• Business

    Αθηναϊκή Ζυθοποιία: Νιγηρία ή Ελλάδα, φεύγει ή μένει;

    Aθηναϊκή Ζυθοποιία

    Ζωούλλης Μηνά, CEO Αθηναϊκή Ζυθοποιία (Heineken)


    Προβληματισμό και απορία προκαλούν για το μέλλον της Αθηναϊκής Ζυθοποίιας οι τελευταίες δηλώσεις του Βέλγου προέδρου της Heineken ότι η Ελλάδα είναι λιγότερο ασφαλής επιχειρηματικά χώρα σε σύγκριση με τη Νιγηρία!

    Από την πλευρά του Βέλγου προέδρου της Heineken Jean-Francois van Boxmeer μπορεί η Νιγηρία να φαντάζει ως ασφαλέστερη χώρα σε σύγκριση με την Ελλάδα, όμως στην Ελλάδα η εταιρία εκπροσωπείται από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία. Τι απαντάει, λοιπόν, ο διευθύνων σύμβουλος κ.Ζωούλης Μηνάς στον πρόεδρο κ. Jean-Francois van Boxmeer; Συμφωνεί με την άποψη του; Αν ναι, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία θα ακολουθήσει την διαδρομή της Softex, ή την Coca Cola προς την έξοδο, την ίδια στιγμή κατά την οποία οι οικονομικοί δείκτες της καταγράφουν κέρδη; Αν όχι τι σκοπεύει να κάνει προκειμένου να του αλλάξει άποψη και να παραμείνει στην Ελληνική αγορά;

    Ερωτήματα τα οποία θα παραμείνουν αναπάντητα όσο ο κ.Ζωούλης Μηνάς τηρεί “σιγή ιχθύος”!

    “Παρά τις δυσκολίες στο περιβάλλον, συνεχίσαμε να δημιουργούμε αξία για την ελληνική οικονομία με την επιχειρηματική μας δραστηριότητα και να αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, στηρίζοντας τους καταναλωτές μας με προσιτές τιμές και προσφορές στα προϊόντα μας, αλλά και τους εργαζόμενους και τους συνεργάτες μας σε όλη τη χώρα” δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ.Ζωούλης Μηνάς μετά την ανακοίνωση των τελευταίων θετικών οικονομικών αποτελεσμάτων της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας. “Οι υγιείς χρηματοοικονομικοί δείκτες της εταιρίας μας και η ισχυρή κεφαλαιακή επάρκειά της αποδεικνύουν ότι η εταιρία διατηρεί όλες τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για τη δημιουργία σταθερών, μακροπρόθεσμα αξιών για την κοινωνία και τους μετόχους μας. Σχεδιάζουμε το μέλλον με σκοπό να διασφαλίσουμε την ανάπτυξη της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας και ενισχύουμε τις προσπάθειες αναγέννησης της ελληνικής οικονομίας και ανάπτυξης της εγχώριας αγοράς της μπίρας”.

     

    heinekenII

     

    Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2014 η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, επέστρεψε στην κερδοφορία, μετά το ζημιογόνο αποτέλεσμα του 2013, το πρώτο στη μακροχρόνια πορεία της, που οφειλόταν στην απόσβεση των επενδύσεων ύψους 15 εκατ. ευρώ που είχαν γίνει εκείνη τη χρονιά. Ετσι τα καθαρά της κέρδη ανήλθαν πέρυσι στα 9,725 εκατ. ευρώ από ζημίες 10,91 εκατ. το 2013, με τα λειτουργικά κέρδη προ χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων και φόρων να ανέρχονται στα 14,089 εκατ. ευρώ από ζημίες 6,368 εκατ. ευρώ και τις πωλήσεις της να έχουν υποχωρήσει κάτω από το ψυχολογικό φράγμα των 300 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα ο τζίρος της μειώθηκε πέρυσι 5,8% στα 296,251 εκατ. ευρώ από 314,512 εκατ. το 2013.



    ΣΧΟΛΙΑ