ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τον δρόμο προς την ολοκλήρωση φαίνεται να ακολουθεί η πώληση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος της Εθνικής Τράπεζας, Astir Palace Βουλιαγμένης.
Εντός της εβδομάδας, αναμένεται να πραγματοποιηθεί η “πολύκροτη” συζήτηση του Κεντρικού Συμβουλίου Διοίκησης (ΚΣΔ) για το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ) του Astir Palace Βουλιαγμένης. Αφού, λοιπόν, λάβει έγκριση το ΕΣΧΑΔΑ με τις παρατηρήσεις των μελών του ΚΣΔ, θα προωθηθεί προς το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Κατόπιν, κι αν όλα εξελιχθούν ομαλά, θα εκδοθεί το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα για την πώληση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος, στον προτιμητέο επενδυτή Jermyn Street Real Estate Fund.
Θολό όμως, εξακολουθεί να παραμένει το τοπίο που θα διαμορφωθεί κατά τη επικείμενη συζήτηση στο ΚΣΔ, καθώς δεν είναι γνωστό εάν θα εγκριθεί ως έχει ή θα ζητηθούν αλλαγές τόσο σημαντικές, ικανές ώστε να απομακρύνουν τον επενδυτή. Σύμφωνα με τα προηγούμενα στάδια του διαγωνισμού η κοινοπραξία Jermyn Street Real Estate Fund έχει δεσμευτεί, στην εκπνοή του 2015, ότι θα καταθέσει 400 εκατ.ευρώ για την απόκτηση του “φιλέτου” της ελληνικής ξενοδοχείας. Ομως, στο ΚΣΔ συμμετέχουν γενικοί γραμματείς από εμπλεκόμενα, με τον διαγωνισμό, υπουργεία ενώ αποτελεί και το όργανο της Κυβέρνησης μέσω του οποίου προωθούνται τα ΕΣΧΑΔΑ προκειμένου να δημιουργηθει το απραίτητο πλαίσιο για την επένδυση. Αποτέλεσμα αυτών είναι οι εμπλοκές οι οποίες μπορεί να παρουσιασθούν μέσω ενστάσεων από τους γενικούς γραμματείς. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) το σχέδιο αναμένεται ότι θα εγκριθεί.
Ανάλογος προβληματισμός επικρατεί και για την αξιοποίηση του ακινήτου στην περιοχή Αφάντου της Ρόδου, η υπόθεση της οποίας συζητήθηκε στα τέλη Μαρτίου και ζητήθηκαν αλλαγές επί του ΕΣΧΑΔΑ, αφού το πρώτο απορρίφθηκε πέρυσι από το ΣτΕ. Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2014, αλλά δεν έχει υπογραφεί ακόμη σύμβαση, εξαιτίας αυτών των προβλημάτων.
Το ακίνητο καλύπτει έκταση 1.615 στρ. και έχει χωριστεί σε δύο τμήματα: το Βόρειο (γκολφ) 1.359 στρ. και το Νότιο 255 στρ. Το πρώτο, στο οποίο και προέκυψε οψίμως ζήτημα αρχαιολογικής προστασίας, παραχωρήθηκε ύστερα από τον σχετικό διαγωνισμό στη M.A. Angeliades Inc. έναντι 26,9 εκατ. και το δεύτερο στην Aegean Sun Investments έναντι 15,2 εκατ.
Ferit Faik Sahenk. Επικεφαλής Dogus
Η αρχή του τέλους…
Μέσα το πρώτο εξάμηνο του 2016 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το project μεταβίβασης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του πολυτελούς ξενδοχειακού συγκροτήματος Astir Palace στη Βουλιαγμένη στην εταιρία Jermyn Street Real Estate Fund IV LP οποία ελέγχεται κατά πλειοψηφία από αραβικά και τουρκικά κεφάλαια. Μια ημέρα πριν εκπνεύσει το 2015 υπεγράφη η συμφωνία μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ, της Εθνικής Τράπεζας και της Jermyn Street Real Estate Fund, για την αγορά του 90% των μετοχών της Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης ΑΞΕ έναντι 400 εκατ.ευρώ, από τα οποία τα 100 εκατ. ευρώ θα λάβει το ΤΑΙΠΕΔ και τα υπόλοιπα 300 εκατ. ευρώ η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας, ποσό που αντιστοιχεί στο 75% του τιμήματος.
