array(0) {
}
        
    
Menu
0.56%
Τζίρος: 102.22 εκατ.

Άιρις Άπφελ -Το υπερβατικό πνεύμα της μόδας σε δημοπρασία

Business

ΑΒ Βασιλόπουλος: Κάνε μία παύση και άλλαξε συνήθειες

Έχετε αναρωτηθεί τι αντίκτυπο έχει η σπατάλη τροφίμων στις ζωές μας; Μπορούμε να αποκτήσουμε μία «πράσινη συμπεριφορά»; Η απάντηση είναι απλή. Ναι, μπορούμε να αλλάξουμε συνήθειες!

Το φαινόμενο της σπατάλης τροφίμων δεν είναι καινούριο, καθώς αγοράζουμε περισσότερα απ’ ό,τι χρειαζόμαστε, θεωρώντας ότι έχουμε αυξημένες καταναλωτικές ανάγκες. Πόσες φορές έχουμε κάνει τη σκέψη «θα το πετάξω και θα πάρω καινούριο»; Όσες φορές κάνουμε πράξη αυτή τη σκέψη, καταλήγουμε να πετάμε σημαντικές ποσότητες φαγητού και τροφίμων.

Ποια η σημασία της σπατάλης τροφίμων και ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος

Περί τα τέλη του 2022, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έφερε για πρώτη φορά στο φως της δημοσιότητας, μία εκτίμηση αναφορικά με τη σπατάλη τροφίμων σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Η Ελλάδα βρίσκεται στην τέταρτη θέση με τη χειρότερη επίδοση να είναι τα 87 κιλά ανά άτομο. Τις τρεις πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν η Πορτογαλία, η Ιταλία και το Λουξεμβούργο, ενώ αντίθετα, στην Ισπανία πετούν μόλις 30 κιλά φαγητού ανά κάτοικο. Αυτά τα στοιχεία για τη χώρα μας σε επίπεδο νοικοκυριού και λιανεμπορίου αντλήθηκαν από τη 18μηνη έρευνα που διεξήγαγε η ΑΒ σε συνεργασία με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα.

Η απλή συνειδητοποίηση όμως του προβλήματος είναι μόνο η αρχή, στη συνέχεια επιβάλλεται να ληφθούν μέτρα και να στηριχθούν πρωτοβουλίες.

ΑΒ Βασιλόπουλος και WWF Ελλάς ενώνουν τις δυνάμεις τους για την προστασία του περιβάλλοντος

Έχοντας πλήρη επίγνωση της παραπάνω κατάστασης, η ΑΒ Βασιλόπουλος ηγείται μιας προσπάθειας για μείωση σπατάλης με το WWF Ελλάς, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος ξεκινώντας από τώρα και επιδιώκοντας να αφυπνίσει τις επόμενες γενιές. Με επίκεντρο τη διοργάνωση δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής της αλυσίδας, στόχος της είναι η αλλαγή νοοτροπίας.

Ήδη από το 2019, η ΑΒ Βασιλόπουλος έκανε ευρέως γνωστές τις προθέσεις της και δεσμεύτηκε ότι έως το 2025 θα μειώσει κατά 50% το δικό της περιβαλλοντικό αποτύπωμα, δίνοντας το παράδειγμα. Οι δωρεές κοντόληκτων τροφίμων μέσω του προγράμματος «Τρόφιμα Αγάπης» και η πρώτη Συμμαχία για τη Μείωση Σπατάλης Τροφίμων στην Ελλάδα μαζί με την οργάνωση «Μπορούμε» είναι μόλις μερικές από τις δράσεις στις οποίες έχει προβεί έως τώρα η εταιρεία.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το μεγαλύτερο μερίδιο των δαπανών στα ελληνικά νοικοκυριά αφορά τα είδη διατροφής. Κάθε μερίδα φαγητού που πάει χαμένη προκαλεί άσκοπη επιβάρυνση των οικονομικών του νοικοκυριού. Όπως αναφέρουν οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις της WWF Ελλάς, το κόστος της σπατάλης για μια τετραμελή οικογένεια ανέρχεται σε τουλάχιστον 650 ευρώ το χρόνο, χωρίς να συνυπολογιστεί το κόστος νερού και ηλεκτρισμού για την προετοιμασία των γευμάτων.

Παράλληλα, κάθε γραμμάριο τροφής που καταλήγει στον κάδο απορριμμάτων σημαίνει πως πολύτιμοι φυσικοί πόροι πετάχτηκαν στα σκουπίδια και ταυτόχρονα σημαντικές ποσότητες αερίων του θερμοκηπίου διαχέονται, επιβαρύνοντας περαιτέρω την ατμόσφαιρα.

