εκτέλεση της στρατηγικής του Ελληνικού αποτυγχάνει. Θα σταματήσει το έργο Ελληνικό στην πορεία του τώρα και στη συνέχεια θα παραμείνει παγωμένο για 8 χρόνια, ενώ η Lamda θα συνεχίσει να καταβάλλει πληρωμές για τη γη. Στη συνέχεια το έργο θα επανεκκινήσει σύμφωνα με το σχέδιο σαν να μην χάθηκε ποτέ χρόνος. Τα υλοποιημένα δεδομένα οδηγούν στο αντίθετο.
- Η εκτέλεση της στρατηγικής των εμπορικών κέντρων αποτυγχάνει. Τα δύο νέα εμπορικά κέντρα που έχουν προγραμματιστεί για την παράδοση του 2026/2027 και είναι σήμερα προ-ενοικιασμένα σε ποσοστό 62% και 70% δεν θα κατασκευαστούν ποτέ, ενώ από τα 4 υφιστάμενα εμπορικά κέντρα που λειτουργούν και έχουν ποσοστό πληρότητας 99%, τα 3 θα κλείσουν και θα μείνει μόνο το The Mall Athens σε λειτουργία. Δεν είναι πιθανό.
«Όλα αυτά είναι ερωτήματα που ένας επενδυτής θα πρέπει να είναι σε θέση να απαντήσει καταφατικά (σε τουλάχιστον ένα) για να δικαιολογήσει τη μη διερεύνηση της επιλογής επένδυσης στη Lamda σε αυτά τα επίπεδα», καταλήγει ο οίκος.
Διαβάστε επίσης:
ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Τι βλέπει η αγορά στη μετοχή μετά την έκθεση της Axia
Live the LAMDA Malls Summer Experience στα Εμπορικά Κέντρα της LAMDA Development
Lamda Development: Οκληρώθηκε το 80% των εκσκαφών της υπογειοποίησης της λεωφ. Ποσειδώνος
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άδωνις, ο «Ρομπέν των ασθενών»: Ασχολείται με τα προβλήματα και τα λύνει – Αρθρο παρέμβαση
- Προμηθευτές: Να πληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ τις παραπάνω απώλειες δικτύου- Στο 18% το 2022, επιπλέον 200 εκ. χαράτσι
- Θετικά υποδέχτηκαν οι Αγορές τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά ο πλανήτης αγωνιά
- Οινοποιία Τσάνταλη: Από τα σαλόνια του Κρεμλίνου στην πτώχευση