• Business

    ΑΒΑΞ: Συνεχίζεται για τρίτη εβδομάδα η απεργία στο Μετρό – Στο γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη οι εργαζόμενοι

    Κωνσταντίνος Μιτζάλης, ΑΒΑΞ

    Κωνσταντίνος Μιτζάλης, ΑΒΑΞ


    Τις απεργιακές κινητοποιήσεις για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα αποφάσισαν να συνεχίσουν οι εργαζόμενοι της Γραμμής 4 του Μετρό στη χθεσινή γενική τους συνέλευση, ενώ όπως αναφέρει ο Πρόεδρος του σωματείου τους, Βασίλης Κλουβάτος, απευθύνθηκαν και στο γραφείο του Πρωθυπουργού.

    Πιο συγκεκριμένα, αντιπροσωπεία των εργαζομένων βρέθηκε ύστερα από τη γενική συνέλευση της 31ης Μαΐου στο γραφείο του Πρωθυπουργού και επίδοσαν επιστολή με τα αιτήματά τους. Όπως αναφέρει ο κ. Κλουβάτος η Ελένη Σχινά, που είναι η διευθύντρια του ιδιαίτερου γραφείου του πρωθυπουργού, συνομίλησε με τους εργαζομένους, ενώ δεσμεύθηκε  να παραδώσει την επιστολή στον Πρωθυπουργό, αλλά και στον αρμόδιο υπουργό, δηλαδή τον υπουργό υποδομών και μεταφορών, Χρήστο Σταϊκούρα. Επίσης, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συνάντησης των εργαζομένων με τον Πρωθυπουργό με το πέρας των ευρωεκλογών.

    Στην επιστολή, η οποία βρίσκεται στη διάθεση του mononews, οι εργαζόμενοι παρουσιάζουν τα αιτήματά τους, τα οποία αφορούν αυξήσεις στους μισθούς, εφαρμογή επιδόματος υπόγειων εργασιών και την καθιέρωση πενθήμερης και οκτάωρης εργασίας.

     

    Η επιστολή

    Όσον αφορά την ψηφοφορία που προηγήθηκε, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν τη συνέχιση της διαρκούς απεργίας που έχει ξεκινήσει από τις 20 Μαΐου, τουλάχιστον έως τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας Προσθέτουν, δε, ότι την Τετάρτη 6 Ιουνίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση στα γραφεία της ΑΒΑΞ.

    Παραμένουν δύσπιστοι οι εργαζόμενοι – Ο Όμιλος ακολουθεί τη γραμμή της αδιαλλαξίας

    Παρά το γεγονός ότι έχει προγραμματιστεί νέα συνάντηση με την ΑΒΑΞ οι εργαζόμενοι της Γραμμής 4 παραμένουν δύσπιστοι, καθώς ό Όμιλος ακύρωσε την προγραμματισμένη συνάντηση της 29ης Μαΐου.

    Το γεγονός αυτό πυροδότησε τις αντιδράσεις των εργαζομένων, οι οποίοι αποφάσισαν να μην υποχωρήσουν έως ότου να υπάρξει δέσμευση του Ομίλου. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο κ. Κλουβάτος η ΑΒΑΞ δεν έχει προχωρήσει σε καμία δέσμευση και ζητά τη διακοπή της απεργίας προκειμένου να αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις.

    Από την άλλη πλευρά οι εργαζόμενοι ζητούν μία αποδοχή των αιτημάτων τους προκειμένου να σταματήσει η απεργία και να συνεχιστεί το μεγαλύτερο υπό κατασκευή έργο στην Ελλάδα, ενώ παραμένουν ανοικτοί για διαπραγματεύσεις.

    Τονίζουν, ωστόσο, ότι ο Όμιλος ΑΒΑΞ έχει ακολουθήσει τη γραμμή της αδιαλλαξίας, και ότι δεν πρόκειται να υποκύψουν στους εκβιασμούς της εργοδοσίας, ενώ προσθέτουν ότι δεν είναι αυτοί που βάζουν τελεσίγραφα.

    ΑΒΑΞ: Σταματήστε την απεργία για να συζητήσουμε

    Από την πλευρά του ο Όμιλος ΑΒΑΞ στη δεύτερη ανακοίνωση για το θέμα της απεργίας, την οποία δημοσίευσε προ ημερών, τονίζει ότι υπάρχει ήδη μία συλλογική σύμβαση από τον Μάιο του 2022, ενώ θα γίνει η διαπραγμάτευση μίας νέας σύμβασης από το φθινόπωρο του 2024.

    Προσθέτει, δε, ότι η ασφαλής και έγκαιρη παράδοση του, τεράστιας κοινωνικής σημασίας, έργου της Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας αποτελεί προτεραιότητα για την εταιρία.

    Ωστόσο, το έργο γράφει ήδη καθυστερήσεις ενός έτους, και η απεργία εισέρχεται στην Τρίτη εβδομάδα της χωρίς να διαφαίνεται στον ορίζοντα κάποια άμεση λύση, εάν λάβουμε υπόψη τη στάση και των δύο πλευρών. Το γεγονός αυτό αναμένεται να δημιουργήσει ασφυκτικές πιέσεις στο έργο που έχει αναλάβει η κοινοπραξία ΑΒΑΞ-Ghella-Alstom και έχει δεσμευθεί για την έγκαιρη παράδοσή του. Ειδάλλως κινδυνεύει να χάσει το πριμ έγκαιρης υλοποίησης των 57,7 εκατ. ευρώ, όπως έχει προειδοποιήσει τόσο ο υπουργός υποδομών, Χρήστος Σταϊκούρας, όσο και ο υφυπουργός, Νίκος Ταχιάος.

     

    Διαβάστε επίσης

    Κ. Μιτζάλης (ΑΒΑΞ): Πόλεμος με τους εργαζόμενους της ΑΒΑΞ

    ΑΒΑΞ: Ναυαγούν οι διαπραγματεύσεις με τους εργαζόμενους της Γραμμής 4 για την απεργία

    ΑΒΑΞ: Δεσμεύσεις απαιτούν οι εργαζόμενοι για να σταματήσει η απεργία στη Γραμμή 4 – Ποια είναι η κρίσιμη ημέρα των διαπραγματεύσεων



    ΣΧΟΛΙΑ