• Business

    Avramar: Πόσο θα αντέξει χωρίς επενδυτή – Λήξη χρόνου για τις μη δεσμευτικές προσφορές

    O CEO της Avramar Eugenio Meschini

    O CEO της Avramar Eugenio Meschini


    Με ισχυρούς διεκδικητές ομίλους ιχθυοκαλλιεργειών, μεικτά σχήματα, funds ελληνικών και ξένων συμφερόντων και προνομιακό συνομιλητή  το ισπανικό fund  Atitlan σε κοινό σχήμα με τους Άραβες του Mubadala, κλείνει αύριο ο πρώτος κύκλος εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή για την Avramar.

    Όπως αναφέρουν πηγές με γνώση του θέματος στο mononews πέντε κατ’ ελάχιστον επενδυτές, μεταξύ των οποίων και η Ιχθυοτροφεία Κεφαλλονιάς, που έχει εξαγοραστεί από τον ισπανικό όμιλο Groupo Profand, φέρεται να είναι στο νήμα για την υποβολή μη δεσμευτικών προσφορών.

    Στη διαγωνιστική διαδικασία, που τρέχει η Deloitte, για την πώληση της Avramar, αρχικό ενδιαφέρον έδειξαν περισσότεροι από 15 υποψήφιοι επενδυτές και πλέον έχουν περιοριστεί σε μονοψήφιο αριθμό με τραπεζικές πηγές να υποστηρίζουν ότι δεν αποκλείεται να υπάρξουν και εκπλήξεις τόσο ως προς τον αριθμό των επενδυτών που θα καταθέσουν μη δεσμευτική προσφορά εκτιμώντας ότι μπορεί να φτάνουν και τους επτά όσο και ως προς το ποιοι μπορεί να είναι.

    Οι υποψήφιοι επενδυτές και ο προνομιακός συνομιλητής

    Μεταξύ αυτών που θεωρούνται ουσιωδώς ενδιαφερόμενοι για την εξαγορά της Avramar, εκτός από τον ισπανικό όμιλο Atitlan, που αποτελεί και τον προνομιακό συνομιλητή των τραπεζών, συμπεριλαμβάνεται η Philosofish, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία ιχθυοκαλλιέργειας της Μεσογείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο επικεφαλής της οποίας άλλωστε είχε πρόσφατα δηλώσει ότι η εταιρεία είναι ανοιχτή στο ενδεχόμενο εξαγοράς της Avramar  στην περίπτωση υλοποίησης του σεναρίου πώλησης σε «κομμάτια». Σύμφωνα με πηγές της αγοράς στους υποψηφίους που θα καταθέσουν μη δεσμευτική προσφορά υπάρχει άλλο ένα σχήμα με αραβικά κεφάλαια, καθώς και η Ιχθυοτροφεία Κεφαλλονιάς της οικογένειας Γερουλάνου, η οποία από το 2022 έχει περάσει στον όμιλο Profand τον  δεύτερο μεγαλύτερο βάσει πωλήσεων στον τομέα των αλιευμάτων στην Ισπανία και με παρουσία σε 60 χώρες ενώ ερωτηματικό παραμένει για το αν υπάρχει ενδιαφέρον και από την BioMar Hellenic, την εν Ελλάδι θυγατρική του ομώνυμου δανέζικου κολοσσού ιχθυοτροφών.

    Τελειώνει η ρευστότητα

    Κρίσιμο σημείο για τη διάσωση του μεγαλύτερου παίχτη στην αγορά της μεσογειακής ιχθυοκαλλιέργειας είναι η ταχύτητα με την οποία θα τρέξουν οι εξελίξεις. Η καταληκτική προθεσμία για την κατάθεση μη δεσμευτικών προσφορών έληγε στις 31 Μαΐου και παρατάθηκε κατά δύο εβδομάδες μεταθέτοντας παράλληλα την προθεσμία για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών, καθώς και τη διενέργεια due diligence. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η διαδικασία είναι εξαιρετικά δύσκολο να τελειώσει πριν το φθινόπωρο. Και ήδη η Avramar λειτουργεί στο «κόκκινο» με το ενδιάμεσο δάνειο γέφυρα που ενέκριναν οι τράπεζες ύψους 20 εκατ. ευρώ να αρκεί μέχρι τον Ιούλιο. Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές η ίδια η Deloitte στο σχέδιο που έχει εκπονήσει πριν μήνες εκτιμούσε ότι το ύψος της χρηματοδότησης θα έπρεπε να είναι 40 εκατ. ευρώ. Με τις ανάγκες της εταιρείας η ρευστότητα εξαντλείται ενώ ήδη η παραγωγή έχει μειωθεί στο πρώτο πεντάμηνο σε μονοψήφιο ποσοστό. Στο τέλος του 2024 εκτιμάται ότι η παραγωγή θα είναι στις 52.000-55.000 τόνους όταν δύο χρόνια πριν προσέγγιζε τις 68.000 τόνους ετησίως.

    «Κλειδί» το κούρεμα και οι επενδύσεις

    Το αν θα βρεθεί λευκός ιππότης και πόσο σύντομα θα γίνει αυτό σχετίζεται με τις υπέρογκες υποχρεώσεις ύψους άνω των 350 εκατ. ευρώ που «κληρονόμησε» η  Avramar κυρίως από την τριπλή συγχώνευση Νηρέας, Σελόντα και Περσεύς, και το πόσο γενναίο κούρεμα θα γίνει από τις τράπεζες αλλά και το αν ο αγοραστής θα προχωρήσει σε επενδύσεις έτσι ώστε να διασφαλισθεί ένα βιώσιμο μέλλον για την εταιρεία.

    Ενώ ενδεχόμενη κατάρρευση του ισχυρού παίκτη της αγοράς θα προκαλέσει σοβαρές αναταράξεις στην εγχώρια ιχθυοκαλλιέργεια, που παρά τα προβλήματα και τις κρίσεις παραμένει μια από τις κορυφαίες χώρες στην παραγωγή μεσογειακών ειδών σε ευρωπαϊκό αλλά και διεθνές επίπεδο.

    Διαβάστε επίσης

    Οι εξελίξεις στην Avramar κρίνουν το μέλλον των ιχθυοκαλλιεργειών

    Avramar: Έπεσαν οι υπογραφές με τις τράπεζες για το δάνειο των 20 εκατ. ευρώ

    Philosofish: Στόχευση για τζίρο €120 εκατ. και στάση αναμονής λόγω Avramar



    ΣΧΟΛΙΑ