ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τρία χρόνια πριν ο επικεφαλής της Ανδρομέδα, μιας εκ των τριών εταιρειών που σήμερα βρίσκονται υπό την ομπρέλα της Avramar, είχε δηλώσει ότι «η νέα εταιρεία αρχίζει με οικονομικά προβλήματα τα οποία πρέπει να λύσουμε για να φθάσουμε στο όραμά μας. Αν μπορέσουμε να νικήσουμε εμείς, θα νικήσει όλος ο κλάδος».
Σήμερα, η Avramar, η νέα εταιρεία που σχηματίστηκε από την ένωση του Ομίλου Andromeda και των εταιρειών Νηρέας, Σελόντα και Περσεύς (χωρίς να έχει ολοκληρωθεί ακόμη η πλήρης ενοποίηση) αποτελεί τον μεγαλύτερο παραγωγό στην Ελλάδα με 70.000 τόνους ψαριών μεσογειακής ιχθυοκαλλιέργειας- τσιπούρα και λαβράκι.
Η Avramar ελέγχεται από το κρατικό επενδυτικό ταμείο του Άμπου Ντάμπι Mubadala και το αμερικανικό fund Amerra Capital Management. Ο μεγαλύτερος όγκος παραγωγής της είναι στην Ελλάδα, η έδρα της ωστόσο είναι στη Βαλένθια της Ισπανίας, εκεί όπου για πρώτη φορά, τον περασμένο μήνα διέρρευσε στον τύπο η είδηση ότι η εταιρεία αντιμετωπίζει προβλήματα και βρίσκεται σε διαδικασία διαπραγμάτευσης με τις πιστώτριες τράπεζες.
Η εταιρεία, με επικεφαλής τον Thor Talseth και στον ελληνικό της βραχίονα τον Λεωνίδα Κολιούλη, βρίσκεται υπό πίεση έχοντας να διαχειριστεί ένα βαρύ δανεισμό ύψους 350 εκατ. ευρώ που «κληροδότησε» από την τριπλή συγχώνευση, καθώς και μια σειρά δυσμενών παραγόντων, όπως η εκτόξευση του κόστους παραγωγής με τις ανατιμήσεις στην ενέργεια, στις ιχθυοτροφές, στο υγρό οξυγόνο, στα υλικά συσκευασίας, στο κόστος μεταφοράς αλλά και στις πληθωριστικές πιέσεις που είχαν ως αποτέλεσμα τον περιορισμό της κατανάλωσης.
Νέο business plan στους βασικούς πιστωτές
Στην κατεύθυνση αυτή η εταιρεία κατέθεσε ανανεωμένο business plan στις τράπεζες που είναι οι βασικοί δανειστές της ζητώντας τη χορήγηση κεφαλαίου κίνησης ενώ ήδη είχε προηγηθεί δανεισμός 30 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά με εγγύηση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, όπως επιβεβαιώνουν πηγές κοντά στην εταιρεία.
Οι ίδιες πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων με τους τραπεζίτες σημείωναν ότι στο πλαίσιο των συνηθισμένων συζητήσεων της διοίκησης της AVRAMAR με τους βασικούς δανειστές της, η εταιρεία παρουσίασε το ανανεωμένο της Business Plan, το οποίο καταδεικνύει σημαντική ανάπτυξη μέσα στα επόμενα χρόνια, ενώ συζητήθηκαν ενδεχόμενοι τρόποι ενίσχυσης της κεφαλαιακής δομής και της ρευστότητας της εταιρείας. Η εταιρεία θα συνεχίσει να βρίσκεται σε ανοιχτό και διαρκή διάλογο με τους βασικούς δανειστές της καθώς προχωρά μπροστά, όπως έχει κάνει και στο παρελθόν άλλωστε.
Αν και οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο μια εξαιρετική χρονιά το 2022 με τα EBITDA πολύ πιο πάνω από τη δέσμευση που υπήρχε στο business plan που είχε κατατεθεί ωστόσο γνώστες της αγοράς σημειώνουν ότι οι προσδοκίες ότι το 2022 θα ήταν η πιο δυνατή χρονιά δεν επιβεβαιώνονται από τις οικονομικές επιδόσεις.
Οι προσδοκίες από την τριπλή συγχώνευση
Με τη συνένωση των μεγάλων δυνάμεων του χώρου το 2021 ουσιαστικά γράφτηκε μια νέα αρχή για τον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών. Η AMERRA Capital Management, LLC εξαγοράζει τον Όμιλο Ανδρομέδα. Το 2018 οι Amerra Capital και Mubadala Investment Company ξεκινούν τη διαδικασία υποβολής προσφοράς για την εξαγορά των Νηρεύς και Σελόντα κάτι που γίνεται από τον Ομιλο Ανδρομέδα το 2019. Τον Απρίλιο του 2020 εξαγοράζεται η Περσεύς και την ίδια χρονιά οι τρεις εταιρείες διαγράφονται από το χρηματιστήριο. Το 2021 η νέα εταιρεία που ενώνει τις εταιρείες της ελληνικής και ισπανικής ιχθυοκαλλιέργειας, μετονομάζεται σε Avramar. To όνομά της προκύπτει από την ελληνική λέξη «Αύρα», δηλαδή «απαλός αέρας», και την ισπανική λέξη “Mar”, που σημαίνει «θάλασσα» και στους στόχους της είναι ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια να πρωταγωνιστεί ξανά στις διεθνείς εξελίξεις.