 

Γνωρίζετε ότι…

  • το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων για ανθρώπινη κατανάλωση χάνεται ή σπαταλάται κάθε χρόνο;
  • στην Ελλάδα σπαταλάται ετησίως το 5,1% της παραγωγής τροφίμων για ανθρώπινη κατανάλωση, ποσοστό υπερδιπλάσιο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο;

Εν αρχή ην… το άτομο

Η σπατάλη των τροφίμων, οι συνέπειες και η αντιμετώπισή της εναπόκεινται πρωτίστως στην ατομική ευθύνη. Ξεκινώντας από το ατομικό επίπεδο μπορούμε να φτάσουμε στο συλλογικό. Η σπατάλη τροφίμων αφορά όλους μας και μπορεί να αντιμετωπιστεί. Το μόνο που χρειάζεται είναι να ενημερωθούμε και να ευαισθητοποιηθούμε υιοθετώντας μία «πράσινη» συμπεριφορά.

Άλλωστε, η καλύτερη διαχείριση της σπατάλης τροφίμων θα ωφελήσει ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Και οι ανάγκες είναι μεγάλες, αφού το 12,9% του ελληνικού πληθυσμού αντιμετωπίζει την επισιτιστική ανασφάλεια. Μέσα από τις δράσεις για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων επωφελείται και το περιβάλλον, αλλά και τα οικονομικά μας.

11+1 τρόποι για να μειώσουμε τη σπατάλη τροφίμων

1. Ψώνισε πάντα με λίστα που έχεις ετοιμάσει από πριν.
2. Απέφυγε να στοιβάζεις πολλά πράγματα στο ψυγείο ή στο ράφι.
3. Τοποθέτησε σωστά στο ράφι ή στο ψυγείο τα τρόφιμα.
4. Συντήρησε σωστά τα τρόφιμα.
5. Απέφυγε να βάζεις μαζί τρόφιμα που δεν πρέπει.
6. Μαγείρεψε και σέρβιρε τις κατάλληλες μερίδες.
7. Ό,τι έχει περισσέψει δεν πρέπει να πετιέται.
8. Χρησιμοποίησε την κατάψυξη περισσότερο.
9. Ξεφλούδισε μόνο ό,τι χρειάζεται.
10. Διάβασε σωστά την ημερομηνία λήξης.
11. Αν κάτι δεν μπορείς να το καταναλώσεις,μοιράσου το με κάποιον άλλο.

Last but not least, πριν αγοράσεις κάτι, σκέψου αν το χρειάζεσαι πραγματικά, σε ποια ποσότητα και αν θα το καταναλώσεις εγκαίρως.

Πριν αγοράσεις κάτι, κάνε μία παύση υιοθέτησε μία καλή συνήθεια, γιατί σώζοντας το φαγητό μπορούμε να σώσουμε και το περιβάλλον.

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σούπερ μάρκετ: «Τσουνάμι» επενδύσεων από τους big 5 της αγοράς
Ο μετασχηματισμός «κλειδί» για την επόμενη ημέρα της ΑΒ Βασιλόπουλος – Το στρατηγικό πλάνο
efood: Οι αγαπημένες αλυσίδες supermarket έρχονται στην πόρτα σου
Συνεργασία ΑΒ Βασιλόπουλου με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ανωγείων
Πώς Λαβίδας, Παντελιάδης, Κρητικός, δικαιώνονται για τις επιλογές τους
ΑΒ Βασιλόπουλος: Εξαγοράζει τα σούπερ μάρκετ Τερζής στην Πελοπόννησο
ΑΒ Βασιλόπουλος: Το «πείραμα» της Κρήτης οδηγός για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης στις τουριστικές περιοχές
Το σχέδιο του Νίκου Λαβίδα για να «πατήσει γκάζι» η ΑΒ Βασιλόπουλος
Η υποτιμητική κερδοσκοπία στην Πειραιώς, οι νέες εξαγορές του δαιμόνιου Εξάρχου, το «μπλόκο» στη βίλα Κούστα, ο πόλεμος Τσαντάνη-Οικονόμου, ο μικροεφοπλιστής Ιζνογκούντ, η νέα ζωή της Όλγας, το ξύλο στο Κολλέγιο και το πάρτι του Δαυίδ
ΑΒ Βασιλόπουλος: Τζίρος €1,97 δισ. το 2023 – Επενδύσεις ύψους €57 εκατ.