• Business

    ΑΒΑΞ: Η απάντηση για τις συνεχόμενες απεργίες που δεν ικανοποιεί τους εργαζομένους – Πώς τη σχολιάζουν

    Κωνσταντίνος Μιτζάλης, ΑΒΑΞ

    Κωνσταντίνος Μιτζάλης, ΑΒΑΞ


    Με μία ανακοίνωση, η οποία δεν αναφέρεται και δεν ικανοποιεί τα αιτήματα των εργαζομένων στη Γραμμή 4, ο Όμιλος ΑΒΑΞ προσπαθεί να απαντήσει στα όσα ανέφερε ο εκπρόσωπος τους, Βασίλης Κλουβάτος στο mononews.

    Γεγονός και το οποίο σημαίνει ότι οι συνεχόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις που έχουν ξεκινήσει από τη Δευτέρα 20 Μαΐου και δε θα σταματήσουν αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους.

    Αυτά, όπως έχει ήδη γράψει το mononews, αφορούν την αύξηση του μισθού και του μεροκάματου, την προσθήκη επιδόματος υπόγειων εργασιών, τη μείωση των ωρών εργασίας καθώς οι βάρδιες του προσωπικού είναι 10ωρες για τους σταθμούς και 12ωρες για τους δύο μετροπόντικες.

    Υπενθυμίζεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που οι εργαζόμενοι στα εργοτάξια της Γραμμής 4 προχωρούν σε απεργίες καθώς οι κινητοποιήσεις έχουν ξεκινήσει από το φθινόπωρου του 2023 και τα έργα έχουν σταματήσει τουλάχιστον οκτώ φορές. Οι πρώτες κινήσεις των εργαζομένων ήταν οι στάσεις εργασίας, οι οποίες στη συνέχεια εξελίχθηκαν σε 24ωρες και 48ωρες απεργίες για να καταλήξουμε στη συνεχόμενη απεργία.

    Τι απαντά ο Όμιλος

    Στη χθεσινή του ανακοίνωση ο Όμιλος αφιερώνει μόλις δύο από τις έξι παραγράφους χωρίς να δίνει ξεκάθαρες απαντήσεις στα όσα είχε καταγγείλει ο εκπρόσωπος των εργαζομένων, κ. Κλουβάτος στο mononews.

    Αναλυτικότερα ο Όμιλος αναφέρει τα εξής:

    «Οι υποχρεώσεις της εταιρίας τηρούνται απαρέγκλιτα και κατά γράμμα, βάσει της δέσμευσής της στα συλλογικά όργανα στα οποία συμμετέχει και έτσι όπως απορρέουν από τη συλλογική σύμβαση εργασίας, η οποία ισχύει έως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

    Με γνώμονα την ασφάλεια των εργαζομένων, τηρούνται οι πιο αυστηρές προδιαγραφές για τέτοιας κλίμακας έργα, χωρίς την παραμικρή έκπτωση, στις περισσότερες από 2 εκατομμύρια εργατοώρες που έχουν ήδη συμπληρωθεί κατά την υλοποίηση του μεγάλου αυτού έργου».

    Σημειώνεται ότι ο κ. Κλουβάτος είχε κάνει λόγο για εξαντλητικά ωράρια εργασίας, τα οποία νομοτελειακά θα οδηγήσουν σε ατυχήματα προσθέτοντας ότι μέχρι πρόσφατα οι εργαζόμενοι δουλεύουν όλες τις ημέρες 10ωρες και 12ώρες βάρδιες.

    Επίσης, είχε επισημάνει τις έρευνες της επιθεώρησης εργασίας, οι οποίες έχουν επιβάλει πρόστιμα για αδήλωτη εργασία το Σάββατο και ένα εργατικό ατύχημα στον μετροπόντικα της Κατεχάκη, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα σοβαρό τραυματισμό εργαζομένου, ο οποίος θα πρέπει να υποβληθεί σε πλήθος χειρουργικών επεμβάσεων και να βρεθεί έως οκτώ μήνες εκτός εργασίας.

    Επιπλέον, τόνισε ότι δεν υπάρχουν επαρκή μέτρα ασφαλείας όσον αφορά τα βοηθητικά φρεάτια και πρόσθεσε ότι τα μεροκάματα των εργαζομένων είναι περίπου καθαρά 50 ευρώ, και σε καμιά περίπτωση δεν αγγίζουν  τα 100 ευρώ που έχει παρουσιάσει σε αρκετές ομιλίες του ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου, Κωνσταντίνος, Μιτζάλης.

    B. Κλουβάτος:  Οι εργαζόμενοι απαιτούν μέρισμα για τη κερδοφορία που παράγουν για τον Όμιλο

    Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων ρωτήθηκε για τη στάση του Ομίλου ΑΒΑΞ και επισημαίνει ότι «η Γραμμή 4 είναι εμβληματικό έργο ο όμιλος που…καλπάζει…Οι εργαζόμενοι που παράγουν αυτήν την κερδοφορία απαιτούν “μέρισμα” στο μεροκάματο τους…».

    Διευκρινίζει, δε, μερικά πράγματα και επισημαίνει τα εξής. Αρχικά οι εργαζόμενοι δεν καταγγέλουν την εργοδοσία εργοδοσία ότι δεν δίνει τα νόμιμα αλλά για αδιάλλακτη στάση και παντελή άρνηση για διάλογο. Προσθέτει, ότι το αίτημα σε αυξήσεις για μισθούς και μεροκάματα κατά 15% θα λειτουργήσουν ως μια μικρή διόρθωση της αγοραστικής απώλειας που έχουν υποστεί οι εργαζόμενοι κι είναι τουλάχιστον 25-30% σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία τα δύο τελευταία χρόνια.

    Για τις συμβάσεις που θα ανανεωθούν το Σεπτέμβρη σχολιάζει ότι αφορούν την σύμβαση των οικοδομών και ότι αυτές εξασφαλίζουν μόνο τα ελάχιστα.

    Διαβάστε επίσης:

    ΑΒΑΞ: Τι απαντά για τις συνεχιζόμενες απεργίες εργαζομένων στη Γραμμή 4 του Μετρό

    ΑΒΑΞ: Απεργίες δίχως τέλος από τους εργαζόμενους στη Γραμμή 4 – Γιατί τους εξοργίζει ο Όμιλος

    ΑΒΑΞ: Θετικές οι προσδοκίες για το 2024



    ΣΧΟΛΙΑ