ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τεράστια περιθώρια ανόδου «βλέπουν» για τον τίτλο της ΔΕΗ οι αναλυτές της AXIA, υποστηρίζοντας ότι μέχρι τώρα το ράλι της μετοχής στηριζόταν σε ελπίδες, ενώ το περιθώριο ανόδου της σε πραγματικότητες.
Αναλυτικότερα, σε έκθεσή της, με ημερομηνία 28 Ιανουαρίου 2021, η AXIA Research αναφέρει ότι η τιμή της μετοχής της ΔΕΗ ΔΕΗ 0% 11,75 σημείωσε αξιοσημείωτες επιδόσεις το τελευταίο 18μηνο, έχοντας ενισχυθεί περίπου κατά 2,3x από τότε που έδωσε σύσταση «αγοράς» (Buy) για τη μετοχή, τον Νοέμβριο του 2019.
Όμως, σύμφωνα με την AXIA, το ράλι θα έχει συνέχεια και καταλυτικό ρόλο σε αυτό θα διαδραματίσει και ο ΔΕΔΔΗΕ.
Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, η ΔΕΗ έχει αφήσει πίσω της τα δύσκολα και η περίπτωσή της, επενδυτικά, πάει να μοιάσει σε εκείνες των κορυφαίων ομοειδών του κλάδου.
Από το τέταρτο τρίμηνο του 2019, το μάνατζμεντ της Επιχείρησης επιτυγχάνει, τρίμηνο με τρίμηνο, τον ένα μετά τον άλλο, τους βραχυπρόθεσμους στόχους του στρατηγικού της σχεδίου και με τη στήριξη των ευνοϊκών ανέμων που πνέουν στον κλάδο ετοιμάζεται να εγγράψει αύξηση στα επαναλαμβανόμενα EBITDA της τάξης του 3,0x για το 2020.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, από εδώ και στο εξής οι χρηματιστηριακές επιδόσεις της ΔΕΗ θα αντικατοπτρίζουν προοδευτικά όλο και περισσότερο το μείγμα δημιουργηθείσας αξίας και κερδών.
Όπως επισημαίνεται, η ανάλυσή τους υποδεικνύει ότι στο εξής οι διακυμάνσεις στη λειτουργική κερδοφορία της ΔΕΗ θα είναι λογικά περιορισμένες, με πάνω από 70% των EBITDA να προέρχονται από assets που παράγουν ιδιαίτερα σταθερές και ορατές ταμειακές ροές (διανομή, υδροηλεκτρικά, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) και μόνο ένα 30% περίπου των κερδών να είναι ευάλωτο σε εμπορικούς κινδύνους (θερμοηλεκτρική παραγωγή, δραστηριότητες λιανικής).
Επιπλέον, οι συνεχιζόμενες προσπάθειες του μάνατζμεντ για τον εξορθολογισμό των λειτουργιών θα βοηθήσουν λογικά να μειωθεί η βάση σταθερού κόστους και θα ενισχύσουν την κερδοφορία.
Στο πλαίσιο αυτό, οι αναλυτές προβλέπουν αύξηση επαναλαμβανόμενων EBITDA 7,3% (σύνθετος ρυθμός ετήσιας ανάπτυξης – CAGR) συνολικά για τον όμιλο την περίοδο 2020-24, με αντίστοιχο ρυθμό αύξησης των EBITDA από δραστηριότητες που δεν συνδέονται με εμπορικές δραστηριότητες 9,0%.
Με βάση τα παραπάνω, θεωρούν ότι η επίδοση της τιμής της μετοχής στο εξής θα αντικατοπτρίζει καλύτερα το νέο προφίλ του ομίλου σε επίπεδο ταμειακών ροών.
Upside πάνω από 100% από τα τρέχοντα επίπεδα
Έτσι, αυξάνουν την τιμή στόχο για τη ΔΕΗ στα 15,10 ευρώ ανά μετοχή (από 7,30 ευρώ προηγουμένως), διαβλέποντας περιθώριο ανόδου μεγαλύτερο του 100% και επαναλαμβάνοντας τη σύσταση «Buy».
