Καμία δέσμευση από το Ellington για την αύξηση της Attica Bank, αυτό αναφέρουν νεότερες πληροφορίες για το σίριαλ της τράπεζας των μηχανικών, με το fund να αθετεί προθεσμίες, συμφωνίες, διαδικασίες.

Συγκεκριμένα σήμερα στις  2 τα ξημερώματα  το Ellington κατέθεσε την  επιστολή που αφορούσε  συμμετοχή στην ΑΜΚ ύψους 490 εκατ. ευρώ της Attica Bank που θα διενεργηθεί το πρώτο τρίμηνο του 2023.

1

Η επιστολή όντως κατατέθηκε.

Το περιεχόμενο όμως δεν ήταν το αναμενόμενο, δεσμευτικό δηλαδή για τη συμμετοχή του στην αύξηση.

Οι  τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν υπάρχει σαφής δέσμευση, και συνεπώς όλα φαίνεται πως είναι στον αέρα ξανά.

Σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες  το commitment που υποβλήθηκε πρωινές ώρες υπήρχε δέσμευση του  Ellington -μαζί με το ΤΜΕΔΕ-,  για τη συμμετοχή στην αύξηση των 473,3 εκατ ευρώ και για την αγορά των warrants ποσού έως 16,7 εκατ. ευρώ.

Οταν ανοίχτηκαν και διαβάστηκαν οι επιστολές το περιεχόμενο έδειξε πως δεν υπάρχει δέσμευση, όπως αναφέρει καλά πληροφορημένη πηγή στο mononews.gr.

Αυτό σημαίνει πως θα ενεργοποιηθεί το plan B για την αναζήτηση στρατηγικού συνεπενδυτή (αφού υπάρχει το ΤΜΕΔΕ).

Να σημειωθεί πως την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου, στη συνεδρίαση του Δ.Σ. θα πρέπει να «κλειδώσει» και το σχέδιο διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων ώστε να ολοκληρωθεί ως προς τα σκέλη του το business plan.

Διότι στο Δ.Σ. της 13ης Δεκεμβρίου δεν υπήρξε συνεννόηση ως προς τη στρατηγική μείωσης των προβληματικών δανείων.

Το σχέδιο μπλόκαραν οι αντιρρήσεις της Ellington που εκπροσωπείται από την εντεταλμένη σύμβουλο στην τράπεζα, κ. Ειρήνη Μαραγκουδάκη, καθώς το ζήτημα είναι ποιος και πώς θα διαχειριστεί τα κόκκινα δάνεια της τιτλοποίησης Omega του 1,3 δισ. ευρώ.

Με βάση τη συμφωνία των μετόχων η Ellington θα πρέπει να καλύψει την όποια πρόσθετη μελλοντική ζημιά της τιτλοποίησης Omega, αν δεν επαρκέσουν οι προβλέψεις του πλάνου κεφαλαιακής ενίσχυσης.

Σημειώνεται ότι για τις 30 Δεκεμβρίου έχει προγραμματιστεί η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Attica Bank, που θα πρέπει να εγκρίνει το πλάνο κεφαλαιακής ενίσχυσης που θα ολοκληρωθεί σε δύο φάσεις:

– Αύξηση για ποσό έως 473,3 εκατ. ευρώ μέσω δημόσιας προσφοράς με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των υφιστάμενων μετόχων της τράπεζας,

– Πώληση νέων τίτλων δικαιωμάτων κτήσης (warrants) που θα εκδώσει η τράπεζα στο πλαίσιο του νόμου για την αναβαλλόμενη φορολογία, έναντι 16,7 εκατ. ευρώ στην κοινοπραξία ΤΜΕΔΕ – Ellington.

Στην περίπτωση που τα  warrants δεν αγοραστούν από το σχήμα ΤΜΕΔΕ – Ellington, η τράπεζα μπαίνει ξανά στη διαδικασία αναζήτησης νέου  επενδυτή.

Ο στόχος της Ελένης Βρεττού είναι η τράπεζα –που βρίσκεται σε δίνη ζημιογόνων χρήσεων-, με το νέο business plan να γυρίσει σελίδα, να διαχειριστεί αποτελεσματικά τα «κόκκινα» δάνεια, να περιορίσει τα λειτουργικά κόστη, να αξιοποιήσει τα στοιχεία ενεργητικού, να προχωρήσει η εξυγίανση και αναδιάρθρωση της τράπεζας με νέο μοντέλο λειτουργίας, αλλά και η χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Διαβάστε επίσης

Attica Bank: Ο μυστικός δείπνος, το Ellington και η d-day…