Μέσα στην επόμενη πενταετία υπολογίζεται ότι θα έχουν εξαντληθεί οι εκτάσεις που είναι διαθέσιμες σήμερα στα βιομηχανικά πάρκα, γιαυτό και η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ., ήδη προσανατολίζεται στην επέκτασή τους, στην δημιουργία νέων ΒΙ.ΠΕ. – διερευνά ακόμη και την δραστηριοποίηση της και στην αγορά των Βαλκανίων – ενώ ταυτόχρονα, εκτός από νέες υποδομές, εστιάζει σε ένα ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό διασύνδεσης των υπαρχουσών υποδομών.

Αυτοί είναι οι τομείς στους οποίους πρόκειται να εστιάσει η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. όπως προέκυψαν από όσα ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Αθανάσιος Ψαθάς σε συνάντησή του με δημοσιογράφους.

Ο κ. Ψαθάς σημείωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διαβούλευση για τη διασύνδεση των μεταφορών και για την αποτελεσματικότερη χρήση του σιδηροδρομικού δικτύου ενώ αύριο έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον ΔΕΔΔΗΕ για να συζητηθεί το θέμα της επάρκειας ρεύματος, με την ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. να ζητάει από τον διαχειριστή να δίνει ρεύμα κατά προτεραιότητα στις εγκατεστημένες επιχειρήσεις.

Όπως ανέφερε ο κ. Ψαθάς, στις πρόσφατες επισκέψεις της υφυπουργού Ανάπτυξης ‘Αννας Μάνη σε βιομηχανικά πάρκα, το πρώτο θέμα που έθεσαν οι επιχειρηματίες αφορούσε στην ενέργεια.

Όπως τόνισε ο κ. Ψαθάς, βρισκόμαστε σε διαρκή διαβούλευση ώστε να φτάσουμε στον ευκταίο στόχο, δηλαδή, στην δημιουργία σωστά οργανωμένων ΒΙ.ΠΕ., με κανόνες, περιβαλλοντική προσέγγιση και στρατηγικό στόχο την ενίσχυση της βιομηχανικής παραγωγής και της προσφοράς θέσεων εργασίας.

Ο κ. Ψαθάς ανέφερε ότι εγκρίθηκε η επιχορήγηση από το χρηματοδοτικό εργαλείο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας του “Ελλάδα 2.0”, για την υλοποίηση πράσινων έργων αναβάθμισης υποδομών και για παροχή ψηφιακών υπηρεσιών ύψους 50 εκατ. ευρώ, εκ μέρους της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. προς τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις σε 14 Πάρκα, ενώ πολύ σύντομα, όπως σημείωσε, θα κατατεθούν νέες προτάσεις για ένα δεύτερο πρόγραμμα για συμπληρωματικά έργα στις ίδιες περιοχές, αλλά και για ΒΙ.ΠΕ. που δεν έχουν ενταχθεί στο παραπάνω χρηματοδοτικό εργαλείο. Επιπλέον ετοιμάζονται και άλλα προγράμματα που δεν αφορούν σε χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. «Σκοπεύουμε να πραγματοποιήσουμε επενδύσεις άνω των 35 εκατ. ευρώ, πέραν των 50 εκατομμυρίων από το ΤΑΑ» όπως είπε.

Πιο αναλυτικά, ο ίδιος ανέφερε ότι πρόκειται για τρεις κατηγορίες χρηματοδότησης, η μία αφορά στην απολιγνιτοποίηση για τις ΒΙ.ΠΕ. σε Ηράκλειο, Τρίπολη, Μελιγαλά, Φλώρινα και Κοζάνη με την συνολική χρηματοδότηση για την κατηγορία αυτή να προϋπολογίζεται σε 15 εκατ. ευρώ. Μια δεύτερη κατηγορία είναι αυτή των ΒΙ.ΠΕ. για τις οποίες μελετάται επέκταση, ενώ δεν έχει υποβληθεί ακόμη σχέδιο χρηματοδότησης. Ο προϋπολογισμός της κατηγορίας αυτή ανέρχεται, επίσης στα 15 εκατ. ευρώ, ενώ η τρίτη κατηγορία αφορά σε νέες ΒΙ.ΠΕ. (Λιτόχωρο, Φαρκαδόνα, Μάνδρα Αττικής κ.α.).
Σε ό,τι αφορά στην χρηματοδότηση ύψους 50 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, το μεγαλύτερο μέρος της αφορά στην Θεσσαλονίκη που έχει την μεγαλύτερη ζήτηση τόσο από ελληνικές, όσο και από ξένες εταιρείες.