Σημειώνουν επίσης ότι:
– Η διοίκηση της ΔΕΗ, με τη στήριξη του βασικού μετόχου της εταιρείας, του Ελληνικού Δημοσίου, αφού αποκατέστησε ισολογισμό και ρευστότητα, ετοιμάζει τώρα την εταιρεία για την επόμενη μέρα της ενεργειακής μετάβασης. Στο πλαίσιο αυτό, το επενδυτικό πρόγραμμα (και η μόχλευση) θα επικεντρωθούν στις δραστηριότητες της διανομής και της ανανεώσιμης ενέργειας, ενώ η μητρική εταιρεία σταδιακά θα αναδιαρθρωθεί, θα μειώσει τη μόχλευσή της και θα γίνει η «αγελάδα που φέρνει χρήμα» για να στηρίξει την ανάπτυξη της επιχείρησης και τελικά να ανταμείψει τους μετόχους.
– Η ίδρυση θυγατρικής (ΔΕΔΔΗΕ) που ασχολείται ειδικά με τις δραστηριότητες διανομής και η πιθανή πώληση μειοψηφικού ποσοστού (έως 49%) θεωρούνται ότι θα είναι οι επιταχυντές αυτής της μετάβασης της ΔΕΗ σε μια σύγχρονη ολοκληρωμένη εταιρεία κοινής ωφέλειας, τόσο στο κομμάτι της ιδιοκτησίας όσο και στο κομμάτι της διαχείρισης. Επιπλέον, η πώληση του περιουσιακού αυτού στοιχείου θα λειτουργήσει ως σημαντικότατος καταλύτης για την αποκρυστάλλωση της αξίας των περιουσιακών στοιχείων της ΔΕΗ.
– Την ώρα που το συνειδητοποιημένο ως προς τα περιβαλλοντικά και κοινωνικά κριτήρια, καθώς και τα κριτήρια διακυβέρνησης (ESG) επενδυτικό οικοσύστημα μεγαλώνει μέρα με τη μέρα, η επιτυχία της ΔΕΗ στο θέμα της απολιγνιτοποίησης (η ταχύτερη στην ΕΕ) και η επιτάχυνση της ανάπτυξής της στον τομέα των ΑΠΕ αποτελούν καταλύτες που θα αυξήσουν το επενδυτικό κοινό της και θα μειώσουν το κόστος κεφαλαίου. Αρχής γενομένης από το 2020, για πρώτη φορά στην ιστορία της ΔΕΗ, η λιγνιτική παραγωγή προβλέπεται να μειωθεί κάτω από το όριο του 30% – ένας βασικός δείκτης απόδοσης που χρησιμοποιείται ευρέως από τους επενδυτές ως δείκτης αποκλεισμού του άνθρακα.
Θεωρούν, ως εκ τούτου, ότι στο εξής η ΔΕΗ θα μπορεί να διεκδικήσει πολλαπλάσια ανάλογα ολοκληρωμένων επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας της δυτικής Ευρώπης που έχουν αναδιαρθρώσει ήδη τα επιχειρηματικά μοντέλα και τον στόχο τους.
Η εταιρεία διαπραγματεύεται σήμερα με δείκτη 5,6x EV/EBITDA για το 2020-21, σε παρόμοια επίπεδα με εταιρείες που έχουν μεγάλη έκθεση στη θερμική παραγωγή (χωρών της ανατολικής ΕΕ) ή αυξανόμενα προβλήματα οργάνωσης (EDF). Με τη νέα τιμή στόχο που δίνουν οι αναλυτές για τη ΔΕΗ, ο εν λόγω δείκτης διαμορφώνεται στα 6,6x-6,0x EV/EBITDA για το 2022-23 (που συνεχίζει να συνεπάγεται discount εκτέλεσης ~30% συγκριτικά με ονόματα όπως οι Enel, EDP, SSE και η Iberdrola).
Ο καταλύτης του ΔΕΔΔΗΕ
Η δραστηριότητα της ΔΕΗ στον τομέα της διανομής αποτελεί ένα από τα βασικότερα στοιχεία της αξίας της και ο ΔΕΔΔΗΕ θα διαδραματίσει βασικό ρόλο στις προσπάθειες μεταμόρφωσης της εταιρείας.
Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, η ΔΕΗ στοχεύει να αναπτύξει πάνω από 2 δισ. ευρώ για την αναβάθμιση και ανάπτυξη της θυγατρικής της μέσα στα επόμενα 5 χρόνια (>50% των προγραμματισμένων κεφαλαιουχικών δαπανών της). Προσπάθεια που ενισχύεται από το υποστηρικτικό ρυθμιστικό πλαίσιο της ΡΑΕ, το οποίο παρέχει επαρκή ορατότητα (ρυθμιστική περίοδος 4+4 χρόνια) και αποδόσεις (Μέσο Σταθμικό Κόστος Κεφαλαίου (WACC) για το 2021-25 στο 6,7%).
Οι κύριες επενδύσεις θα επικεντρωθούν στην α) εγκατάσταση και επέκταση έξυπνων μετρητών, β) την αναβάθμιση του κέντρου ελέγχου και των συστημάτων IT του δικτύου, γ) την ποιότητα του δικτύου και της ενέργειας.
Επιπλέον η διοίκηση έχει επίσης αναφέρει ότι εξετάζει και πρόσθετες επενδύσεις, όπως η ανάπτυξη υποδομών δικτύου οπτικών ινών.
Η πώληση μειοψηφικού ποσοστού (έως 49%) του ΔΕΔΔΗΕ θα επιτρέψει στην εταιρεία:
i) να παγιοποιήσει την αξία της επιχείρησης (οι αναλυτές της AXIA εκτιμούν ότι το enterprise value του ΔΕΔΔΗΕ αντιστοιχεί περίπου στο 90,0% του τρέχοντος enterprise value της ΔΕΗ και καλύπτει το 1,2x του καθαρού χρέους του ομίλου),
ii) να μειώσει τη μόχλευση της μητρικής, και
iii) να αυξήσει τη διαθέσιμη δύναμη πυρός για να υπετροφοδοτήσει τα σχέδια επέκτασης στις ΑΠΕ και τη μετάβασή της στην «πράσινη ενέργεια» (επιτυγχάνοντας ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα ενδεχομένως μέχρι το 2030).
Επιπλέον σημειώνεται πως ένα μέρος της διαδικασίας απόσχισης (carve-out) του κλάδου της διανομής από τη μητρική ΔΕΗ και η συγχώνευσή του με τον ΔΕΔΔΗΕ θα περιλαμβάνει και τη μεταβίβαση στη νέα οντότητα δανείων που σχετίζονται με τη διανομή. Δάνεια που στην πλειονότητά τους είναι από υπερεθνικούς φορείς, όπως η ΕΤΕπ (περίπου 1,3 δισ. ευρώ) και η Black Sea Trade and Development Bank (περίπου 0,16 δισ. ευρώ). Αυτό θα οδηγήσει σε pro-forma μόχλευση (καθαρό χρέος/EBITDA) 3,5x με βάση τις εκτιμήσεις τους, ήτοι χαμηλότερη από το μέσο επίπεδο μόχλευσης των ομοειδών εταιρειών του κλάδου που είναι της τάξης του 5,0x. Στη συνέχεια, ωστόσο, η μόχλευση αναμένεται να αυξηθεί, δεδομένων των μεγάλων αναγκών σε κεφαλαιουχικές δαπάνες. Καθοριστικό ρόλο στην αύξηση αυτή θα έχει και ο σχεδιασμός των μερισματικών πληρωμών που θα συμφωνηθούν μετά την πιθανή πώληση του 49%. Σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο θέμα, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ΔΕΗ θα θελήσει να υιοθετήσει γενναιόδωρη μερισματική πολιτική, καθώς τα μερίσματα θα αποτελούν τη μοναδική πηγή ρευστότητας από το συγκεκριμένο asset, σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- H FED ισοπέδωσε τη Wall Street: Βουτιά 3% για τον Nasdaq, 1.100 μονάδες πτώσης για τον Dow Jones
- Πετρέλαιο: Μικρή άνοδος μετά τα νέα στοιχεία για τα αποθέματα στις ΗΠΑ
- Τζερόμ Πάουελ: Δύσκολη απόφαση η σημερινή μείωση επιτοκίων – Θα είμαστε πιο προσεκτικοί πλέον
- Βουλγαρία; Δεν υπάρχει λόγος να αλλάξουμε θεση για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