ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στις προτεραιότητες της ΡΑΕ για το 2022, είπε χθες ο Πρόεδρος της κ. Αθανάσιος Δαγούμας είναι η θέσπιση του ρυθμιστικού πλαισίου για την ηλεκτροκίνηση και ειδικότερα με ρύθμιση σχετικά με το demand response (σύστημα ανταπόκρισης στη ζήτηση) με τη συμμετοχή στο δίκτυο και των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Από τις πρώτες μεταρρυθμίσεις που πρόκειται να γίνουν στην αγορά ενέργειας στις αρχές του 2022 είναι η συμμετοχή της ζήτησης στην αγορά ενέργειας, ώστε οι καταναλωτές να συμμετέχουν αμφίδρομα στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.
“Σύντομα στην Ολομέλεια θα έχουμε το ζήτημα του Φορέα Σωρευτικής Εκπροσώπησης Ζήτησης για να συμμετέχει στην αγορά και η ζήτηση”, δήλωσε χθες μιλώντας στο συνέδριο για την Ηλεκτροκίνηση Eco Mobility Conference, ο Πρόεδρος της ΡΑΕ κ. Αθανάσιος Δαγούμας. Όπως είπε, “τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα μπορούν να έχουν αμφίδρομη ροή στην ενέργεια, Vehicle to Grid, και θέλουμε να εξετάσουμε πώς και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα συμμετέχουν στην αγορά παρέχοντας υπηρεσίες στην αγορά σε ένα δυναμικό και ελεύθερο περιβάλλον”.
H αμφίδρομη διασύνδεση του οχήματος με το δίκτυο –demand response- κάνει το αυτοκίνητο ένα μέσο που μπορεί να αποθηκεύει και να διαχειρίζεται ενέργεια για να χρησιμοποιείται για άλλες ανάγκες όταν δεν κινείται.
Η ανταπόκριση στη ζήτηση είναι η αμφίδρομη κατανάλωση ενέργειας για την καλύτερη αντιστοίχιση της ζήτησης ενέργειας με την προσφορά με στόχο τη μεγαλύτερη ευελιξία του συστήματος ώστε να καλύπτονται καλύτερα οι ανάγκες. Μέχρι πρόσφατα, η ηλεκτρική ενέργεια δεν μπορούσε να αποθηκευτεί εύκολα, όμως το σύστημα demand response επιδιώκει να προσαρμόσει τη ζήτηση για ενέργεια αντί να προσαρμόσει την προσφορά.
To demand response είναι μια από τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας που περιλαμβάνεται στο Market Reform Plan, για το οποίο, όπως είπε χθες ο κ. Δαγούμας τα σχόλια της ΡΑΕ έχουν αποσταλεί στο ΥΠΕΝ και από εκεί στην Κομισιόν και σημείωσε ότι η δομή του ελληνικού σχεδίου ήταν τόσο πλήρης που το μόνο που ζητήθηκε ήταν πιο συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.
Σχετικά με τα δίκτυα φόρτισης, o κ. Δαγούμας σημείωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα καλέσει τους 15 Φορείς Εκμετάλλευσης Υποδομών Φόρτισης Ηλεκτρικών οχημάτων για να συνεργαστούν για τη δημιουργία ενός κοινού ηλεκτρονικού μητρώου υποδομών φόρτισης, κάτι που είναι δέσμευση της χώρας στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης. Στο ηλεκτρονικό μητρώο υποδομών φόρτισης ο πολίτης θα μπορεί να εντοπίζει online που βρίσκονται οι διαθέσιμοι φορτιστές και να μπορεί να βρει ένα σημείο φόρτισης σε όποια περιοχή είναι.
Ιδιαίτερα απασχολεί τη ΡΑΕ και το θέμα της τιμολόγησης των υπηρεσιών φόρτισης, και ο κ. Δαγούμας σημείωσε ότι η ρυθμιστική αρχή με αυτοματοποιημένα εργαλεία και γρήγορη παρέμβαση θα παρακολουθεί και την αγορά της ηλεκτροκίνησης για να μη στρεβλώνεται ο ανταγωνισμός και να μην πληρώνει ο καταναλωτής ακριβές υπηρεσίες.