Σύμφωνα πάντως με την διοίκηση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος, οι νέοι ιδιοκτήτες πρόκειται να επενδύσουν περί το 1 δις δολάρια, όμως αναμένεται η τελική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας στο νέο χωροταξικό σχέδιο (Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου) που έχει ήδη υποβληθεί μετά και την απόρριψη του προηγούμενου σχεδίου.
Πιο συγκεκριμένα το νέο χωροταξικό σχέδιο θα προβλέπει μια πιο ήπια ανάπτυξη (από 100 τουριστικές βίλλες ο αριθμός μειώθηκε σε 13) από αυτή που προέβλεπε το προηγούμενο ΕΣΧΑΔΑ. Ομως, για να επιτευχθεί η νέα αυτή συμφωνία με τον επενδυτή χρειάστηκαν μήνες διαβουλεύσεων, ενώ αναμένεται να χρειαστούν αρκετοί μήνες ακόμα μέχρι να ολοκληρωθεί η συναλλαγή.
Το σκοτεινό παρελθόν…ενός “Αστέρα”
Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της “Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης Α.Ε.” έγινε στις 16 Ιανουαρίου του 2013. Τότε ξεκίνησε η διαδικασία που ακόμα, τρία ολόκληρα χρόνια μετά, δεν έχει τελεσφορήσει. Τον Μάρτιο του 2013 είχε δοθεί η πρώτη παράταση για την εκδήλωση ενδιαφέροντος που έλαβε εντέλει χώρα εκείνη την άνοιξη και έτσι στις 2 Μαΐου του 2013 ξεκίνησε η δεύτερη φάση με τους επενδυτές που προκρίθηκαν.
Στις 26 Νοεμβρίου του 2013 υποβλήθηκαν οι δεσμευτικές προσφορές από τέσσερα επενδυτικά σχήματα και στις 4 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους υπεβλήθησαν νέες βελτιωμένες προσφορές όπως ζήτησε τότε η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ.
Η Jermyn Street ανακηρύχθηκε προτιμητέος επενδυτής στις 13 Φεβρουαρίου του 2014, αλλά λίγους μήνες αργότερα η συναλλαγή προσέκρουσε στον σκόπελο της απόρριψης του ΕΣΧΑΔΑ. Χρειάστηκε πολλή προσπάθεια και ακόμη περισσότερη υπομονή εκ μέρους των ξένων επενδυτών για να μη ναυαγήσει ο διαγωνισμός που αποκτά τώρα μια δεύτερη ευκαιρία προκειμένου να ολοκληρωθεί.
Το πρόβλημα που ανέκυψε με το Συμβούλιο της Επικρατείας εστιαζόταν στην ανάπτυξη έως και 100 πολυτελών παραθεριστικών κατοικιών. Οι δύο πλευρές, πωλητές και αγοραστής, φέρονται σήμερα να έχουν συμφωνήσει σε πολύ λιγότερες κατοικίες.
Στην Jermyn Street Real Estate Fund IV LP, η οποία λειτουργεί υπό το σχήμα της AGC Equity Partners, συμμετέχουν δύο κρατικά κεφάλαια, του Αμπου Ντάμπι και του Κουβέιτ, άλλοι Αραβες επενδυτές, η τουρκική Dogus Group, μέσω της θυγατρικής D-Marine Investments Holding BV, καθώς και δύο funds της AGC.
Η περιοχή με την επωνυμία “Αστέρας Βουλιαγμένη” έχει συνολική επιφάνεια 304.429,17 τ.μ., το βόρειο τμήμα της αποτελεί ιδιοκτησία της θυγατρικής της Εθνικής, ενώ στο νότιο η μεν ψιλή κυριότητα ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ (από τον Απρίλιο του 2013), η δε επικαρπία μέχρι το έτος 2029 στην Εθνική Τράπεζα.
Στο συγκρότημα βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του εγκαταλελειμμένου ξενοδοχείου “Αφροδίτη”, τα ξενοδοχεία “Arion Palace” και “Ναυσικά – Westin” το ακίνητο στο οποίο είναι εγκατεστημένες οι ναυταθλητικές εγκαταστάσεις Βουλιαγμένης, η μαρίνα Βουλιαγμένης και μεγάλες εκτάσεις πρασίνου.