• Business

    Aston Martin: Εκτοξεύτηκε η ζήτηση για πανάκριβα supercars – Μειωμένα έσοδα, άλμα η μετοχή

    • Bloomberg

    Lawrence Stroll


    Μεγάλη ζήτηση για τα πιο ακριβά οχήματα της περιορισμένης έκδοσης, κατέγραψε η Aston Martin, βοηθώντας τη βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία να αυξήσει τη μέση τιμή πώλησής της, αντισταθμίζοντας την πτώση των πωλήσεων.

    Η εταιρεία παρέδωσε 118 από τα «ειδικά» μοντέλα της το α’ εξάμηνο του έτους, από 38 ένα χρόνο νωρίτερα.

    Τα μοντέλα που επικράτησαν ήταν τα Valkyrie και Valor, τα οποία κοστίζουν τουλάχιστον 3 εκατομμύρια δολάρια και 1 εκατομμύριο δολάρια, αντίστοιχα.

    Αυτό αύξησε τη μέση τιμή πώλησης κατά 29% στις 274.000 στερλίνες (353.000 δολάρια), σύμφωνα με την εταιρεία.

    Ωστόσο, τα έσοδα μειώθηκαν κατά 11% στις 603 εκατομμύρια στερλίνες, καθώς οι πωλήσεις πολυτελών SUV σημείωσαν πτώση.

    Διευρύνθηκε η ζημιά της προ φόρων στα 216,7 εκατομμύρια στερλίνες από 142,2 εκατομμύρια ένα χρόνο νωρίτερα, καθώς πούλησε ένα τρίτο λιγότερα αυτοκίνητα το α’ εξάμηνο.

    Η πτώση οφείλεται στη μείωση κατά 67% στις παραδόσεις SUV, την οποία η αυτοκινητοβιομηχανία απέδωσε στην εισαγωγή του νεότερου μοντέλου DBX707.

    Οι πωλήσεις μειώθηκαν περισσότερο στην περιοχή της Αμερικής, όπου σημειώθηκε πτώση 40%.

    Παρόλα αυτά, τα αποτελέσματα ήταν ελαφρώς καλύτερα από ό,τι περίμεναν οι αναλυτές.

    Η μετοχή σημείωσε άνοδο έως και 12% στις αρχές της διαπραγμάτευσης στο Λονδίνο, έχοντας υποχωρήσει σχεδόν κατά το ένα τρίτο φέτος.

    Τα φιλόδοξα σχέδια του Stroll

    Σημειώνεται ότι στην Aston Martin βρίσκεται σε εξέλιξη ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης υπό τον εκτελεστικό πρόεδρο Lawrence Stroll.

    Ο Καναδός δισεκατομμυριούχος έχει αναγκαστεί να βρει επενδυτές από τότε που έσωσε την εταιρεία το 2020, ενώ έχει προσελκύσει νέους μετόχους όπως το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας.

    Επιπλέον, η εταιρεία – η οποία έχει συνδεθεί εδώ και καιρό με τις ταινίες του Τζέιμς Μποντ – προσπαθεί να επωφεληθεί από την αυξανόμενη δημοτικότητα των αγώνων της Formula 1, καθώς θέλει να λανσάρει νέα μοντέλα πιο συχνά από ό,τι στο παρελθόν.

    Η ομάδα F1 ανήκει στον Stroll και είναι διαχωρισμένη από την εισηγμένη αυτοκινητοβιομηχανία.

    Ακόμη μια αλλαγή, θα πραγματοποιηθεί στην εταιρεία από την 1η Σεπτεμβρίου, όταν θα ενταχθεί ως CEO το πρώην boss της Bentley Motors, Adrian Hallmark, μία κίνηση που θα γίνει νωρίτερα από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί.

    Ο Hallmark παίρνει την σκυτάλη από τον 77χρονο Amedeo Felisa, για να γίνει ο τέταρτος Διευθύνων Σύμβουλος από τότε που ανέλαβε ο Stroll.

    Μια από τις “αποστολές” του είναι να βοηθήσει στην αύξηση της τιμής της μετοχής.

    Διαβάστε επίσης: 

    O Stroll έχει σχέδιο!

    Ένας από τους κορυφαίους της Bentley αναλαμβάνει CEO στην Aston Martin

    F1: Ιδού η νέα Aston Martin AMR24!



    ΣΧΟΛΙΑ