Η αμφίδρομη ροή ενέργειας σπάει το παραδοσιακό μοντέλο παραγωγού- καταναλωτή
Η ευελιξία από την πλευρά της ζήτησης ή, όπως συχνά αναφέρεται, η απόκριση ζήτησης, επανήλθε στο προσκήνιο την τελευταία δεκαετία μέσω των υπευθύνων για τη χάραξη ενεργειακής πολιτικής, των ρυθμιστικών αρχών και διαχειριστών, γιατί παρέχει μια απάντηση στο πρόβλημα της μεταβλητότητας των ΑΠΕ. Επιπλέον, η απόκριση ζήτησης τείνει να “ενεργοποιεί” τον “παθητικό” καταναλωτή, ακόμη και στο τμήμα λιανικής της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό, η ψηφιοποίηση και η αποκέντρωση προσφέρουν νέες ευκαιρίες για την εισαγωγή καινοτόμων ενεργειακών υπηρεσιών, διαταράσσοντας έτσι το παραδοσιακό μοντέλο της ηλεκτρικής βιομηχανίας. Σε αυτό το διεθνές πλαίσιο, η Ελλάδα βρίσκεται εν μέσω μιας διαδικασίας εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία αναμένεται να την οδηγήσει στην ευρύτερη ενσωμάτωσή της στην εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ. Παράλληλα, η ίδια η ΕΕ προχωρεί με μια κανονιστική ρύθμιση προς απάντηση των παραπάνω προκλήσεων, η οποία υλοποιείται στο νομοθετικό πακέτο που εγκρίθηκε πρόσφατα, το οποίο αναφέρεται συνήθως ως Καθαρή Ενέργεια για όλους τους Ευρωπαίους ή με σύντομο τρόπο Πακέτο Καθαρής Ενέργειας (ΠΚΕ). Παρόλο που η εμπειρία είναι σχετικά περιορισμένη, η σχετική βιβλιογραφία υποδηλώνει ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη από αυξημένη ευελιξία του συστήματος ηλεκτρισμού και ότι το δυναμικό απόκρισης ζήτησης είναι σημαντικό.
Η πρόκληση της αμφίδρομης ροής της ενέργειας και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα
Η αμφίδρομη φόρτιση και η κατά προέκταση ενσωμάτωση του ηλεκτρικού αυτοκινήτου στο οικιακό δίκτυο, θα μπορεί να γίνει πραγματικότητα από το 2022 με την ολοκλήρωση του σχετικού ρυθμιστικού πλαισίου.
Σημειώνεται, ότι αν ο κάτοχος διαθέτει φωτοβολταϊκό σύστημα, το ηλεκτρικό αυτοκίνητο χρησιμεύει ως προσωρινό μέσο αποθήκευσης για την οικιακά παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια. Η αμφίδρομη φόρτιση στο σπίτι, γνωστή ως Vehicle to Home (V2H), μπορεί να αποφέρει κέρδος ακόμη και χωρίς τη διάθεση ηλιακών πάνελ, καθώς μπορεί ο κάτοχος του ηλεκτρικού αυτοκινήτου να γεμίζει τις μπαταρίες του το βράδυ, που η τιμή της KWh είναι χαμηλότερη, και να την τροφοδοτεί στο σύστημα όταν η τιμή είναι αυξημένη σε ώρες αιχμής, αποκομίζοντας το επιπλέον κέρδος. Και όλα αυτά χωρίς να είναι αναγκαίο να δίνει όλη την ηλεκτρική ενέργεια, κρατώντας μεγάλο μέρος για τις καθημερινές μετακινήσεις του.
Ωστόσο, η αμφίδρομη φόρτιση επικεντρώνεται κυρίως σε περιπτώσεις όπου οι ιδιοκτήτες του σπιτιού χρησιμοποιούν το δικό τους φωτοβολταϊκό σύστημα για να επωφεληθούν από τη βελτιστοποιημένη ως προς το κόστος χρέωση με την οικιακά παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια. Το ηλεκτρικό αυτοκίνητο αποθηκεύει την επιπλέον ηλεκτρική ενέργεια από το φωτοβολταϊκό σύστημα που δε χρησιμοποιείται από συσκευές στο σπίτι.
Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων που ανακοινώθηκε το Δεκέμβριο, οι επιχειρήσεις που θα μετακομίσουν σε νέα και ανακαινισμένα γραφεία τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να βρίσκουν χώρους στάθμευσης με καλωδίωση για σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων. Το όραμα της ΕΕ είναι να επιτύχει ένα κτιριακό απόθεμα μηδενικών εκπομπών και πλήρως απανθρακοποιημένο έως το 2050.
Όλα τα νέα δημόσια κτίρια πρέπει να έχουν μηδενικές εκπομπές από το 2027 και όλα τα νέα κτίρια στην ΕΕ πρέπει να έχουν μηδενικές εκπομπές από το 2030. Επιπλέον, αυτά τα σημεία φόρτισης θα πρέπει να είναι «έξυπνα» για να υποστηρίζουν τη φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων όταν υπάρχει άφθονη ανανεώσιμη ενέργεια.
Η αύξηση της σταθερότητας του δικτύου, η μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας και η συμβολή στην προστασία του κλίματος είναι τα βασικά στοιχεία που μπορούν να επιτευχθούν από την ενσωμάτωση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων στα δίκτυα των διαφόρων παρόχων, εφόσον αυτή η υπηρεσία παρέχεται από τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και αποτελούν παράπλευρα οφέλη της ευρείας διάδοσης της ηλεκτροκίνησης.