• Business

    Κ. Μιτζάλης (ΑΒΑΞ): Πόλεμος με τους εργαζόμενους της ΑΒΑΞ

    Κωνσταντίνος Μιτζάλης, ΑΒΑΞ

    Κωνσταντίνος Μιτζάλης, ΑΒΑΞ


    Στα γραφεία του Ομίλου ΑΒΑΞ βρέθηκαν χθες περίπου 150 εργαζόμενοι της Γραμμής 4 του Μετρό Αθήνας δείχνοντας συνέπεια στο ραντεβού με τους ανθρώπους της εταιρείας, παρά το γεγονός ότι οι τελευταίοι ακύρωσαν τη προγραμματισμένη συνάντηση καθώς οι εργαζόμενοι δε δέχτηκαν τις αίολες υποσχέσεις τους και συνεχίζουν να ζητούν να υπάρξουν δεσμεύσεις.

    Σύμφωνα με πηγές των εργαζομένων συνομίλησε μαζί τους μόνο η υπεύθυνη προσωπικού, Κατερίνα Μαντζώρου, η οποία επανέλαβε ότι αν δε σταματήσει η απεργία που έχει ξεκινήσει από τις 20 Μαΐου δε θα υπάρξει καμία διαπραγμάτευση.

    Οι ίδιες πηγές αναφέρουν προσθέτουν ότι δεν ήταν παρόντες ο διευθυντής και υποδιευθυντής του έργου, όπως είχε γίνει στην προηγούμενη συνάντηση της 22ης Μαΐου, όπου είχαν γίνει μερικά βήματα για την εκκίνηση των διαπραγματεύσεων. Επίσης, κανένα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου δεν ήταν παρόν τηρώντας τη στάση που έχει εφαρμοστεί εξαρχής.

    Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο εκπρόσωπος των εργαζομένων, Βασίλης Κλουβάτος, στο mononews, η ΑΒΑΞ με τη συμπεριφορά αυτή έχει πλήξει την εμπιστοσύνη των εργαζομένων στη Γραμμή 4 του Μετρό Αθήνας, ενώ εξαντλείται πλέον η υπομονή τους.

    Αυτό που ζητούν από την ΑΒΑΞ είναι να υπάρξει ένα minimum δεσμεύσεων και το σωματείο τους δε δέχεται τελεσίγραφα.

    Τα επόμενα βήματα: Συνεχίζεται η απεργία – Ραντεβού με το Χάρη Δούκα, το θέμα μέχρι το Μαξίμου

    Αποφασισμένοι είναι οι εργαζόμενοι της ΑΒΑΞ να συνεχίσουν την απεργία τους η οποία έχει ξεκινήσει από τις 20 Μαΐου με τη διάρκειά της να ξεπερνάει τις δύο εβδομάδες καθώς οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση την Παρασκευή 31 Μαΐου προκειμένου να αποφασίσουν για τη συνέχιση της απεργίας.

    Εκτός όμως από την κομβική συνέλευση, οι εργαζόμενοι είναι έτοιμη να απευθυνθούν και στο Δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες θα επισκεφθούν σήμερα το γραφείο του, ειδάλλως θα επιδιώξουν να κλείσουν ραντεβού για να μιλήσουν μαζί του.

    Δε θα διστάσουν, επίσης, να απευθυνθούν και το πρωθυπουργικό γραφείο, καθώς θα επιδιώξουν συνάντηση και με τον Πρωθυπουργό, προκειμένουν να συνομιλήσουν τόσο για την κατάσταση του έργου αλλά και την αγοραστική τους δύναμη που βαίνει διαρκώς μειούμενη.

    ΑΒΑΞ: Υπάρχει συλλογική σύμβαση – Τι απαντά το σωματείο

    Την ίδια στιγμή που η ΑΒΑΞ αρνούνταν να δει τους εργαζομένους στα γραφεία της δημοσίευσε απάντηση σχετικά με την απεργία. Σε αυτήν έκανε λόγο για την ύπαρξη συλλογικής σύμβασης με τους εργαζομένους, η οποία έχει τεθεί σε ισχύ από τον Μάιο του 2022 και θα υπάρξει νέα σύμβαση το φθινόπωρο του 2024 εφόσον ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις.

    Ωστόσο, όπως αναφέρουν, οι κύκλοι των εργαζομένων, η συλλογική σύμβαση αφορά κατά βάση τους οικοδόμους και τους εργατοτεχνίτες, ενώ αυτοί απαιτούν επαναδιαπραγμάτευση για όλο το προσωπικό που απασχολείται στα εργοτάξια της Γραμμής 4.

    Προσθέτουν, δε, ότι στο παρελθόν ο Όμιλος είχε επιχειρήσει να προσλάβει με εξειδικευμένο προσωπικό για τους Μετροπόντικες. Η κίνηση αυτή δεν του βγήκε και προχώρησε στην πρόσληψη έμπειρου προσωπικού.

    Τι ζητούν οι εργαζόμενοι

    Σχετικά με τα αιτήματα των εργαζομένων, αυτά έχουν να με τις αυξήσεις κατά 15% στα ημερομίσθια, ενώ ζητούν να προστεθεί και επίδομα υπόγειων εργασιών 10%. Οι αυξήσεις αυτές ζητούνται ως μία μικρή διόρθωσης της αγοραστικής απώλειας που έχουν υποστεί οι εργαζόμενοι, η οποία για την τελευταία διετία κινείται μεταξύ του 25% και του 30%.

    Ζητούν επιπλέον μείωση των καθημερινών βαρδιών και να σταματήσουν οι εργασίες το Σαββατοκύριακο.  Οι βάρδιες στους μετροπόντικες είναι εξαντλητικές καθώς είναι 12ωρες, ενώ στους σταθμούς είναι 10ωρες. Μάλιστα, είχε εφιστήσει την προσοχή και για πιθανά ατυχήματα, καθώς η κούραση των εργαζομένων είναι σωρευτική. Για αυτό το λόγο οι εργαζόμενοι ζητούν πενθήμερο και 8ωρες βάρδιες.

    Το τελευταίο αίτημα των απεργών αφορά τα μέτρα ασφαλείας, τα οποία δεν τηρούνται στα βοηθητικά φρεάτια που απαιτούν σκληρή χειρωνακτική εργασία.

    Διαβάστε επίσης

    ΑΒΑΞ: Τι λέει για τις απεργίες των εργαζομένων

    ΑΒΑΞ: Ναυαγούν οι διαπραγματεύσεις με τους εργαζόμενους της Γραμμής 4 για την απεργία

    ΑΒΑΞ: Δεσμεύσεις απαιτούν οι εργαζόμενοι για να σταματήσει η απεργία στη Γραμμή 4 – Ποια είναι η κρίσιμη ημέρα των διαπραγματεύσεων



    ΣΧΟΛΙΑ