Πάντως, όπως σημείωσε, τα διαθέσιμα οικόπεδα στην περιοχή της ΒΙ.ΠΕ.Θ. είναι ελάχιστα γιαυτό και η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. αναζητά λύση με την ένταξη εκτάσεων σε όμορα οικόπεδα ή με την ενίσχυση ή με την δημιουργία νέων βιομηχανικών πάρκων στην ευρύτερη περιοχή. Μάλιστα εκτιμάται ότι από τον Οκτώβριο θα ξεκινήσουν οι εργασίες δημιουργίας του Επιχειρηματικού Πάρκου στο Λιτόχωρο με προοπτική το έργο να ολοκληρωθεί το 2025. Όπως είπε ο κ. Ψαθάς «το πάρκο θα μπορεί να φιλοξενεί, περίπου, 30 επιχειρήσεις μέσα στα επόμενα 10 χρόνια, εκτός και αν εμφανιστεί κάποιος μεγάλος επενδυτής, που θα ζητήσει μεγάλη ενιαία έκταση, η οποία και θα του δοθεί. Πρόκειται συνολικά για μια έκταση 1.000 στρεμμάτων στην περιοχή Ξηροκάμπι, εκ των οποίων τα 700 στρέμματα είναι εκμεταλλεύσιμα».

Γενικότερα, όπως αναφέρθηκε, η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης. «Η οικονομική βιωσιμότητα και η επαναλαμβανόμενη για τέταρτη συνεχή χρήση κερδοφορία της ΕΤΒΑ, μας δίνει την δυνατότητα να σχεδιάζουμε με μεγαλύτερη αισιοδοξία, αξιοποιώντας δυναμικά και βιώσιμα τα κέρδη και τα ταμειακά διαθέσιμα. Στο κέντρο του πλάνου επενδύσεων που σχεδιάζουμε αυτή την περίοδο είναι η προσφορά νέων υπηρεσιών προς τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις στα πάρκα διαχείρισής μας και η ανάπτυξη νέων βιομηχανικών εκτάσεων και Επιχειρηματικών Πάρκων, οι οποίες και διαμορφώνουν ένα νέο και διευρυμένο πεδίο ανάπτυξης καθώς και δυναμικές προκλήσεις για το μέλλον» όπως σημείωσε ο κ. Ψαθάς ενώ πιο αναλυτικά για τα οικονομικά στοιχεία είπε ότι, από το 2018 που η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. είχε κλείσει με ζημίες 12 εκατ. ευρώ, θα φθάσει σε κερδοφορία 4,3 εκατ. ευρώ ενώ, τα συνολικά έσοδα έφθασαν τα 18 εκατ. ευρώ το 2023 και για το 2024, εκτιμάται ότι  θα φτάσουν τα 25 εκατ. ευρώ.

Για τις δυνατότητες δημιουργίας και παροχής νέων υπηρεσιών, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι εξετάζεται να δημιουργήσει η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. ακόμη και δομή εξυπηρέτησης οδηγών των φορτηγών σε Ηράκλειο, Σίνδο και Πάτρα.

Πάντως, μεγάλο πρόβλημα παραμένει η γραφειοκρατεία και η πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων, με τον κ. Ψάθα να σημειώνει ότι σε δύο περιπτώσεις, επενδυτές αν και αγόρασαν οικόπεδο «πάγωσαν» την επένδυση που ήθελαν να κάνουν στη μεταποίηση πλαστικών.

Η πρόταση προς το υπουργείο Ανάπτυξης είναι η λειτουργία «one-stop-shop» για τις επιχειρήσεις μέσω της γενικής γραμματείας Βιομηχανίας ενώ, γενικότερα, η δημιουργία υπουργείου Βιομηχανίας εκτιμάται ότι θα βοηθούσε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες. Όπως σημείωσε χρειάζονται, περίπου, 5 χρόνια για την αδειοδότηση μίας επένδυσης μεσαίου οικονομικού μεγέθους, όταν στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες ο μέσος όρος είναι στην διετία.
Σχετικά με τη δραστηριοποίηση στα Βαλκάνια ο κ. Ψαθάς ανέφερε ότι υπάρχει ενδιαφέρον για την αγορά της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας – στην Αλβανία, ακόμη, δεν υπάρχει σχετική νομοθεσία.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Green Award Foundation: Στους Incentive Providers ο Πάνος Ξενοκώστας και η ΟΝΕΧ

Βαγγέλης Μαρινάκης: Ανακοίνωσε υποψηφιότητα για πρόεδρος της Super League, απέναντι στον Αλαφούζο

Ιταλία: Αδικαιολόγητη η απόφαση της Ρωσίας σε βάρος των ιταλικών ΜΜΕ