Σε κάθε περίπτωση η Avramar αποτελεί ηγετική δύναμη στην αγορά των ιχθυοκαλλιεργειών και ενδεχόμενες αναταράξεις θα έχουν επιπτώσεις συνολικά στον κλάδο της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας, έναν κλάδο σημαντικό για την ελληνική οικονομία που δοκιμάστηκε σκληρά στα προηγούμενα χρόνια με τα χρέη των μεγάλων παικτών να διογκώνονται και τις πωλήσεις να μειώνονται λόγω του μεγάλου ανταγωνιστή, της Τουρκίας.
Η Τουρκία, ο μεγάλος ανταγωνιστής
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ετήσιας έκθεσης της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ) το 2021 οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων ήταν 3,1 δισ ευρώ. Τα ψάρια ήταν στην τρίτη θέση ως προς την αξία εξαγωγών και στην 10η θέση ως προς τον όγκο εξαγωγών αγροτικών προϊόντων.
Από τον συνολικό όγκο εξαγωγών αλιευμάτων το 63% ήταν εξαγωγές ελληνικής τσιπούρας και λαβρακίου ιχθυοτροφείου.
Το 2021 ο κλάδος σημείωσε ρεκόρ πωλήσεων δεκαετίας και επανήλθε στα προ κρίσης επίπεδα παρα τα προβλήματα που είχε πυροδοτήσει ο Covid 19. Η παραγωγή ξεπέρασε τους 120.000 τόνους αριθμός, ο οποίος όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς το 2022 κινήθηκε ανοδικά. Η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση ως προς τον όγκο και την αξία παραγωγής υδατοκαλλιεργειών στην ΕΕ.
Το 72% των εξαγωγών ήταν προς την Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία, ενώ προς τις ΗΠΑ ήταν το 3% και προς τον Καναδά το 1%. Οι υπόλοιπες εξαγωγές έγιναν κυρίως προς τη Γερμανία, την Πορτογαλία, την Ολλανδία και τις βαλκανικές χώρες. Την ίδια ώρα, οι τουρκικές ιχθυοκαλλιέργειες ξεπέρασαν σε επίπεδο παραγωγής τους 280.000 τόνους το 2021 όταν την ίδια χρονιά η ελληνική παραγωγή ήταν στα επίπεδα των 131.500 τόνων.
Ξεπερνά τους 120.000 τόνους η παραγωγή
Στην Ελλάδα η θαλάσσια ιχθυοκαλλιέργεια γνώρισε ραγδαία ανάπτυξη τη δεκαετία του 80 με τη χρήση πλωτών ιχθυοκλωβών μιας μεθόδου που χρησιμοποιούνταν ευρέως στη Νορβηγία για την εκτροφή σολομού. Το 1985 υπήρχαν 12 μονάδες με συνολική παραγωγή περίπου 100 τόνους σήμερα υπάρχουν περισσότερες από 283 μονάδες με παραγωγή που ξεπερνάει τους 120.000 τόνους.
Η παραγωγική διαδικασία είναι χρονοβόρα ενώ η ευαισθησία του γόνου αποτελεί ένα από τα ζητήματα που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής.
Η παραγωγική διαδικασία ξεκινάει στον ιχθυογεννητικό σταθμό, όπου εκεί οι γεννήτορες με ελεγχόμενες συνθήκες φωτισμού και θερμοκρασίας παράγουν αυγά τα οποία γονιμοποιούνται με φυσικό τρόπο και στη συνέχεια συλλέγονται και εκκολάπτονται και γίνονται «νύμφες».
Το στάδιο αυτό διαρκεί περίπου 40 μέρες και οι «νύμφες» τρέφονται με ζωντανή τροφή η οποία παράγεται στον ιχθυογεννητικό σταθμό. Όταν αυτές μεταμορφωθούν σε ιχθύδια αρχίζει διαδοχικά ο απογαλακτισμός τους και η παραγωγή ξηράς τροφής σε μορφή μικρών κόκκων και τότε μεταφέρονται στα μεγαλύτερες δεξαμενές όπου παραμένουν μέχρι να αποκτήσουν μέγεθος ικανό για τη μεταφορά τους στους θαλάσσιους ιχθυοκλωβούς.
Το στάδιο αυτό διαρκεί περίπου 120 μέρες γενικότερα τα πρώτα στάδια ζωής των ιχθυιδίων χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής λόγω της αυξημένης ευαισθησίας τους. Στο τελευταίο στάδιο τα ιχθύδια, οι γόνοι δηλαδή, μεταφέρονται σε κλωβούς στη θάλασσα και εκτρέφονται εκεί μέχρι την αλίευση τους.
Στο στάδιο αυτό χρησιμοποιούνται ιχθυοτροφές αυστηρών προδιαγραφών ώστε να παρέχονται στα ψάρια όλα τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζονται για να έχουν μία υγιή ανάπτυξη τα υλικά από τα οποία κατασκευάζεται η τροφή είναι ζωικής και φυτικής προέλευσης όπως ψάρια ιχθυάλευρα, ιχθυέλαια, Αλευρά με βάση τη σόγια και το σιτάρι βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
Διαβάστε επίσης
Γιάννης Μασούτης: Απομένουν οι νέες εκλογές να επιβεβαιώσουν το θετικό κλίμα στην οικονομία
Fourlis: Παραιτήθηκε από το ΔΣ ο Αντιπρόεδρος David Watson
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ρωσία: Στρατηγικά βομβαρδιστικά πραγματοποίησαν πτήσεις περιπολίας στην Αρκτική
- Κωτσόβολος: Στηρίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα «Ψηφιακά Εργαλεία για ΜΜΕ Β’»
- Κεραμέως: Πάνω από 13% οι αυξήσεις στις συντάξεις τα δύο τελευταία χρόνια
- Οι νικητές των Greek Accounting and Finance Awards 2024 powered by SOFTONE