• Business

    ΑΒΑΞ: Οδεύει προς τον ένα μήνα η απεργία των εργαζομένων στη Γραμμή 4 – Η κρίσιμη συνάντηση της Πέμπτης

    Κωνσταντίνος Μιτζάλης, ΑΒΑΞ

    Κωνσταντίνος Μιτζάλης, ΑΒΑΞ


    Εμφανής είναι πλέον ο κίνδυνος να γράψει η Γραμμή 4 του Μετρό Αθήνας τουλάχιστον ένα μήνα καθυστερήσεων, καθώς χθες το πρωί η συνέλευση των εργατών της ΑΒΑΞ ψήφισε χθες το πρωί τη συνέχιση της απεργίας που έχει ξεκινήσει από τις 20 Μαΐου.

    Σύμφωνα με πηγές των εργαζομένων τέθηκε προς ψήφιση και το ενδεχόμενο μίας μικρής ανακωχής, ώστε να υπάρξει διαπραγμάτευση με τον Όμιλο, ο οποίος ζητά διακοπή των εργασιών χωρίς να έχει προχωρήσει σε σοβαρές δεσμεύσεις.

    Ωστόσο, η πλειοψηφία των εργαζομένων τάχθηκε κατά της πρότασης αυτής και πλέον όλα θα κριθούν στις 6 Ιουνίου. Τότε έχει κανονιστεί η νέα συνάντηση των εργαζομένων με τους ανθρώπους του Ομίλου στα γραφεία της εισηγμένης. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος των εργαζομένων, Βασίλης Κλουβάτος, αναφέρει στο mononews ότι οι εργαζόμενοι θα βρίσκονται στο ραντεβού τους με την ΑΒΑΞ το μεσημέρι της Πέμπτης, αφήνοντας αιχμές για τη δεύτερη προγραμματισμένη συνάντηση της 29ης Μαΐου, η οποία ακυρώθηκε καθώς οι εργαζόμενοι  δε σταμάτησαν την απεργία.

    Ότι και αν αποφασιστεί πάντως, η απεργία δεν πρόκειται να σταματήσει εντός της τρέχουσας εβδομάδας και οι τελικές αποφάσεις αναμένονται από την ερχόμενη, εάν η διοίκηση της ΑΒΑΞ και οι εργαζόμενοι καταλήξουν σε κάποιο κοινό έδαφος.

    Τι ζητούν οι εργαζόμενοι

    Οι εργαζόμενοι του Ομίλου ΑΒΑΞ έχουν ξεκινήσει τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους από το φθινόπωρο του 2023 και έχουν προχωρήσει σταδιακά από τις στάσεις εργασίας, στις 24ωρες και 48ωρες απεργίες για να καταλήξουμε στην απεργία διαρκείας που ξεκίνησε στις 20 Μαΐου και δε θα τελειώσει έως ότου να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

    Αυτά έχουν να κάνουν με αυξήσεις κατά 15% στα ημερομίσθια και την προσθήκη επιδόματος υπόγειων εργασιών ως μία μικρή διόρθωσης της αγοραστικής απώλειας που έχουν υποστεί οι εργαζόμενοι, η οποία για την τελευταία διετία κινείται μεταξύ του 25% και του 30%.

    Επιπλέον, ζητούν πενθήμερη και οκτάωρη εργασία  και να σταματήσουν οι εργασίες το Σαββατοκύριακο. Πιο συγκεκριμένα, όπως έχει αναφέρει στο mononews o κ. Κλουβάτος, οι εργαζόμενοι στους σταθμούς δουλεύουν δέκα ώρες την ημέρα, ενώ όσοι βρίσκονται στους μετροπόντικες εργάζονται 12.

    Το τελευταίο αίτημα των απεργών αφορά τα μέτρα ασφαλείας, τα οποία δεν τηρούνται στα βοηθητικά φρεάτια που απαιτούν σκληρή χειρωνακτική εργασία.

    Η στάση του Ομίλου ΑΒΑΞ

    Ο όμιλος ΑΒΑΞ σύμφωνα με τα όσα έχουν αναφέρει το τελευταίο διάστημα οι εργαζόμενοι τηρεί μία στάση αδιαλλαξίας, η οποία δε συνάδει με τη στάση του κατά τη διάρκεια της κατασκευής της γραμμής 3.

    Τονίζουν, δε, ότι ο όμιλος δεν πρόκειται να ξεκινήσει καμία κουβέντα για διάλογο και διαπραγματεύσεις, εάν πρώτα δε σταματήσει η απεργία. Προσθέτουν, ότι δεν έχει δώσει καμία δέσμευση, ενώ έχει ακυρώσει και τη δεύτερη προγραμματισμένη συνάντησή τους με το πρόσχημα ότι συνεχίζεται η απεργία.

    Αξίζει δε να σημειωθεί ότι ακόμα και κατά τη διάρκεια της μίας και μοναδικής συνάντησης των ανθρώπων του Ομίλου με τους εργαζόμενους στις 22 Μαΐου δεν ήταν παρόν κανένα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου.

    Όσον αφορά την ΑΒΑΞ, αυτή έχει προχωρήσει σε δύο ανακοινώσεις κατά τη διάρκεια του Μαΐου. Σε αυτές αναφέρει ότι υπάρχει ήδη μία συλλογική σύμβαση από τον Μάιο του 2022, ενώ θα γίνει η διαπραγμάτευση μίας νέας σύμβασης από το φθινόπωρο του 2024.

    Επιπλέον, ο Όμιλος αναφέρει ότι  οι υποχρεώσεις της εταιρίας τηρούνται απαρέγκλιτα και κατά γράμμα, βάσει της δέσμευσης της στα συλλογικά όργανα και πως με πάνω από 2.500 εργαζόμενους, ουδέποτε έχει κρύψει ότι το ανθρώπινο κεφάλαιο είναι ό,τι πιο πολύτιμο διαθέτει και αναγνωρίζει τον καταλυτικό του ρόλο προκειμένου να φέρει εις πέρας τα έργα που έχει αναλάβει, στα 40 χρόνια δραστηριοποίησής του στην Ελλάδα.

    Διαβάστε επίσης

    ΑΒΑΞ: Συνεχίζεται για τρίτη εβδομάδα η απεργία στο Μετρό – Στο γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη οι εργαζόμενοι

    Κ. Μιτζάλης (ΑΒΑΞ): Πόλεμος με τους εργαζόμενους της ΑΒΑΞ

    ΑΒΑΞ: Τι λέει για τις απεργίες των εργαζομένων



    ΣΧΟΛΙΑ